• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 11.5.2024Meniny má Blažena
12°Bratislava

Kerry pricestoval do Afganistanu, chce vyriešiť volebný spor

  • 10:35 11.07.2014
  • KÁBUL
Kerry pricestoval do Afganistanu, chce vyriešiť volebný spor

Americký minister zahraničia John Kerry pricestoval na návštevu Afganistanu, kde chce pomôcť vyriešiť spory okolo výsledkov prezidentských volieb.

Počas svojho pobytu sa stretne s oboma rozhádanými kandidátmi, Ašrafom Ghaním a Abdulláhom Abdulláhom, ako aj prezidentom Hámidom Karzajom, informovalo ministerstvo zahraničia vo Washingtone.

USA nepodporujú žiadneho kandidáta

Spojené štáty nepodporujú žiadneho konkrétneho kandidáta, zasadzujú sa však za "vierohodný a transparentný" volebný proces, píše sa vo vyhlásení. Kerry už vopred varoval pre uzurpovaním moci v reakcii na správy, že Abdulláh plánuje "paralelnú vládu". Zároveň vyjadril nádej, že spor sa podarí vyriešiť. "Toto je veľmi, veľmi rozhodujúca chvíľa pre Afganistan," zdôraznil.

Bývalý afganský minister financií Ghaní v druhom kole prezidentských volieb zo 14. júna porazil víťaza aprílového prvého kola, exministra zahraničných vecí Abdulláha. Podľa predbežných výsledkov získal ekonóm paštúnskej národnosti 56,44 percenta hlasov, čo však nemusí zodpovedať konečným číslam.

Podvody zaznamenali na oboch stranách

Tie by mali oznámiť až 22. júla, pričom Ghaního súper pochádzajúci z paštúnsko-tadžickej rodiny požaduje, aby najskôr volebné orgány preverili tvrdenia o rozsiahlych manipuláciách a oddelili skutočné od podvodných hlasov. Na podvodoch v prospech Ghaního sa podľa neho podieľal i úradujúci prezident Karzaj, ktorý sa o znovuzvolenie uchádzať nemohol. Zahraniční pozorovatelia sa vyjadrili, že podvody zaznamenali na oboch stranách.

Vzájomné obviňovanie a spochybňovanie výsledkov by mohlo ešte viac rozdeliť Afganistan, ktorý sa na voľby pripravoval ako na prvý demokratický prenos moci v jeho dejinách poznačených vojnami.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prvá

Prvá "extrémna" slnečná búrka za vyše 20 rokov priniesla polárnu žiaru

DNES - 6:45Zahraničné

Najsilnejšia slnečná búrka za viac ako dve desaťročia zasiahla v piatok Zem, pričom na oblohe od austrálskej Tasmánie až po Britániu vyvolala veľkolepé svetelné predstavenia.

Zelenskyj: Na celej frontovej línii na východe Ukrajiny prebiehajú ťažké boje

Zelenskyj: Na celej frontovej línii na východe Ukrajiny prebiehajú ťažké boje

DNES - 6:41Zahraničné

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok večer prehlásil, že pozdĺž celej frontovej línie na východe Ukrajiny prebiehajú ťažké boje.

Európski prezidenti vyzývajú voličov, aby bránili demokraciu

Európski prezidenti vyzývajú voličov, aby bránili demokraciu

DNES - 6:39Zahraničné

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier spolu s hlavami štátov Rakúska a Talianska vyzval na obranu európskych hodnôt v júnových voľbách do Európskeho parlamentu.

Biely dom očakáva zintenzívnenie ruskej ofenzívy, Kyjevu vyjadril podporu

Biely dom očakáva zintenzívnenie ruskej ofenzívy, Kyjevu vyjadril podporu

VČERA - 21:42Zahraničné

Spojené štáty v piatok vyhlásili, že očakávajú zintenzívnenie novej ruskej ofenzívy na Ukrajine. Vyjadrili však dôveru Kyjevu a zároveň pochybnosti o výrazných úspechoch Moskvy.

VZ OSN schválilo rezolúciu, ktorá odporúča prijať Palestínčanov za členov OSN

VZ OSN schválilo rezolúciu, ktorá odporúča prijať Palestínčanov za členov OSN

VČERA - 20:54Zahraničné

Valné zhromaždenie OSN v piatok väčšinovo schválilo rezolúciu, ktorá zlepšuje postavenie Palestínčanov v rámci OSN a odporúča prijať ich za plných členov v tejto organizácii.