• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
17°Bratislava

Agentúra Fitch potvrdila ratingy Poľska a Chorvátska

  • 11:02 14.02.2014
  • BRATISLAVA
Agentúra Fitch potvrdila ratingy Poľska a Chorvátska

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch Ratings potvrdila dlhodobý emisný rating (IDR) Poľska v zahraničnej mene na stupni A- a v domácej mene na úrovni A. Výhľad ratingov je stabilný.


Agentúra tiež potvrdila krajine krátkodobý IDR v zahraničnej mene na stupni F2 a stropný rating na stupni AA-. Potvrdenie a stabilný výhľad ratingov podľa agentúry Reuters odzrkadľuje vysoký stupeň odolnosti a stability poľskej ekonomiky.

Rast poľského HDP zrýchlil

Fitch prognózuje, že rast hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny zrýchli v tomto roku na 3 % a v roku 2015 na 3,2 % z minuloročnej úrovne 1,6 %. Motorom rastu bude stále viac domáca spotreba, keďže sa zotaví spotreba domácností a súkromné investície, a príspevok exportu oslabne. Ekonomike majú tiež pomôcť verejné investície, keďže začnú krajine prúdiť prostriedky z dlhodobého rozpočtu EÚ na roky 2014 až 2020 v sume 106 mld. eur, čo predstavuje 25 % ročného
HDP krajiny. Avšak Poľsko je stále vystavené vývoju v eurozóne, pretože má s blokom rozsiahle obchodné a finančné vzťahy.

Agentúra ďalej očakáva, že hrubý dlh centrálnej vlády klesne v tomto rok na 50 % HDP z úrovne 58 % v roku 2013. Podpíše sa pod to transfer štátnych dlhových cenných papierov v hodnote zodpovedajúcej 8,5 % HDP z otvorených dôchodkových fondov a ich následné zrušenie.

Chorvátsku zhoršili výhľad

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch potvrdila dlhodobý emisný rating (IDR) Chorvátska v zahraničnej mene na stupni BB+ a dlhodobý IDR v domácej mene na stupni BBB-. Agentúra však zhoršila výhľad Chorvátska zo stabilného na negatívny. Agentúra zároveň potvrdila rating nadradených nezabezpečených záväzkov v zahraničnej mene na stupni BB+ a v domácej mene na stupni BBB-. Krátkodobý IDR krajiny v cudzej mene potvrdila agentúra Fitch na stupni B a stropný rating Chorvátska na stupni BBB.

Zhoršenie výhľadu ratingu Chorvátska odráža presvedčenie agentúry, že výsledky krajiny v rozpočtovej oblasti sa od predchádzajúcej septembrovej revízie ratingu naďalej zhoršujú. Predlžujúca sa recesia v krajine zhoršuje vyhliadky Chorvátska na rozpočtovú konsolidáciu. Podľa agentúry Fitch navyše chorvátska vláda ukázala v porovnaní s krajinami v strednej a vo východnej Európe menšie odhodlanie uskutočňovať náročné rozpočtové zmeny.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Do dvoch rokov sa má pripraviť rámec pre zavedenie digitálneho eura

Do dvoch rokov sa má pripraviť rámec pre zavedenie digitálneho eura

DNES - 14:07Ekonomické

Po dvoch rokoch skúmania odštartovala koncom minulého roka Európska centrálna banka, spoločne s centrálnymi bankami členských krajín Eurosystému, prípravnú etapu zavedenia digitálneho eura.

26 čerpacích staníc Benzinol prejde pod spoločnosť OMV Slovensko

26 čerpacích staníc Benzinol prejde pod spoločnosť OMV Slovensko

DNES - 13:48Ekonomické

Počet čerpacích staníc petrochemickej firmy OMV na Slovensku sa rozšíri.

Na Slovensko bolo z cudziny tento rok dovezených takmer 21.000 jazdených áut

Na Slovensko bolo z cudziny tento rok dovezených takmer 21.000 jazdených áut

DNES - 12:55Ekonomické

Od začiatku roka 2024 bolo na Slovensko dovezených z cudziny takmer 21.000 jazdených áut.

Action sťahuje z predaja nebezpečný produkt

Action sťahuje z predaja nebezpečný produkt

VČERA - 21:13Ekonomické

Výrobok môže predstavovať zdravotné riziko.

Z trhu sťahujú dva polotovary

Z trhu sťahujú dva polotovary

VČERA - 20:15Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tieto potraviny nemajú doma.