• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
10°Bratislava

Reakcie na zvolenie pápeža: Je jednoduchý a otvorený

  • 22:01 13.03.2013
  • BRATISLAVA
Reakcie na zvolenie pápeža: Je jednoduchý a otvorený

Premiér Robert Fico chce v krátkom čase pozvať nového pápeža na Slovensko. Jeho predchodca Benedikt XVI. na Slovensko počas svojho pontifikátu prísť nestihol.

Fico chce pozvať nového pápeža Františka na Slovensko pri príležitosti 1150. výročia príchodu svätých Cyrila a Metoda na naše územie, ktoré si pripomíname tento rok.

„Táto voľba bude určite predmetom mnohých diskusií a analýz, a preto chcem novému Svätému Otcovi zaželať predovšetkým veľa zdravia a dobrých a múdrych rozhodnutí počas jeho pontifikátu. V tomto duchu mu pošlem aj blahoprajný telegram,“ uvádza sa v stanovisku premiéra, ktoré dnes poskytla agentúre SITA jeho hovorkyňa Beatrice Hudáková.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR s potešením prijalo správu o zvolení kardinála Jorge Maria Bergoglia do úradu hlavy katolíckej cirkvi a najvyššieho predstaviteľa Svätej stolice. Slovenská diplomacia je podľa stanoviska presvedčená, že Jeho Svätosť pápež František bude pre dnešný globalizovaný svet silnou morálnou autoritou, ktorá bude všestranne presadzovať vzájomné porozumenie a solidaritu medzi národmi a podporovať rozvoj dialógu medzi kultúrami a náboženstvami.

„Rezort diplomacie očakáva, že pontifikát pápeža Františka napomôže ďalšiemu prehlbovaniu vzájomnej spolupráce medzi SR a Svätou stolicou vo všetkých oblastiach spoločného záujmu. Pre Slovensko by bolo veľkou cťou, ak by mohlo privítať Svätého Otca v našej krajine už v tomto roku, kedy si pripomíname významné medzníky v budovaní národnej a štátotvornej identity slovenského národa - 1150. výročie príchodu sv. Cyrila a Metoda na naše územie a 20. výročie vzniku samostatnej SR a s tým súvisiace nadviazanie diplomatických stykov medzi SR a Svätou stolicou,“ uvádza sa v stanovisku.

Od nového Svätého Otca Františka I. sa podľa katolíckeho kňaza Mariána Gavendu dá čakať, že vnesie vitalitu Latinskej Ameriky do vymierajúcej Európy. Ako povedal Gavenda nového pápeža bude cítiť. Upozornil, že v Latinskej Amerike sa žije v kontexte sociálnych problémov, ktoré však cirkev rieši. Jeho duch modlitby bude zas oslovovať spiritualitu veriacich. „Je to človek modlitby. Syn železničiara, ktorý si sám varil. Teda hierarcha, ktorý žil civilným životom,“ zdôraznil Gavenda.

Gavenda je voľbou kardinálov potešený, pretože nová hlava katolíckej cirkvi pochádza z robotníckej rodiny, čo je dôležité, pretože dokáže pochopiť jednoduchých ľudí. Gavenda ocenil, že nový pápež vie po nemecky. „Je to jezuita, ale duch má františkánsky. Jeho jednoduchá civilnosť je dobrý signál,“ upozornil.

Gavenda v úvodnom príhovore pápeža Františka I. cítil určité črty spirituality Jána XXIII. „Jeho pozdrav na záver. Jeho jednoduchosť, dobrosrdečnosť. Modlitba za Benedikta XVI. Skôr ako udelil požehnanie, poprosil o modlitbu za seba. Išiel svojou originálnou cestou, a to spontánne,“ konštatoval s tým, že ide o kombináciu jednoduchosti a otvorenosti.

Nový pápež bol dvakrát predsedom argentínskej biskupskej konferencie, kde je podľa Gavendu živá diskusia o sociálnych problémoch. „Pozná teda realitu. Pozná nové modely života cirkvi, ako sú napríklad malé komunity."

Jeho voľba je podľa Gavendu prelom voči Južnej Amerike. Je to prvý pápež, ktorý pochádza z iného kontinentu ako je Európa. Bergoglio sa nespomínal medzi favoritmi na zvolenie. „Keď civilní ľudia považujú niekoho za favorita na pápeža, je omyl pravdepodobnejší,“ povedal Gavenda. Podľa neho voľbou kardináli ukázali, čo považujú za svoju najväčšiu prioritu. Gavendovi neprekáža ani vek nového pontifika. „Niekto v 65 rokoch môže byť menej dynamický, ale sú to aj individuálne danosti,“ dodal.

Predseda KDH Ján Figeľ víta voľbu nového pápeža ako silný signál pre obnovu Cirkvi. „Je to človek viery a pokory, skromnosti. Titul sluha sluhov Božích má v jeho osobe, životnom príbehu a zvolenom mene ešte silnejšie vyjadrenie,“ povedal.

Podľa neho svet potrebuje službu solidarity, dialógu a spolupatričnosti. „Presunom na juhoamerický kontinent, Cirkev ukazuje na svoju univerzalitu,“ konštatoval.

Nový pápež František bol podľa hovorcu Konferencie biskupov Slovenska Jozefa Kováčika hlavným protikanditátom Jozefa Ratzingera v konkláve pred ôsmimi rokmi. Ako povedal Kováčik pre agentúru SITA, voľba je obrovským prekvapením. Bergoglio je jezuita. Pochádza z Argentíny, má 76 rokov. Kardináli ho zvolili po druhom kole konkláve.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tragédia v Šali: Po vražde zadržali 27-ročného mladíka

Tragédia v Šali: Po vražde zadržali 27-ročného mladíka

DNES - 10:58Domáce

Páchateľa na mieste zadržali, fyzickému konfliktu mala predchádzať hádka.

Hlina: Návrh novely zákona o ochrane prírody je mimoriadne nebezpečný

Hlina: Návrh novely zákona o ochrane prírody je mimoriadne nebezpečný

DNES - 10:31Domáce

Alojz Hlina verí, že občianska spoločnosť sa proti návrhu vzoprie.

Auto zrazilo neosvetlenú turistku, polícia vystríha chodcov

Auto zrazilo neosvetlenú turistku, polícia vystríha chodcov

DNES - 10:20Domáce

Presné príčiny a okolnosti dopravnej nehody sú v štádiu vyšetrovania.

Počasie sa cez víkend zmení, pripravte sa na takéto teploty

Počasie sa cez víkend zmení, pripravte sa na takéto teploty

DNES - 9:59Domáce

Zrážky budú počas víkendu len výnimočné, po snežení príde zmena.

Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu

Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu

DNES - 9:56Domáce

Diaľniční policajti zastavili vodiča pre prekročenie rýchlosti. Rýchlo však zistili, že má na svedomí viac priestupkov.