• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

Pápež František ocenil svojho predchodcu Benedikta XVI.

  • 15:57 15.03.2013
  • VATIKÁN
Pápež František ocenil svojho predchodcu Benedikta XVI.

Nový pápež František sa dva dni po svojom zvolení poďakoval predchodcovi Benediktovi XVI. za jeho zásluhy pri takmer osemročnom vedení katolíckej cirkvi.

Dnes už len emeritný pápež podľa Františka "zapálil plameň v hĺbke našich sŕdc". Tieto slová povedal na piatkovom stretnutí s kardinálmi, pre ktorých deň predtým odslúžil svätú omšu v Sixtínskej kaplnke.

"Nepoddávajme sa pesimizmu, trpkosti, ktorú nám diabol ponúka každý deň," vyhlásil v taliančine bývalý argentínsky kardinál Jorge Bergoglio. Hovoril aj o úlohe starších ľudí v cirkvi, ktorí sú pre ňu prínosom a prinášajú jej "optimizmus".

"Sme vo vysokom veku. Vysoký vek je zdrojom múdrosti," vyhlásil pápež. "Ako dobré víno, ktoré starne a stáva sa lepším. Nechajte nás odovzdať mladým ľuďom múdrosť života," dodal.

František sa po svojom vystúpení stretol s každým z približne 150 prítomných kardinálov. Médiá síce nezachytili, o čom sa bavili, všimli si však, že pápežove slová u nich viackrát vyvolali búrlivý smiech.

Argentínčan je pritom už teraz známy svojím zmyslom pre humor. Po svojom stredajšom zvolení za pápeža napríklad kardinálom povedal "Boh vám odpustí".
Vraj mal styky s juntou
Nový pápež František čelí kritike, podľa ktorej v čase vládnucej argentínskej junty v 70. rokoch nepriamo kolaboroval so vtedajším režimom.

Niektorí mu vyčítajú, že sa v tomto období verejne nevyjadroval k rozsiahlemu porušovaniu ľudských práv. Britský denník The Guardian vo svojej piatkovej rozsiahlej analýze píše aj o tom, že vtedajší provinciál argentínskeho Jezuitského rádu nepomohol svojim dvom kolegom, ktorých neskôr junta mučila.

V Argentíne prebiehala takzvaná "špinavá vojna" rozpútaná vojenským režimom v roku 1976 až 1983. Katolícka cirkev v krajine vtedy zväčša mlčala a hrozivé udalosti oficiálne nekomentovala. V roku 2000 sa za svoju mlčanlivosť aj formálne ospravedlnila.

Vtedy ešte argentínsky kňaz Jorge Bergoglio (dnes už pápež František) pôsobil v rokoch 1973 až 1979 ako líder miestnych Jezuitov. Hlavná kritika proti nemu súvisí s prípadom dvoch jezuitských kňazov - Orlanda Yoria a Francisca Jalicsa - ktorých argentínske námorné sily v máji 1976 uniesli a následne mučili.

Dôvodom bolo, že duchovní pôsobili ako misionári v miestnych slumoch, čo bola v tom čase politicky citlivá aktivita.

Bergoglio však obvinenia odmietol ako nepodložené a podľa vlastných slov sa ich životy aktívne pokúšal zachrániť. Údajne jednému z disentov, ktorý sa na neho podobal, poskytol aj vlastné doklady a umožnil mu tak opustiť krajinu, píše The Guardian. Obaja Jezuiti napokon prežili.

Ku kauze sa v piatok prostredníctvom svojho hovorcu Federica Lombardiho vyjadril aj Vatikán. "Nikdy voči nemu neexistovali opodstatnené, konkrétne obvinenia," vyhlásil. Zo šírenia obvinení pritom Lombardi obvinil "antiklerikálne ľavicové elementy", ktorých cieľom je "útočiť na cirkev".
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu

Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu

VČERA - 22:02Zahraničné

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Izraelský minister Ben-Gvir sa zranil pri dopravnej nehode

Izraelský minister Ben-Gvir sa zranil pri dopravnej nehode

VČERA - 21:58Zahraničné

Pri dopravnej nehode dvoch vozidiel v piatok večer neďaleko Tel Avivu sa zranili traja ľudia vrátane izraelského ministra národnej bezpečnosti Itamara Ben-Gvira.

Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie

Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie

VČERA - 21:57Zahraničné

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie, uviedla tlačová agentúra AFP.

Erdogan od nového šéfa NATO očakáva, že bude riešiť obavy Turecka

Erdogan od nového šéfa NATO očakáva, že bude riešiť obavy Turecka

VČERA - 21:56Zahraničné

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Biden je šťastný, že bude debatovať s Trumpom

Biden je šťastný, že bude debatovať s Trumpom

VČERA - 21:55Zahraničné

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom.