• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
20°Bratislava

Tmavé kruhy pod očami. Prečo ich máme a ako ich odstrániť?

  • 18:00 09.06.2014
  • BRATISLAVA
Tmavé kruhy pod očami. Prečo ich máme a ako ich odstrániť?

Kruhy pod očami môžu mať rôznu príčinu. Buď ich zdedíme alebo sú prinajmenšom len následkom vyčerpania. Ako sa ich zbaviť, ako im predísť a prečo sa vlastne objavujú?

Kvalitný spánok

Základom zdravo vyzerajúcej pleti je dostatočný spánok, a to platí aj pre kruhy či vačky pod očami. Môžete vyskúšať akúkoľvek kamufláž no nezmiznú len tak mávnutím čarovného prútika. Dôležité je dopriať telu osemhodinový pohodlný spánok vo vyvetranej miestnosti.

Hydratujte organizmus!

Nedostatok tekutín sa tiež môže podpísať pod tmavé kruhy tak, ako aj pod všetky ostatné zdravotné ťažkosti. Zabráňte dehydratácii a pravidelne pite nesladenú vodu a čaje. V lete zvýšte ich príjem na tri až štyri litre denne.

Šúchanie očí

Oči sa vám zatvárajú, idú na vás driemoty, no vy potrebujete vydržať dlhšie bdelý? Radšej si uvarte kávu alebo ešte lepšia rada - odkráčajte rovno do postele! Časté trenie viečok a očného okolia spôsobuje pigmentačné stmavnutie, takže vašim očiam nerobíte žiadnu láskavosť, ale naopak prispievate ku vzniku tmavých kruhov.

Toto obmedzte!

Ak máte neustále nadmerné opuchy či tmavé kruhy pod očami akoby ste nespali tisíc rokov, mali by ste podrobiť kritickému oku aj na obsah vašej stravy. Môže to byť totiž i dôsledok príliš častej konzumácie alkoholu či konzumácie slaných jedál.

Ochrana pred slnkom

Kruhy môžu byť tiež príčinou zvýšenej pigmentácie pokožky vplyvom slnečného žiarenia. Pod oči preto každý deň môžete aplikovať krém s ochranným faktorom SPF 30, aby ste zabránili ich stmaveniu. Nezabúdajte ani na dôležitú ochranu očí slnečnými okuliarmi s označením UV 400.

Čo s nimi?

Ak potrebujete vyzerať oddýchnuto a tip-top, táto nedokonalosť vám na príťažlivom vzhľade rozhodne nepridáva.

Pomoc z chladničky

Ak sa už objavia z akýchkoľvek príčin, majte v prípade potreby v chladničke lyžičku, ktorú si ihneď po prebudení môžete prikladať na viečka.

Ak máte viac času, priložte pod ne plátky uhorky či vychladené čajové sáčky na 15 minút. Čaj obsahuje látku nazývanú tanín, ktorá dokáže rozprúdiť krvný obeh, opuch sa zníži a zmizne i tmavšie zafarbenie kože okolo očí.

Vďaka Bohu za make-up

Pre ženy je najväčšou záchranou očný korektor. Voľte o stupeň svetlejší odtieň akú má vaša pleť. Je lepšou voľbou ako klasický tekutý make-up, nakoľko báza korektoru je vyvinutá tak, aby nezvýrazňovala prípadne mimické vrásky v očnom okolí. Nápomocná môže byť aj biela ceruzka aplikovaná do vnútornej strany oka a opticky tak rozžiari váš výzor.

Krémy s retinolom

Po prebdenej noci je veľkým pomocníkom rozžiarujúci krém či báza s jemne trblietavými čiastočkami, ale najmä krémy s obsahom retinolu. S týmito záchrancami si nikto ani len nevšimne, že nie ste tak úplne vo svojej koži.

Príčinou tmavých kruhov po očami môžu byť aj zdravotné problémy. Ak nenachádzate žiadne z uvedených dôvodov ich vzniku, navštívte lekára. Príčinou môže byť i anémia.

Zdroj: BD, Info.sk, Prozeny.cz, Shine.com, Foto: SXC
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.