• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
13°Bratislava

Národný beh Devín-Bratislava vyhral prvýkrát Keňan

  • 15:25 13.04.2014
  • BRATISLAVA
Národný beh Devín-Bratislava vyhral prvýkrát Keňan

Víťazom 67. ročníka Národného behu Devín-Bratislava sa na 11,625 km dlhej trati stal prvý raz v histórii kenský vytrvalec. Joel Mwangi dosiahol najlepší výkon na tejto trati v histórii, keď mu namerali rovných 34 min. Pre 28-ročného člena maďarského Benedek Teamu to bolo už tretie prvenstvo v Bratislave, v roku 2011 vyhral polmaratón a minulú nedeľu aj maratón.

Najlepší Slovák

Na druhej priečke skončil Oleksander Matvijčuk z Ukrajiny reprezentujúci bardejovský klub JM Demolex, ktorý za Mwangim zaostal o 13 s. Aj tretia priečka patrila Ukrajincovi v službách Demolexu Dmytrovi Lašynovi za čas 34:28 min. Najlepší zo Slovákov bol v nezvyčajne silnej konkurencii čerstvý polmaratónsky majster SR Jozef Urban (JM Demolex Bardejov), ktorý trať najstaršieho cestného behu na Slovensku zvládol za 35:23 min.

"Na štart som prišiel s cieľom byť najrýchlejším Slovákom. Keďže sa mi to podarilo splniť, som spokojný. Môj čas mohol byť aj o niečo lepší, lenže ešte stále cítim únavu z nedávneho svetového šampionátu v polmaratóne, na ktorom som štartoval," povedal pre agentúru SITA v cieli Jozef Urban.

"Z Devína sa mi bežalo veľmi dobre. Tempo som zvolil adekvátne môjmu stavu a do cieľa som dobehol bez nejakej väčšej krízy. Kenský víťaz behá iné časy ako ja, takže jeho tempom som sa vôbec neriadil. Som veľmi rád, že som sa v tejto silnej medzinárodnej konkurencii nestratil. Teší ma, že som skončil v prvej šestke. Na to, čo mám tento rok v nohách, je to celkom dobré," konštatoval 28-ročný bežec JM Demolex Bardejov, ktorý sa budúci týždeň chystá na 17-dňové kondičné sústredenie do Vysokých Tatier.

Berešová píše históriu

V súťaži žien dominovala londýnska olympionička Katarína Berešová (TJ Obal servis Košice), ktorá zvíťazila už šiesty raz a len jedno prvenstvo ju delí od rekordérky Močáriovej, ktorá zvíťazila sedemkrát. Berešová takisto ako Mwangi dosiahla najlepší čas v histórii, namerali jej 39:31 min. Zverenka trénera Valisku zdolala o 39 s Keňanku Gladys Biwottovú, tretia skončila Maďarka Zita Kácserová (40:30 min).

"Pred pretekmi som si pozrela výsledky z minulých ročníkov, takže som vedela, že Močáriová tento beh vyhrala sedemkrát," reagovala Katka Berešová s vavrínovým vencom na pleciach na otázku o útoku na rekordérku tradičného jarného bratislavského podujatia. "Samozrejme, že ma táto méta veľmi láka, ak budem o rok zdravá, pokúsim sa Močáriovej aspoň vyrovnať," zdôraznila 26-ročná účastníčka nedávneho svetového šampionátu v polmaratóne v Kodani.

"Bežalo sa mi veľmi dobre. Od začiatku som si strážila moje tempo. Dávala som si pozor, aby ma úvodný nástup súperiek nestrhol, lebo po ´prepálenom´ začiatku potom mávam problémy v úplnom samotnom závere pretekov. Ja som týmto už známa. Na riziko ´prepáleného´ začiatku ma upozorňoval aj môj tréner. Som rada, že mi to vyšlo a prvýkrát na ´Devíne´ som nemusela riešiť nejakú krízu. Prvýkrát v kariére som ´Devín´ odbehla bez krízy. Takže je to " neskrývala spokojnosť čerstvá šesťnásobná víťazka Národného behu.

"Devín - Bratislava je moja srdcovka, veľmi rada na tejto trati behám. ´Devín´ patrí do trojice mojich obľúbených behov spolu s Medzinárodným maratónom mieru v Košiciach a podujatím v Brne, ktorého trať vedie okolo priehrady. To sú moje tri najobľúbenejšie behy. Navyše, dnes mám v cieli veľkú radosť aj z toho, že som za sebou nechala súperky z Kene, Maďarska a Ukrajiny. Všetko sú to veľmi dobré bežkyne. Som rada, že som na ´Devíne´ opäť zvíťazila," definovala svoje pocity účastníčka maratónskej súťaže na OH 2012 v Londýne.

Na 67. ročník Národného behu Devín-Bratislava bolo prihlásených dovedna 6566 bežcov.

MUŽI
1. Joel Mwangi (Keňa) 34:00 min
2. Oleksander Matvijčuk (Ukr./JM Demolex Bardejov) 34:13 min
3. Dmytro Lašin (Ukr./JM Demolex Bardejov) 34:28 min
4. Albert Minczér (Maď.) 34:57 min
5. Wilson Kamau (Keňa) 35:11 min
6. Jozef Urban (SR/JM Demolex Bardejov) 35:23 min

ŽENY
1. Katarína Berešová (SR/TJ Obal servis Košice) 39:31 min
2. Gladys Biwottová (Keňa) 40:10 min
3. Zita Kácserová (Maď.) 40:30 min
4. Daria Stoľarčuková (Ukr./JM Demolex Bardejov) 41:48 min
5. Ľubomíra Maníková (SR/JM Demolex Bardejov) 42:14 min
6. Ľubomíra Kalinová (SR/Banská Bystrica) 46:07 min
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tretia májová sobota patrí na Slovensku Noci múzeí a galérií 2024

Tretia májová sobota patrí na Slovensku Noci múzeí a galérií 2024

DNES - 8:28Domáce

Tretia májová sobota patrí na Slovensku celoeurópskemu podujatiu Noc múzeí a galérií.

Uhrík: EÚ už krízy ani nerieši, len preklápa jednu do druhej

Uhrík: EÚ už krízy ani nerieši, len preklápa jednu do druhej

DNES - 7:09Domáce

Posledných 25 rokov vládnu v Európskej únii (EÚ) kresťanskí demokrati, socialisti a najnovšie aj liberáli a výsledkom je, že sa únia potáca od krízy ku kríze.

Pri dopravnej nehode zahynul 32 ročný vodič motocykla

Pri dopravnej nehode zahynul 32 ročný vodič motocykla

VČERA - 21:59Domáce

V piatok 17. mája v čase okolo 19:25 hod. došlo v Žiline na križovatke ulíc Priemyselná a Cestárska k tragickej dopravnej nehode.

Pápež František vyjadruje v liste prezidentke blízkosť a solidaritu

Pápež František vyjadruje v liste prezidentke blízkosť a solidaritu

VČERA - 20:38Domáce

Pápež František zaslal v súvislosti s útokom na premiéra Roberta Fica list prezidentke Zuzane Čaputovej, v ktorom vyjadruje blízkosť a solidaritu.

Robert Kaliňák: Cesta k zmieru nevedie cez falošnú politickú korektnosť

Robert Kaliňák: Cesta k zmieru nevedie cez falošnú politickú korektnosť

VČERA - 19:48Domáce

Na sociálnej sieti to uviedol podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) s tým, že jedinou cestou vpred je sebareflexia.