• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
20°Bratislava

Beblavý a Žitňanská ponúkajú recept na víťazstvo vo voľbách

  • 21:33 19.03.2013
  • BRATISLAVA
Beblavý a Žitňanská ponúkajú recept na víťazstvo vo voľbách

Dvojica poslancov SDKÚ-DS Lucia Žitňanská a Miroslav Beblavý, ktorí vo februári odštartovali program Tvoríme Slovensko, ponúka opozícii recept na víťazstvo v jesenných regionálnych voľbách.

Dnes ho predstavili odbornej verejnosti a niekoľkým novinárom.

Ak presvedčia odborníkov, chcú ho ponúknuť lídrom všetkých opozičných strán. Riešením má byť spoločný postup a celonárodná téma kampane.

„Cieľom dnešného stretnutia bolo urobiť si odbornú oponentúru našej myšlienky, ako vyhrať voľby do krajských zastupiteľstiev. Chceli sme zistiť, či naša myšlienka celonárodného postupu, s celonárodnými témami je reálna a či by mohla opozícii pomôcť vyhrať voľby,“ povedal dnes pre agentúru SITA po stretnutí Beblavý.

Podľa neho opozícia má jedinú šancu, a to vyhrať tieto voľby. Upozornil, že Smer-SD kandiduje so súčasnými šiestimi županmi, má za sebou silné štruktúry a disciplinovaných voličov, čo je pri nízkej účasti rozhodujúce. „Ak opozícia nevymyslí novú stratégiu, pokiaľ sa nezmení, ale bude sa len spoliehať na to, že jej voliči prídu, tak prehrá rovnako ako v roku 2009,“ zdôraznil.
Koalícia nemôže byť v každom kraji iná

Spoločný postup opozičných strán do regionálnych volieb nemusí byť podľa Beblavého vo všetkých krajoch, ale musí byť dostatočne veľký a jasný, aby voličom dal signál, a mobilizoval.

„Nemôže byť koalícia v každom kraji iná,“ povedal s tým, že opozícia sa musí dohodnúť aspoň v šiestich, alebo siedmich krajoch a urobiť kampaň celonárodne. Podľa neho ak SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd budú v šiestich krajoch postupovať spoločne a pridá sa k nim vo väčšine aj SaS a NOVA, môže sa podariť polarizačná stratégia.

„Zatiaľ sa opozícia spolieha len na koalície. Len jednotná alternatíva nestačí, ale je to nevyhnutná podmienka. Treba pridať aj celonárodnú kampaň,“ myslí si Beblavý. Podľa neho, keď opozícia nedokáže predstaviť stratégiu, tak voliči ani neprídu.

Podľa Beblavého treba preto presunúť silné témy z celonárodnej úrovne na voľby do krajských zastupiteľstiev. To znamená, že kampaň má byť o sociálno-ekonomickej situácii obyvateľov, arogancii a zneužívaní moci. Príkladom sú podľa neho české regionálne voľby. Znamená to teda vytvorenie jednej celonárodnej kampane z hľadiska tém, posolstiev a štábu.

Na stretnutí bol aj poslanec NR SR za Most-Híd Andrej Hrnčiar. „Som tu so súhlasom a plným vedomím poslaneckého klubu,“ povedal. Súhlasí, že opozícia môže vyhrať regionálne voľby, ak sa spojí a národné témy prenesie aj do regiónov. „Možno tým vyprovokuje voličov, aby prišli dať vláde vysvedčenie a pokúsili sa o vyrovnanie valcovaniu Smeru-SD na národnej a regionálnej úrovni,“ uviedol.
Opoziční lídri nie sú schopní sebareflexie

Podľa neho však vzhľadom na blízkosť termínu volieb a stavu opozičných strán nie je v silách opozičných strán zaujať spoločný postup vo voľbách do vyšších územných celkov (VÚC), a tým polarizovať súťaž medzi Smerom a opozíciou.

Upozornil, že treba si uvedomiť odlišnosti v porovnaní s Českom. Náš volič podľa neho nebude reagovať totožne ako český, pretože aj volebné systémy v regionálnych voľbách sú odlišné. Hejtmana totiž v ČR volí zastupiteľstvo. U nás volia ľudia predsedu samosprávneho kraja priamo. Zdôraznil tiež rozdielny prístup k samosprávnemu členeniu.

„V ČR sú prirodzené kraje, u nás vznikli na základe politického rozhodnutia, a preto sa ľudia nevedia s krajmi stotožniť. Aj preto je v ČR vyššia volebná účasť,“ konštatoval.

Opoziční lídri podľa Hrnčiara nie sú schopní sebareflexie. „Nestačil debakel vo voľbách, akoby mal byť ešte jeden, ten asi príde vo voľbách do VÚC. Musí prísť ešte jeden debakel, aby nastali zmeny v zmýšľaní,“ vyhlásil. K spolupráci opozície v regionálnych voľbách je skeptický, pretože by musela byť schopnosť obmedziť regionálne záujmy regionálnych bosov strán. „Regionálnym bosom vyhovujú fleky viac ako princíp polarizácie so Smerom,“ zdôraznil, pričom upozorňoval na problém Nitrianskeho kraja, kde KDH odmieta koalíciu s SDKÚ-DS a Mostom-Híd, teda stranami Ľudovej platformy.
Smer si chce vychutnať čerešničku

Pravica môže byť podľa politológa Erika Láštica na tom oveľa horšie, ako je v súčasnosti.

„Pre opozíciu to môže byť horšie, keď stratí Pavla Freša v Bratislave,“ povedal s tým, že Smer-SD zatiaľ nenominoval kandidáta na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja, pretože Smer-SD čaká na vhodný moment.

„Chce si vychutnať čerešničku, aby porazil kandidáta v jedinom kraji, ktorý podporoval opozičného kandidáta,“ zdôraznil.

Prepojenie národnej témy s regionálnymi voľbami ako v ČR je podľa Láštica zaujímavé, ale upozornil, že v Čechách boli dve veľké strany. Robert Fico sa nedá podľa neho využiť ako lídri ODS či ČSSD Mirek Topolánek či Stanislav Gross. „České regionálne voľby sú prepojené so senátnymi voľbami, preto je väčšie prepojenie na národnú politiku,“ upozornil. Podľa neho však treba skúsiť iný typ kampane, ale len pilotne v niektorých krajoch.

„Teda treba vytypovať pár krajov, kde ju viesť takýmto spôsobom. Neviem, či opozícia má toľko prostriedkov, aby to mohla robiť celonárodne. Voľby do VÚC treba využiť ako test stratégií kampane,“ povedal.

Sociologička Oľga Gyarfášová upozornila, že regionálne voľby v iných krajinách dopadajú väčšinou v neprospech vlády. "Slovenská pravicová opozícia tento bonus nevie odkomunikovať. Je príležitosť toho sa zmocniť,“ povedala.
Štefanec má záujem spájať sily

Každý názor môže podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca pomôcť diskusii. „Našou odpoveďou je konkrétna práca, spájanie stredo-pravých síl, ktoré majú záujem prispieť k porážke jednej strany,“ povedal s tým, že regionálne voľby sú prvé v sérii volieb, ktoré nás čakajú v najbližšom období. „V tých sa ukážu nálady obyvateľov a ich výsledkom bude indikátor, či vláda jednej strany má trvalú dôveru, alebo je to stav prechodný,“ konštatoval.

Záujmom SDKÚ je podľa Štefanca spájať všetkých, ktorí o to stoja. „Máme záujem o koalície vo všetkých krajoch, čo je uznesenie našej ústrednej rady, kde sme vyzvali najskôr strany Ľudovej platformy k spolupráci vo všetkých krajoch, a táto spolupráca je samozrejme otvorená aj všetkým stredo-pravým silám, ktoré o to stoja,“ povedal.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

DNES - 13:00Domáce

Na západe Slovenska a v niektorých severných okresoch upozorňujú meteorológovia v piatok na silný vietor.

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

DNES - 13:00Domáce

Pre členské krajiny NATO bude najväčšou výzvou do ďalšieho obdobia odolať silným dezinformačným útokom a cieleným vplyvovým operáciám.

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

DNES - 11:47Domáce

Dvadsiate výročie vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie pripomína vlajka NATO, ktorú v piatok vztýčili pred Prezidentským palácom.

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

DNES - 11:22Domáce

Členstvo v Severoatlantickej aliancii je pre Slovensko aj po rokoch základným pilierom bezpečnosti.

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

DNES - 10:07Domáce

Zo všetkých 24 kandidujúcich strán a koalícií vo voľbách do europarlamentu má na čele kandidátnej listiny ženu iba päť.