• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

Pre zásah proti demonštrantom zbavili starostu Kyjeva postu

  • 20:08 14.12.2013
  • KYJEV
Pre zásah proti demonštrantom zbavili starostu Kyjeva postu

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč v sobotu prepustil zástupcu šéfa národnej bezpečnostnej rady Volodymyra Sivkoviča a starostu Kyjeva Olexandra Popova. Stanovisko prezidentskej kancelárie ako dôvod uvádza ich "údajné zapojenie sa do porušovania práv" demonštrantov v hlavnom meste koncom novembra.


Generálny prokurátor Viktor Pšonka nezávisle novinárom povedal, že obaja prepustení "nútili kyjevskú políciu použiť silu proti demonštrantom" v noci z 29. na 30. novembra. Rozhorčenie nad brutálnym zásahom polície v ukrajinskej metropole vtedy protestné hnutie v krajine výrazne posilnilo.

V odpovedi na proeurópske demonštrácie vyzval v sobotu na dvojdňové protesty aj vládny tábor. V Kyjeve sa ich priamo pri opozičnom kempe zhromaždilo podľa organizátorov 200-tisíc, podľa polície 60-tisíc. Spravodajcovia agentúry AFP však z miesta uviedli, že obe čísla sú nadsadené. K stretom medzi oboma tábormi, ktoré delí len asi 200 metrov, zatiaľ nedošlo.

Významné dohody s EÚ mal Janukovyč podpísať na summite v litovskom Vilniuse, ktorý sa konal 28. a 29. novembra. Už 21. novembra vláda oznámila, že od podpisu zatiaľ ustupuje, čo okamžite viedlo k demonštráciám. Pozastavenie eurointegračného procesu podľa premiéra Mykolu Azarova súviselo s nátlakom zo strany Ruska. Janukovyčom opakovane vyhlásil, že Ukrajina chce dohody s úniou stále podpísať. Ruský prezident Vladimir Putin naopak povedal, že Ukrajina je stále vítaná v colnej únii, ktorú zakladá Rusko.

EÚ však nemôže podpísať s Kyjevom dohodu o voľnom obchode, pokiaľ bude členom ruskej colnej únie. Ukrajinský vicepremiér Serhij Arbuzov vo štvrtok absolvoval rokovania s komisárom EÚ pre rozšírenie Štefanom Fülem a potvrdil, že Kyjev čoskoro podpíše s Bruselom asociačnú dohodu i dohodu o voľnom obchode. Niektorí predstavitelia demonštrantov aj opozície sa však obávajú, že ide len o "krycí manéver" a snahu Janukovyča oslabiť protestné hnutie.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu

Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu

VČERA - 22:02Zahraničné

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Izraelský minister Ben-Gvir sa zranil pri dopravnej nehode

Izraelský minister Ben-Gvir sa zranil pri dopravnej nehode

VČERA - 21:58Zahraničné

Pri dopravnej nehode dvoch vozidiel v piatok večer neďaleko Tel Avivu sa zranili traja ľudia vrátane izraelského ministra národnej bezpečnosti Itamara Ben-Gvira.

Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie

Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie

VČERA - 21:57Zahraničné

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie, uviedla tlačová agentúra AFP.

Erdogan od nového šéfa NATO očakáva, že bude riešiť obavy Turecka

Erdogan od nového šéfa NATO očakáva, že bude riešiť obavy Turecka

VČERA - 21:56Zahraničné

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Biden je šťastný, že bude debatovať s Trumpom

Biden je šťastný, že bude debatovať s Trumpom

VČERA - 21:55Zahraničné

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom.