• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Cigaretový dym od susedov zostane v činžiakoch bez pokuty

  • 18:13 13.03.2013
  • BRATISLAVA
Cigaretový dym od susedov zostane v činžiakoch bez pokuty

Porušenie zákazu fajčenia v spoločných priestoroch bytových domov sa sankcionovať nebude.

Obecná polícia či policajný zbor by podľa novely zákona o ochrane nefajčiarov poslancov za SDKÚ-DS Jozefa Mikuša a Viliama Novotného mohli v blokovom konaní za fajčenie v činžiakoch udeliť pokutu až do výšky 331 eur. Vládny Smer-SD však tento návrh neschválil.

Opoziční zákonodarcovia návrhom reagovali na čoraz rozšírenejší problém absencie právnej regulácie fajčenia v spoločných častiach bytových domov, napríklad vo vchodoch, na schodiskách, v pivniciach, skladoch či kočikárňach.

Doterajšia právna úprava umožňovala vlastníkom bytov ako aj obci a bytovému družstvu v prípade nájomných bytov možnosť zákazu fajčenia ustanoviť výhradne v internom právnom predpise prijatom na základe rozhodnutia vlastníkov bytov, respektíve rozhodnutím obce či bytového družstva, avšak bez reálnej možnosti kontroly a vynútenia dodržiavania tohto zákazu prostredníctvom sankcionovania jeho porušenia.

Novela poslancov za SDKÚ-DS mala umožniť sankcionovať porušenie zákazu fajčenia, keďže rozhodnutie vlastníkov bytových domov o zákaze fajčenia v spoločných priestoroch by automaticky podriadila režimu zákona o ochrane nefajčiarov. Porušenie zákazu fajčenia sa tak malo kvalifikovať ako priestupok s možnosťou pokuty.
Cigaretový dym má zmiznúť aj z obchodných domov
Dym z cigariet má zmiznúť aj z obchodných domov. Vyplýva to z novely zákona o ochrane nefajčiarov, ktorú v stredu posunul parlament do druhého čítania.

Ministerstvo zdravotníctva navrhuje úplný zákaz fajčenia v obchodných domoch, to znamená aj v kaviarňach a reštauráciách, ktoré sú v nákupných centrách.

V obchodných domoch bude možné zriadiť fajčiarne, ktoré však nemôžu byť umiestnené v priestoroch určených na poskytovanie služieb a predaj tovaru. Okrem toho sa zakazuje fajčiť v budovách zdravotníckych zariadení a vo všetkých športových zariadeniach.
Nejde o perzekúciu fajčiarov, hovorí ministerka

"Celá tá legislatíva nesmeruje k nejakej perzekúcii fajčiarov. Naozaj sa snažíme len urobiť nejaké pravidlá, aby pri fajčení čo najmenej zasahovali do práv nefajčiarov," argumentovala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.

Pripomenula, že doteraz chýbala definícia obchodného centra ako nejakého uzavretého objektu. "Je tam možnosť vytvorenia fajčiarne. Fajčiareň ako priestor, ktorý nie je spojený a dym neprechádza do obchodného centra. Nevidíme dôvod, aby nemohla byť vybudovaná, pokiaľ investor chce investovať takéto prostriedky," doplnila.

Podľa Zvolenskej treba vychovávať, pretože to skutočne nie je len o nikotíne, ale aj o 1400 ďalších alergénoch, ktoré sú v papierikoch na cigaretách a pasívne fajčenie má dokázateľné škodlivé účinky.
Vyššie pokuty

Za zariadenia spoločného stravovania sa podľa zmenenej definície v návrhu novely zákona považujú aj také zariadenia, v ktorých sa pokrmy nevyrábajú a nepripravujú, to znamená tie, kde sa privezené pokrmy a nápoje iba podávajú. Cieľom je uplatniť zákaz fajčenia aj v týchto zariadeniach.

Novela definuje aj pojem pokrm, kam patria aj zákusky či zmrzlinové poháre, takže zákaz fajčenia zasiahne napríklad aj cukrárne. Medzi pokrmy neboli zaradené oriešky, tyčinky či čipsy.

Zároveň sa majú, vzhľadom na európsku legislatívu, na tabakových výrobkoch objaviť aj nové varovné nápisy.

Novela zvyšuje aj pokuty za porušenie zákazu fajčenia. Orgány verejného zdravotníctva budú môcť uložiť pokutu minimálne 500 eur namiesto 331 eur a maximálne 15 000 eur namiesto doterajších 3 319 eur. Zákon by po definitívnom schválení a podpise prezidentom mal nadobudnúť účinnosť od 1. júla.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ varuje: V týchto lokalitách hrozí sneh a mráz

SHMÚ varuje: V týchto lokalitách hrozí sneh a mráz

VČERA - 19:19Domáce

Najmä na severe môže od večera snežiť.

Polícia upozorňuje na medveďa v chatovej lokalite

Polícia upozorňuje na medveďa v chatovej lokalite

VČERA - 17:50Domáce

V okolí obce zaznamenali pohyb medveďa.

Manažment RTVS vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu

Manažment RTVS vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu

VČERA - 16:19Domáce

Schválenie zákona o Slovenskej televízii a rozhlase znamená účelovú zmenu, ktorá nemá opodstatnenie a je v rozpore s legislatívnymi štandardmi.

Danko: Od zákona o neziskových organizáciách neustúpime

Danko: Od zákona o neziskových organizáciách neustúpime

VČERA - 16:05Domáce

Koaličná SNS neustúpi od návrhu zákona o neziskových organizáciách.

Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu

Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu

VČERA - 15:11Domáce

Polícia rieši prípad podvodnej webstránky, ktorá sa vydávala za web zbierky Munícia pre Ukrajinu.