• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 20.5.2024Meniny má Bernard
16°Bratislava

Obama s Merkelovou ohlásili ďalšie sankcie voči Rusku

  • 19:57 02.05.2014
  • WASHINGTON
Obama s Merkelovou ohlásili ďalšie sankcie voči Rusku

Prezident USA Barack Obama v piatok po stretnutí s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou vyhlásil, že v prípade pokračovania destabilizácie Ukrajiny sa obe krajiny chystajú zaviesť sankcie voči ruským ekonomickým sektorom.


Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Na spoločnej tlačovej konferencii vo Washingtone vyjadril nádej, že takýto krok nebude potrebný, na druhej strane však Američania podľa neho "nebudú mať na výber", ak by konanie Rusov ohrozovalo prezidentské voľby na Ukrajine naplánované na 25. mája. Merkelová potvrdila, že v takom prípade by boli "ďalšie sankcie neodvratné". Obama sa tiež vyjadril, že jeho ruského náprotivka Vladimira Putina "je treba odradiť od jeho terajšieho smerovania".

Merkelová nepreferuje sektorové sankcie

Doterajšie Sankcie USA voči Rusku v súvislosti s Ukrajinou majú podobu finančných a cestovných obmedzení pre konkrétnych jednotlivcov a subjekty, ale taktiež zastavenia vývozu amerických moderných technológií využiteľných na vojenské účely.

Postihovanie celých sektorov hospodárstva, akým je napríklad energetika, by mohlo uškodiť spojencom v Európe, ktorí obchodujú s Ruskom, čo sa týka i Nemecka. Merkelová podľa vlastných slov takzvané sektorové sankcie nepreferuje, napriek tomu ich je však pripravená zaviesť. Presnejšiu podobu chystaných opatrení ani jeden z lídrov neprezradil.

Súvisiace:

Kyjev definitívne zničil nádej na mier, odkazuje Putin

V Slovjansku sa bojuje, separatisti zostrelili vrtuľník

Rumuni sa boja Rusov, žiadajú USA o väčší počet vojakov

Ukrajina nariadila brannú povinnosť, situácia sa zhoršuje

Ukrajina pre podozrenia zo špionáže vyhostila ruského atašé

Svet požičia Ukrajine miliardy dolárov, ide do rizika

Spojené štáty obviňujú Rusko z nezáujmu znižovať napätie na východe Ukrajiny, kde operujú ozbrojení proruskí separatisti, ako sa zaviazalo v nedávnej dohode s Kyjevom, Washingtonom a EÚ. Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov zavádzanie sankcií voči Moskve v pondelok označil za "oživovanie starej metódy obmedzovania normálnej spolupráce z časov studenej vojny".

Revízia podmienok záchranného programu

Ak Ukrajina stratí územia na východe, Medzinárodný menový fond (MMF) bude musieť upraviť podobu záchranného programu v hodnote 17 miliárd USD. Takáto situácia si pravdepodobne vyžiada dodatočné financovanie Ukrajiny. Vo štvrtok na to upozornili predstavitelia MMF.

K revízii podmienok záchranného programu by mohlo prispieť aj zhoršenie vzťahov medzi Ruskom a Ukrajinou. Rusko je totiž pre Kyjev hlavným exportným trhom. "Ak vláda stratí efektívnu kontrolu nad východom krajiny, program budeme musieť pozmeniť," uviedol MMF.

MMF v stredu schválil program pomoci pre Ukrajinu v hodnote 17 miliárd USD. Tento program má krajine pomôcť zotaviť sa po nepokojoch v predchádzajúcich mesiacoch. Táto pomoc odomkne aj ďalšiu pomoc pre Ukrajinu od iných veriteľov v hodnote 15 miliárd USD.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slováci podľahli Lotyšom 2:3 po samostatných nájazdoch

Slováci podľahli Lotyšom 2:3 po samostatných nájazdoch

VČERA - 23:07Zahraničné

Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali vo svojom šiestom zápase v ostravskej B-skupine MS s Lotyšskom 2:3 po nájazdoch a skomplikovali si cestu do štvrťfinále.

Vrtuľník s iránskym prezidentom sa zrútil, záchranári po ňom ďalej pátrajú

Vrtuľník s iránskym prezidentom sa zrútil, záchranári po ňom ďalej pátrajú

VČERA - 21:55Zahraničné

Vrtuľník vezúci iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján sa v nedeľu v hustej hmle zrútil v hornatom teréne.

Kapitánom lode, ktorá bola účastníkom tragickej nehody na Dunaji, je občan SR

Kapitánom lode, ktorá bola účastníkom tragickej nehody na Dunaji, je občan SR

VČERA - 18:36Zahraničné

Kapitánom lode, ktorá bola účastníkom tragickej zrážky s motorovým člnom v noci zo soboty na nedeľu na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce, je občanom Slovenska.

Po havarovanom vrtuľníku s iránskym prezidentom naďalej pátrajú

Po havarovanom vrtuľníku s iránskym prezidentom naďalej pátrajú

VČERA - 18:04Zahraničné

Po havarovanom vrtuľníku, na ktorého palube bol údajne aj iránsky prezident Ebráhím Raísí, naďalej pátrajú, informovali v nedeľu tamojšie médiá.

Irán: Jeden z prezidentských vrtuľníkov havaroval

Irán: Jeden z prezidentských vrtuľníkov havaroval

VČERA - 17:24Zahraničné

Jeden z troch vrtuľníkov v konvoji, ktorý prevážal iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího v nedeľu na východe krajiny "tvrdo pristál".