• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Armáda plánuje vyslať do Afganistanu špeciálnych vojakov

  • 8:08 14.03.2013
  • BRATISLAVA
Armáda plánuje vyslať do Afganistanu špeciálnych vojakov

V Afganistane by od začiatku budúceho roka mohla pôsobiť samostatná a sebestačná, možno až 150-členná skupina špeciálnych operácii (SOTG) , ktorú by vyslala slovenská armáda.

Títo vojaci majú podporovať afganské bezpečnostné zložky a radiť im, ako plniť úlohy v špeciálnych operáciách. Predsunutá 35-členná skupina má do Afganistanu odísť už v júni tohto roka, aby vytvorila podmienky pre vyslanie a začatie plnenia operačných úloh skupiny od februára 2014.

Vyplýva to z návrhu rezortu obrany na zmenu mandátu pôsobenia slovenských vojakov v Afganistane, ktorým dnes poslanci odštartujú druhý deň 16. schôdze Národnej rady SR. Spojené štáty americké poskytnú Slovensku na vybudovanie skupiny 19 až 20 miliónov eur. Počty nasadených vojakov sa spresnia po dohode s aliančnými partnermi, keďže situácia v Afganistane sa dynamicky mení.

Poslanci potom otvoria diskusiu k novele zákona o verejnom obstarávaní v druhom čítaní. Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka už nebude možné, aby sa uskutočnilo čo len jedno verejné obstarávanie bez toho, aby sa o tom nevedelo. Návrh podľa neho podstatne rozširuje zverejňovacie povinnosti.

Ministerstvo vnútra tvrdí, že hlavným cieľom novely je dosiahnutie efektívnosti vynakladania verejných zdrojov, posilnenie princípu súťaže s dôrazom na záujem štátu ako aj otvorenosť procesov verejného obstarávania a ochrana kvalitných a poctivých dodávateľov.

Bude platiť prísny zákaz dodatkov k uzavretým zmluvám, ktoré by mali zvýšiť cenu, pričom podľa ministra vnútra schváliť dodatky bude môcť iba Rada ÚVO. Pôjde o druhostupňový orgán úradu, ktorý bude posudzovať odvolania proti rozhodnutiam o námietkach. Zástupcovia opozície kritizovali novelu verejného obstarávania pre viaceré nedostatky. Snaha o centralizáciu verejného obstarávania môže podľa predsedu KDH Jána Figeľa viesť k ochromeniu štátnej správy a vytvoreniu priestoru pre korupciu.

Dopoludnia budú poslanci hlasovať aj o novele zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov, ktorú prerokovali v stredu.

Poslancov dnes čakajú aj voľby predsedu Najvyššieho kontrolného úradu a kandidátov na členov disciplinárnych senátov. Na post šéfa NKÚ opätovne kandiduje Vladimír Klimeš, nominant SaS, ktorého podporujú aj opozičné strany SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

DNES - 21:25Domáce

Uviedla to podpredsedníčka Európskej komisie a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová na štvrtkovej tlačovej besede v Bratislave.

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

DNES - 14:43Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR žiadalo od Najvyššieho súdu SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný systém.

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

DNES - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

DNES - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.