• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
18°Bratislava

Slovensko si polepšilo v rebríčku konkurencieschopnosti

  • 15:05 21.05.2014
  • BRATISLAVA
Slovensko si polepšilo v rebríčku konkurencieschopnosti

Slovenská ekonomika si v Svetovej ročenke konkurencieschopnosti 2014 oproti vlaňajšku polepšilo o dve priečky. Spomedzi 60 hodnotených krajín bola na 45. priečke.

Slovensko si v porovnaní konkurencieschopnosti ekonomík v uplynulom roku mierne polepšilo. Vyplýva to zo Svetovej ročenky konkurencieschopnosti ekonomík v roku 2014, ktorú vypracoval švajčiarsky Inštitút pre rozvoj manažmentu v spolupráci so slovenskou Nadáciou F .A. Hayeka a ďalšími organizáciami z celého sveta.

Slovenská ekonomika sa však v rebríčku konkurencieschopnosti medzi 60 hodnotenými krajinami stále nachádza v druhej horšej polovici. Oproti minulému roku si polepšila o dve priečky a umiestnila sa na 45. mieste. Najlepšie na tom v rebríčku bolo Slovensko pred krízou, kedy sa umiestňovalo okolo 30. priečky, najhoršie naopak v roku 2009, kedy sa prepadlo na 49. pozíciu.

Iné krajiny sa mohli zhoršiť

Šéf Nadácie F. A. Hayeka Matúš Pošvanc však dodáva, že tento mierny posun v tabuľke ešte nemusí znamenať, že podnikateľské prostredie na Slovensku sa v skutočnosti zlepšilo. Môže byť spôsobené aj zaostávaním ostatných krajín. "Teoreticky, ak by Slovensko nič nerobilo a zhoršili sa niektoré krajiny, tak sa posúva Slovensko v rámci týchto priečok vyššie," povedal na stredajšej tlačovej konferencii.

Príkladom je Taliansko, ktoré si v konkurencii pohoršilo a tento rok sa už zaradilo tesne za Slovensko na 46. priečku. V rámci regiónu sa postavenie Slovenska nezmenilo. Najkonkurenčnejšiu ekonomiku vo Visegrádskej štvorke má podľa rebríčka Česká republika na 33. mieste, nasleduje Poľsko na 36. priečke. Slovensko stále zostáva tesne pred Maďarskom, ktoré sa umiestnilo na 48. priečke.

Efektívnosť vlády je problémom

Index konkurencieschopnosti ekonomík, ktorý sa publikuje už 25. rok, pritom hodnotí a porovnáva vyše 300 kritérií zo štyroch základných oblastí, a to ekonomický rozvoj, efektivita vlády, efektivita podnikov a infraštruktúra. Dve tretiny z hodnotených kritérií predstavujú tzv. tvrdé dáta, teda štatistiky. Zvyšok tvoria subjektívne hodnotenia založené na prieskume u viac než 4400 topmanažérov. Na Slovensku sa prieskumu zúčastnilo takmer 70 vedúcich pracovníkov súkromných podnikov.

K zlepšeniu hodnotenia Slovenska v porovnaní s vlaňajškom podľa analytika Nadácie F.A. Hayeka Martina Reguliho prispelo zvýšenie výkonnosti ekonomiky vplyvom vonkajšieho dopytu, zvýšenie technologického exportu, znižovanie miery inflácie ale aj zlepšenie v oblasti korupcie a spravodlivosti. "Avšak problémom Slovenska zostáva efektívnosť vlády a vládnych opatrení, problém administrácie a do istej miery stále aj verejných financií," tvrdí.

Napriek tomu, že situácia v súdnictve bola hodnotená oproti vlaňajšku o niečo lepšie, stále zostáva zníženie korupcie a zvýšenie transparentnosti a znovunastolenie dôveryhodnosti v justíciu podľa prieskumu medzi najväčšími výzvami pre rast konkurencieschopnosti slovenskej ekonomiky. Okrem toho je to zlepšenie efektívnosti verejnej správy, zlepšenie efektívnosti vzdelávania, podpora inovácií a výskumu a zvýšenie flexibility na trhu práce.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
ZSSK spustila sezónnu linku z Bratislavy do chorvátskeho Splitu, došlo však k zmene prepravy áut

ZSSK spustila sezónnu linku z Bratislavy do chorvátskeho Splitu, došlo však k zmene prepravy áut

DNES - 16:34Ekonomické

Prvý vlak v tohtoročnej sezóne odišiel z Bratislavy do Splitu v piatok popoludní.

Pozor na podvodné správy o preplatkoch, takto vás môžu obrať o peniaze na bankovom účte

Pozor na podvodné správy o preplatkoch, takto vás môžu obrať o peniaze na bankovom účte

DNES - 15:36Ekonomické

Banka upozorňuje na falošné SMS správy, ktoré chcú od ľudí získať platobné údaje.

Do dvoch rokov sa má pripraviť rámec pre zavedenie digitálneho eura

Do dvoch rokov sa má pripraviť rámec pre zavedenie digitálneho eura

DNES - 14:07Ekonomické

Po dvoch rokoch skúmania odštartovala koncom minulého roka Európska centrálna banka, spoločne s centrálnymi bankami členských krajín Eurosystému, prípravnú etapu zavedenia digitálneho eura.

26 čerpacích staníc Benzinol prejde pod spoločnosť OMV Slovensko

26 čerpacích staníc Benzinol prejde pod spoločnosť OMV Slovensko

DNES - 13:48Ekonomické

Počet čerpacích staníc petrochemickej firmy OMV na Slovensku sa rozšíri.

Na Slovensko bolo z cudziny tento rok dovezených takmer 21.000 jazdených áut

Na Slovensko bolo z cudziny tento rok dovezených takmer 21.000 jazdených áut

DNES - 12:55Ekonomické

Od začiatku roka 2024 bolo na Slovensko dovezených z cudziny takmer 21.000 jazdených áut.