• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 30.5.2025Meniny má Ferdinand
13°Bratislava

Potvrdené výskumom: Toto je najlepší spôsob, ako krájať cibuľu bez slzenia očí

  • VČERA - 7:01
  • Ithaca
Potvrdené výskumom: Toto je najlepší spôsob, ako krájať cibuľu bez slzenia očí

Vedci odhalili, ako krájať cibuľu bez plaču. Ich metóda je prekvapivo jednoduchá.

Cibuľa je základnou surovinou pre mnohé recepty a varenie často začína tým, že si musíme cibuľu nakrájať nadrobno. Krájanie cibule však môže byť mimoriadne nepríjemné, keď nám nad doskou na krájanie začnú slziť oči. Vedci však teraz odhalili, ako krájať cibuľu bez plaču a ich metóda je prekvapivo jednoduchá.

Podľa tímu z Cornellovej univerzity je tajomstvom krájania cibule bez sĺz jednoducho ostrý nôž a pomalé krájanie. Táto metóda znižuje množstvo cibuľovej šťavy, ktorá strieka do vzduchu a spôsobuje slzenie očí. Tieto zistenia boli publikované v arXiv.

Predchádzajúce štúdie ukázali, že cibuľa spôsobuje podráždenie očí v dôsledku uvoľňovania chemickej látky nazývanej syn-propanethial-S-oxid. Aby vedci zistili, ako zmierniť uvoľňovanie chemikálie do vzduchu, zostrojili špeciálnu gilotínu, ktorú bolo možné osadiť rôznymi typmi čepelí.

Počas pokusov krájali cibuľu nožmi rôznych veľkostí, rôznych úrovní ostrosti a rôznou rýchlosťou krájania. Počas krájania cibule výskumníci zariadenie nahrávali na video, aby presne zistili, koľko šťavy sa dostane do vzduchu. Výsledky odhalili, že množstvo vystreknutej šťavy záviselo od dvoch kľúčových faktorov.

Po prvé, ostrosť noža - ostré čepele mali za následok menej vystreknutej šťavy. Tupé nože tlačili na cibuľu, čím nútili jej vrstvy ohýbať sa dovnútra, vysvetlili odborníci vo vyhlásení. „Ako rez pokračoval, vrstvy sa odrazili späť a vytlačili šťavu do vzduchu,“ uviedli vedci. Tupé čepele zvyšujú rýchlosť aj počet vystreknutých kvapôčok. Dôkladne naostrené nože preto znižujú slzenie očí pri krájaní cibule.

Po druhé, rýchlosť krájania ovplyvňuje množstvo uvoľnenej šťavy. Hoci by ste si mohli myslieť, že rýchly rez bude mať za následok menej vystreknutej šťavy, prekvapivo to tak nebolo. „Rýchlejšie krájanie tiež viedlo k väčšej tvorbe šťavy, a teda k väčšiemu množstvu aerosólu, ktorý dráždi oči,“ vysvetlil tím.

Ak teda chcete krájať cibuľu s minimálnym slzením, je najlepšie zvoliť ostrý nôž a pomalé krájanie. „Okrem pohodlia hrá táto prax tiež kľúčovú úlohu pri minimalizácii šírenia vzduchom prenosných patogénov v kuchyniach, najmä pri krájaní zeleniny s tvrdými vonkajšími vrstvami schopnými akumulovať značnú elastickú energiu pred prasknutím,“ dodali odborníci.

Zdroj: Info.sk, TM, arxiv.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na Festivale pantomímy vzdajú hold Milanovi Sládkovi najlepší mímovia z Európy

Na Festivale pantomímy vzdajú hold Milanovi Sládkovi najlepší mímovia z Európy

18:21 28.05.2025Zaujímavosti

Pohybové vystúpenia, emócie a neverbálnu komunikáciu prinesie od stredy do soboty Európsky festival pantomímy v troch mestách Trenčianskeho samosprávneho kraja - v Púchove, Považskej Bystrici a Trenčíne.

Vo veku 40 rokov zomrel herec Presley Chweneyagae, hviezda filmu Tsotsi

Vo veku 40 rokov zomrel herec Presley Chweneyagae, hviezda filmu Tsotsi

12:55 28.05.2025Zaujímavosti

Juhoafrický herec Presley Chweneyagae z oscarového filmu Tsotsi (2005) zomrel vo veku 40 rokov, oznámil v utorok jeho agent a informuje AFP.

Ako na húsenice v záhrade? Stačí jeden krok

Ako na húsenice v záhrade? Stačí jeden krok

7:02 28.05.2025Zaujímavosti

Ako sa navždy zbaviť húseníc v záhrade? Stačí prilákať ich prirodzených predátorov. Ako na to?

Brokolica z mrazničky rovno do hrnca? Chyba! Takto sa to robí správne

Brokolica z mrazničky rovno do hrnca? Chyba! Takto sa to robí správne

7:10 27.05.2025Zaujímavosti

Varenie brokolice z mrazničky môže otupiť jej chuť. Ako sa vyhnúť tejto nepríjemnosti?