• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
19°Bratislava

Mýty o zdravom opaľovaní. Buďte múdrejší!

  • 18:30 20.07.2014
  • BRATISLAVA
Mýty o zdravom opaľovaní. Buďte múdrejší!

Myslíte si, že o bezpečnom opaľovaní už viete naozaj všetko? Ľudia však stále robia chyby a vďaka rozšíreným mýtom i nevedomky. 

Už dávno nie v móde opaľovanie s nízkym faktorom ochrany a už úplným šialenstvom je olej s faktorom 0, ktorým sa ešte prednedávnom mnoho slečien s radosťou natieralo. Dnes je doba zdravého životného štýlu, zdravých potravín, liečby bez chémie a zdravého opatrného opaľovania. Dodržujte na slnku zásady, vyvarujte sa mýtom a vaša pokožka bude žiariť krásou aj vo vyššom veku.   

Drahšie nie sú účinnejšie!

Do opaľovacieho prípravku radšej vrazíte peniaze a potrpíte si na značke s vidinou, že je lepší ako ten lacnejší? Omyl! Uvedomte si, lacnejšie prípravky vám neuškodia a chránia rovnako. Pred uvedením na trh prechádzajú prísnou kontrolou a dermatologickým testovaním. 

Čítajte zloženie!

Druhou stranou mince je obsah rizikových látok, ktoré sú povolené i v drahšej kozmetike, ktorú dokonca kúpite i v lekárňach. Hoci sú stále predmetom výskumov a ich priamy negatívny vplyv na zdravie zatiaľ nebol dostatočne preukázaný, sú podozrivé z poškodzovania hormonálneho systému človeka. V opaľovacích krémoch môže ísť o rôzne zlúčeniny, a to konzervanty či slnečné filtre ako propyl- a butylparabény, OMC (ethylhexyl methoxycinnamát). Výrobcovia sa ohradzujú, že ich používanie je povolené. Tieto informácie uviedol Komplexný servis pre spotrebiteľov - dTest, ktorý sa opieral o výsledky celoeurópskeho testovania kozmetiky. Zapojilo sa doňho Dánsko, Švajčiarsko, Francúzsko i Veľká Británia. Tieto krajiny po ich uverejnení začali s kampaňou obmedzujúcou používanie uvedených látok, a to najmä v detskej kozmetike. 

Faktor 30!

Podľa britského dermatológa doktora Colina Longa našu kožu nedokážu pred poškodením a zdravotnými rizikami vzniku rakoviny dostatočne chrániť faktory opaľovacích prípravkov nižšie ako 30!

Vodeodolné po kúpaní nechránia!

Naozaj si myslíte, že voda nezmyje vodeodolné prípravky a po výjdení z vody sa preto nemusíte natierať? Ručíme vám za to, že na silnom slnku vám začne po usušení koža páliť a vy sa natierať budete! Opäť ide o veľmi účinný marketingový ťah, vďaka ktorému uprednostníte výrobok s týmto označením pred iným. O zavádzanie spotrebiteľov však v tomto prípade nejde. Vodeodolnosť totiž znamená len to, že ste pred UV žiarením chránení aj počas kúpania V záujme vášho zdravia vám radíme, aby ste sa vždy po kúpaní opäť natreli.

Koľko natrieť?

Natierate sa len malým množstvom krému? Pozor na zníženú účinnosť pri aplikácii polovičného doporučeného množstva na pokožku. To pre dospelú osobu predstavuje približne šesť malých lyžičiek prípravku. Nemáte radi ten pocit krému na tele? Stavte na príjemnejšie krémy v spreji alebo opaľovacie oleje.

Hlavne sa nespáliť? To nestačí!

Koža každého človeka reaguje vzhľadom na fototyp pokožky na slnečné žiarenie odlišne. Radujete sa s vynikajúceho vrodeného pigmentu a málokedy alebo skoro vôbec sa nespálite? To však neznamená, že sa nemusíte chrániť opaľovacím prípravkom vôbec. V princípe po jeho nanesení dochádza k filtrovaniu ultrafialového žiarenia, čím sa náhle reakcie na koži zmierňujú. Za zhnednutie kože, prinajhoršom jej spálenie je zodpovedné žiarenie UVB. UVA sa môžete poďakovať za starnutie pokožky. Aj keď sa nespálite, hoci sa nenatierate, riziko rakoviny kože tým len zvyšujete. Takže ešte raz: To, že sa nespálite neznamená, že vaša koža nie je poškodená. 

Rovnako naivné je i presvedčenie, že ak bola vaša koža už niekoľkokrát predtým spálená, už jej ďalšie poškodenie nemôže uškodiť.  

Oblečenie nie je ochrana!

Nemyslite si, že ak máte na sebe tričko, chránite sa pred nebezpečným slnečným žiarením. Ak ste dlhodobo vystavení slnku, určite sa predtým než pôjdete von natrite aj pod oblečením! 

Mám make-up s SPF

Ďalším mýtom je i ochrana kože dám, ktoré používajú make-up s označením "SPF". Opäť ste chránené len pred UVB žiarením spôsobujúcim spálenie, no nepredchádzate možným následkom v podobe tvorby karcinogénnych buniek.

Zdroj: Info.sk, BD, dtest.sk, walesonline.co.uk, zahr. Foto: BD
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.