• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
20°Bratislava

Janukovyč prehovoril z Ruska, Ukrajinu varoval pred vojnou

  • 21:50 11.03.2014
  • MOSKVA
Janukovyč prehovoril z Ruska, Ukrajinu varoval pred vojnou

Zvrhnutý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč v utorok varoval, že "temné sily" pracujú na vyvolaní občianskej vojny na Ukrajine. V prejave z juhoruského mesta Rostov nad Donom trval na tom, že nielen ostáva ukrajinským prezidentom, ale stále stojí tiež na čele ozbrojených síl.


"Keďže sa o mne na Ukrajine šíria rôzne fámy, chcel by som povedať, že som živý a cítim sa dobre,” uviedol. To, čo sa deje na Ukrajine, sleduje podľa vlastných slov s veľkými obavami. Janukovyč tiež vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby odmietlo "protiústavný puč", ktorý podľa neho viedol k jeho zvrhnutiu a odmietlo uznanie volieb, ktoré sa na Ukrajine uskutočnia 25. mája. Prechodnú vládu zároveň obvinil z toho, že plánuje dať zbrane "militantným nacionalistickým organizáciám”, uvádza agentúra RIA Novosti.

Súvisiace:

Ukrajinský prezident chce zbrojiť, vyzval na utvorenie gardy

Ruskí vojaci obsadili ďalší hraničný post a letisko na Kryme

Ukrajina sa pripravuje na to, že ruský plyn zdražie

Nový ukrajinský premiér Jaceňuk navštívi Baracka Obamu

Je to legálne, zopakoval Putin Merkelovej a Cameronovi

Magnát Chodorkovský chce byť mediátor, oslovil dav v Kyjeve

Zosadený ukrajinský prezident vo februári utiekol z Kyjeva a zanechal za sebou mocenské vákuum, ktoré rýchlo vyplnila opozícia. Tá predtým mesiace protestovala proti jeho vláde. O Janukovyčovi sa začali šíriť fámy, že zomrel.

Ukrajinský parlament Janukovyča odvolal krátko po dosiahnutí dohody s opozíciou, ktorá mala ukončiť krvavé nepokoje v Kyjeve. Tie boli vyvrcholením niekoľkomesačných protestov proti Janukovyčovmu rozhodnutiu nepodpísať asociačnú dohodu s EÚ a namiesto toho prijať ekonomickú pomoc od Ruska. Jeho zosadenie vyvolalo na Kryme vzburu medzi obyvateľmi ruskej národnosti, ktorých záujmy začalo brániť ruské vojsko.

Ukrajinský parlament Janukovyča odvolal 22. februára krátko po dosiahnutí dohody s opozíciou, ktorá mala ukončiť krvavé nepokoje v Kyjeve. Tie boli vyvrcholením niekoľkomesačných protestov vyvolaných Janukovyčovým rozhodnutím nepodpísať asociačnú dohodu s EÚ a namiesto toho prijať ekonomickú pomoc od Ruska. Jeho zosadenie vyvolalo na Kryme vzburu medzi obyvateľmi ruskej národnosti, ktorých záujmy začalo brániť ruské vojsko.

Nové ukrajinské vedenie a západní partneri hovoria o vojenskej intervencii Ruska, ktoré má na Kryme základne, čo však ruský prezident Vladimir Putin popiera. O poslanie vojakov na Krym údajne požiadal práve Janukovyč. Európska únia prijala sankcie, na základe ktorých únia zmrazila účty Janukovyčovi a 17 ďalším členom jeho najužšieho kruhu podozrivým zo zneužitia štátnych fondov.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Počet obetí protivládnych nepokojov na Ukrajine už oficiálne presiahol stovku a v kyjevských nemocniciach sa stále nachádzajú desiatky zranených. Ukrajinské ministerstvo zdravotníctva v najnovšej správe uvádza, že od konca novembra do utorňajšieho rána zaznamenal v Kyjeve a iných častiach krajiny 102 prípadov usmrtenia či úmrtia v dôsledku zranení utŕžených pri násilných stretoch.

Od 18. februára, keď sa vystupňovalo násilie v centre Kyjeva, podľa neho miestni zdravotníci ošetrili 1221 zranených, z ktorých 795 museli hospitalizovať. Ministerstvo pritom nevysvetľuje, prečo sa napriek upokojeniu situácie počty zranených oproti predošlej štatistike zvýšili. Podľa údajov z utorňajšieho rána sa v kyjevských zdravotníckych zariadeniach liečilo 179 ľudí zranených pri protestoch.

Ruská armáda ohlásila veľké cvičenie vzdušných síl

Ruské ministerstvo obrany v utorok potvrdilo začiatok veľkých vojenských cvičení leteckého útvaru na základni neďaleko Moskvy. Manévre, na ktorých sa zúčastnia tisíce vojakov, budú trvať do 14. marca. Cieľom je podľa ruskej armády overiť pripravenosť vojakov v simulovaných bojových podmienkach na nešpecifikovanom mieste.

Cvičenie bude zahŕňať aj výsadok 3500 vojakov. Okrem nich bude v akcii 4000 vojakov, desiatky lietadiel a neznámy počet vozidiel. Podľa Moskvy manévre nesúvisia so súčasnou politickou krízou na ukrajinskom autonómnom polostrove Krym, informuje portál ruskej tlačovej agentúry RIA Novosti.

Ruský prezident Vladimir Putin pred týždňom nariadil všetkým silám, ktoré sa zúčastňovali na veľkom vojenskom cvičení na západe krajiny, stiahnutie do svojich základní. Trojdňové manévre za účasti desiatok tisíc vojakov vyvolali obavy, že Rusko by mohlo poslať vojakov aj do iných častí Ukrajiny.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Z vraždy Ukrajincov obvinili v Nemecku štyroch mladíkov

Z vraždy Ukrajincov obvinili v Nemecku štyroch mladíkov

DNES - 7:18Zahraničné

Nemeckí prokurátori v piatok obžalovali skupinu mladíkov z vraždy dvoch Ukrajincov, informovala agentúra DPA.

V Rusku sa pretrhla priehrada, zaplavila osadu

V Rusku sa pretrhla priehrada, zaplavila osadu

DNES - 6:33Zahraničné

V ruskom Čeľabinskom kraji sa pretrhla priehrada, opravovať ju začnú v sobotu ráno, informovala agentúra TASS.

ČR: Ukrajinci protestovali pred svojím veľvyslanectvom, dožadujú sa pasov

ČR: Ukrajinci protestovali pred svojím veľvyslanectvom, dožadujú sa pasov

DNES - 6:11Zahraničné

Desiatky Ukrajincov sa v piatok zišli pred budovou ukrajinského veľvyslanectva v Prahe.

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

DNES - 5:48Zahraničné

Americký prezident Joe Biden v pondelok predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump sa stretol s Netanjahuom a skonštatoval, že vždy mali dobrý vzťah

Trump sa stretol s Netanjahuom a skonštatoval, že vždy mali dobrý vzťah

VČERA - 22:13Zahraničné

Bývalý americký prezident a súčasný kandidát republikánov za prezidenta Donald Trump prijal v piatok izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vo svojom sídle Mar-a-Lago v meste Palm Beach na Floride.