• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
15°Bratislava

Pravda o kokosovom oleji - zdravý alebo nie?

  • 10:20 22.03.2013
  • BRATISLAVA
Pravda o kokosovom oleji - zdravý alebo nie?

Kokosový olej dokáže zabezpečiť krásnu pokožku i vlasy, je však zdraviu prospešný ako potravina?

Kokosový olej je neuveriteľne univerzálna látka, ktorá telu môže pomôcť predovšetkým zvonku. Zachráni zničené vlasy, pomôže problémovej pokožke i pri hojení rán a má antibakteriálne a upokojujúce účinky.

Kokosový olej ako potravina je však už kontroverznou témou. Špekuluje sa o tom, že zlepšuje imunitu, trávenie i metabolizmus, názory naň sa v tomto smere často radikálne líšia a niekedy si dokonca protirečia, preto človeku neostáva nič iné, ako vyskúšať ho a vytvoriť si vlastný názor.

Lepšiu prírodnú pomoc pre svoje vlasy ako je kokosový olej nenájdete. Podporuje ich rast, sú lesklejšie a zabraňuje tomu, aby prichádzali o bielkoviny. Napríklad v Indii je jeho používanie bežnou záležitosťou, keďže je to výborná náhrada za kondicionér. Ak si ním budete masírovať hlavu, zbavíte sa lupín a je tiež skvelou prevenciou pred všami.

Čítajte: Rastlinné oleje ponúkajú bohatstvo zdravia a chuti

Kokosový olej sa dá využiť aj na pokožku, keďže ju dokáže dokonale hydratovať. Vďaka nemu sa môžete rozlúčiť so suchou a šúpajúcou sa kožou a zároveň by nemali hroziť žiadne vedľajšie účinky, ako napríklad alergické reakcie. Zjemní vrásky a pomôže s ovisnutou kožou, ktorá prichádza s vekom. Môžete ho vyskúšať pri ekzémoch a podobných problémoch.

Kokosový olej vo všetkých sférach pomáha vďaka svojim antibakteriálnym účinkom. Ak ním natriete poranené miesto, urýchlite tým hojenie a zároveň dokáže zabrániť infekciám či rozmnoženiu niektorých baktérií a vírusov.

Problémom pri kokosovom oleji ako potravine je to, že zatiaľ o jeho zdravotných benefitoch existuje málo dôkazov podložených výskumom. Ako vysvetlil lekár Dariush Mozaffarian z Harvardskej lekárskej univerzity, v skutočnosti nie je úplne jasné, ako kokosový olej pôsobí na hladinu cholesterolu. Niektoré štúdie však už ukázali, že ju zvyšuje.

Zároveň tak ako všetky oleje obsahuje obrovské množstvo nasýtených mastných kyselín, ktoré škodia srdcu, a samozrejme je to i kalorická bomba, takže ho treba konzumovať v minimálnych množstvách. Na kokosovom oleji je však zaujímavé to, že obsahuje až 44 percent kyseliny laurovej a 16,8 percenta kyseliny myristovej, pričom práve táto nezvyčajná kombinácia poskytuje aj isté zdravotné benefity.

Čítajte: Ako vyprážať zdravšie?

Odborníčka na výživu Penny Kris-Etherton vysvetľuje, že kokosový olej ako potravina je lepší ako maslo či trans-tuky, no ona by pred ním uprednostnila rastlinný olej. V skratke - kokosový olej jednoducho ako nasýtený tuk treba konzumovať s rozumom. Niežeby telo tuky nepotrebovalo, naopak, sú veľmi dôležité, ale v malom množstve, čo obzvlásť platí pri nasýtených tukoch.

Najdôležitejšie je mať vyváženú a výživnú stravu, do ktorej pokojne môže patriť aj kokosový olej, zatiaľ však neexistuje vedecky podložený dôkaz, že je pre zdravie lepší ako rastlinné oleje alebo nebodaj napríklad olivový olej.

Napríklad špargľa pripravená na kokosovom oleji je zdravá, no hydrogenovaný kokosový olej v keksíkoch už nie. Ale keby ste tú špargľu pripravili na olivovom oleji, ktorý obsahuje nenasýtené mastné kyseliny, bola by zrejme ešte zdravšia. “Nedá sa povedať, či je kokosový olej zdravý alebo nezdravý, závisí to od celkového stravovania,“ vysvetlil Mozaffarian.

Čo sa týka zdravotných benefitov pri jeho konzumácii, niektorí odborníci tvrdia, že pomáha pri trávení, takže dokáže zatočiť s nadúvaním či bolesťami brucha. Zároveň telu pomáha absorbovať živiny, čo je prospešné pre orgány, kosti či zuby, ale aj spomínané vlasy a pokožku. Zlepšuje i metabolizmus, takže napriek množstvu tukov môže v minimálnych množstvách pomôcť pri chudnutí.

Myslite na svoje zdravie aj na Facebooku.

Zdroj: WEBNOVINY, webmd.com, organicfacts.net
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.