• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
17°Bratislava

V Európe sa prudko šíria osýpky, ohrozujú milióny detí

  • 17:44 28.05.2024
  • Kodaň/Ženeva
V Európe sa prudko šíria osýpky, ohrozujú milióny detí

Počet prípadov osýpok v Európe naďalej prudko rastie a ohrozuje milióny detí.

Prípady zaznamenané v tomto roku čoskoro prekročia celkový počet prípadov z roku 2023, upozornila v utorok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a tiež Detský fond OSN (UNICEF).

Podľa najnovších údajov bolo počas prvých troch mesiacov tohto roku v 45 z 53 krajín európskeho regiónu WHO oficiálne nahlásených až 56.634 prípadov osýpok a štyri súvisiace úmrtia. Počas celého vlaňajšieho roka bolo zo 41 krajín hlásených 61.070 prípadov a 13 úmrtí.

Osýpky majú negatívny vplyv na zdravie detí, pričom závažné komplikácie najviac ohrozujú malé deti. Vysoká miera hospitalizácie a dlhodobé oslabenie imunitného systému robí deti zraniteľnejšími voči iným infekčným ochoreniam. Viac ako polovica osôb, ktoré sa v európskom regióne WHO v roku 2023 nakazili osýpkami, bola hospitalizovaná, čo poukazuje na vysokú záťaž pre jednotlivcov, rodiny a systémy zdravotnej starostlivosti.

Aj jeden prípad osýpok by mal byť naliehavou výzvou na konanie,“ poznamenal Hans Henri P. Kluge, regionálny riaditeľ WHO pre Európu. Ako zároveň pripomenul, „nikto by nemal trpieť následkami tohto ničivého ochorenia, ktorému sa dá jednoducho predísť“, a to očkovaním.

Takmer polovica hlásených prípadov v roku 2023 sa vyskytla u detí mladších než päť rokov, čo ukazuje na vysoký počet detí, ktoré vynechali rutinné očkovanie proti osýpkam počas pandémie COVID-19.

Nárast počtu prípadov osýpok je jasným znakom zlyhania imunizačného pokrytia. Vzhľadom na to, že počet prípadov osýpok naďalej prudko rastie, potrebujeme naliehavé kroky vlád na posilnenie zdravotníckych systémov aj na zavedenie účinných opatrení v oblasti verejného zdravia, aby sa zabezpečila ochrana všetkých detí pred týmto nebezpečným, ale preventabilným ochorením,“ uviedla Regina De Dominicisová, regionálna riaditeľka UNICEF pre Európu a Strednú Áziu.

Spomedzi detí mladších ako päť rokov, ktoré v roku 2023 ochoreli na osýpky, viac ako tri štvrtiny nedostali žiadnu dávku očkovania proti osýpkam. Približne 99 percent týchto detí nedostalo dve dávky vakcíny obsahujúcu osýpky, ktorá poskytuje požadovanú úroveň ochrany.

Počet prípadov osýpok celosvetovo stúpa. Osýpky sú jednou z najnákazlivejších chorôb na svete, ktorá sa šíri pri dýchaní, kašľaní alebo kýchaní infikovanej osoby. Vírus zostáva aktívny a nákazlivý vo vzduchu alebo na infikovaných povrchoch až dve hodiny. Nakaziť sa môže každá neimúnna osoba. Najviditeľnejším príznakom je výrazná vyrážka, pričom komplikácie môžu zahŕňať slepotu, encefalitídu, ťažkú hnačku a s ňou spojenú dehydratáciu, infekcie uší a zápal pľúc, pripomína UNICEF.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V Rusku sa pretrhla priehrada, zaplavila osadu

V Rusku sa pretrhla priehrada, zaplavila osadu

DNES - 6:33Zahraničné

V ruskom Čeľabinskom kraji sa pretrhla priehrada, opravovať ju začnú v sobotu ráno, informovala agentúra TASS.

ČR: Ukrajinci protestovali pred svojím veľvyslanectvom, dožadujú sa pasov

ČR: Ukrajinci protestovali pred svojím veľvyslanectvom, dožadujú sa pasov

DNES - 6:11Zahraničné

Desiatky Ukrajincov sa v piatok zišli pred budovou ukrajinského veľvyslanectva v Prahe.

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

DNES - 5:48Zahraničné

Americký prezident Joe Biden v pondelok predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump sa stretol s Netanjahuom a skonštatoval, že vždy mali dobrý vzťah

Trump sa stretol s Netanjahuom a skonštatoval, že vždy mali dobrý vzťah

VČERA - 22:13Zahraničné

Bývalý americký prezident a súčasný kandidát republikánov za prezidenta Donald Trump prijal v piatok izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vo svojom sídle Mar-a-Lago v meste Palm Beach na Floride.

Otvárací ceremoniál OH2024: Výpravy sa plavili po Seine, divákov prekvapila Lady Gaga

Otvárací ceremoniál OH2024: Výpravy sa plavili po Seine, divákov prekvapila Lady Gaga

VČERA - 22:11Zahraničné

Olympijské hry v Paríži odštartovali v piatok unikátnym otváracím ceremoniálom, ktorý sa prvýkrát v histórii nekonal na hlavnom štadióne, ale v samotnom centre mesta.