• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
16°Bratislava

Ústavný súd má senát, ktorý rozhodne o Čentéšovej námietke

  • 17:14 13.03.2013
  • KOŠICE
Ústavný súd má senát, ktorý rozhodne o Čentéšovej námietke

Plénum Ústavného súdu (ÚS) SR dnes na neverejnom zasadaní rozhodlo o zložení senátu, ktorý bude rozhodovať o námietke predpojatosti Jozefa Čentéša proti dvom sudcom III. senátu.

Rozhodovať bude námietkový senát v zložení Rudolf Tkáčik – predseda senátu a sudcovia Ľudmila Gajdošíková a Ivetta Macejková. Informovala o tom Martina Demčáková z tlačového odboru ÚS.

Parlamentom zvolený ale prezidentom nevymenovaný kandidát na funkciu generálneho prokurátora Jozef Čentéš doručil ústavnému súdu 20. februára námietku zaujatosti proti sudcom III. senátu (námietkového) Jánovi Auxtovi a Ľubomírovi Dobríkovi, ktorí mali rozhodovať o námietke predpojatosti vznesenej prezidentom Ivanom Gašparovičom a doručenej ústavnému súdu 14. februára namierenej proti sudcom II. senátu Lajosovi Mészárosovi, Jurajovi Horváthovi a Sergejovi Kohutovi (námietkový senát).
Sťažnosť Čentéša

Prezidentom nevymenovaný kandidát na funkciu generálneho prokurátora Jozef Čentéš 3. januára doručil ústavnému súdu sťažnosť, ktorou namietal porušenie práva na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok a práva na zachovanie ľudskej dôstojnosti prezidentom Slovenskej republiky Ivanom Gašparovičom, pričom obsahovala aj návrh na nariadenie dočasného opatrenia.

Dňa 9. januára bola táto sťažnosť na neverejnom zasadnutí pléna ÚS náhodným výberom pridelená sudcovi spravodajcovi Petrovi Brňákovi, členovi I. senátu, ktorý pracuje v zložení Marianna Mochnáčová – predsedníčka senátu a sudcovia Peter Brňák a Milan Ľalík.
Námietka predpojatosti

Hneď v ten deň doručili ústavnému sudu námietku predpojatosti vznesenú Jozefom Čentéšom proti sudcom Brňákovi a Ľalíkovi. Dňa 24. januára rozhodol II. senát ústavného súdu v zložení Lajos Mészáros – predseda senátu a sudcovia Juraj Horváth a Sergej Kohut o tejto námietke predpojatosti tak, že sudcovia Brňák a Ľalík boli vylúčení z výkonu sudcovskej funkcie.

Podľa rozvrhu práce ÚS mal o sťažnosti rozhodovať senát v zložení Marianna Mochnáčová – predsedníčka senátu a sudcovia Ján Luby a Ladislav Orosz – sudca spravodajca. Dňa 28. januára doručili na Ústavný súd SR námietku predpojatosti, vznesenú prezidentom Ivanom Gašparovičom proti Lubymu a Oroszovi.
O námietke bude rozhodovať senát

Dňa 6. februára ÚS na neverejnom zasadnutí pléna rozhodol, že o námietke predpojatosti proti Lubymu a Oroszovi bude rozhodovať senát v zložení Lajos Mészáros – predseda senátu a sudcovia Sergej Kohut a Juraj Horváth.

Dňa 20. februára ústavný súd na neverejnom zasadnutí pléna rozhodol, že o námietke Ivana Gašparoviča proti sudcom II. senátu Mészárosovi, Horváthovi a Kohutovi (námietkový senát) bude rozhodovať III. senát v zložení Rudolf Tkáčik – predseda senátu a sudcovia Ján Auxt a Ľubomír Dobrík (námietkový senát).

Dňa 20. februára prišla na ústavný súd námietka Jozefa Čentéša proti sudcom III. senátu Auxtovi a Dobríkovi (námietkový senát).
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

DNES - 11:47Domáce

Dvadsiate výročie vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie pripomína vlajka NATO, ktorú v piatok vztýčili pred Prezidentským palácom.

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

DNES - 11:22Domáce

Členstvo v Severoatlantickej aliancii je pre Slovensko aj po rokoch základným pilierom bezpečnosti.

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

DNES - 10:07Domáce

Zo všetkých 24 kandidujúcich strán a koalícií vo voľbách do europarlamentu má na čele kandidátnej listiny ženu iba päť.

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

DNES - 7:04Domáce

Veľký piatok, ktorého názov sa podľa Rímskeho misála zmenil na Piatok utrpenia Pána, je pre kresťanov spomienkou na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista.

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

VČERA - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.