• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 17.6.2024Meniny má Adolf
15°Bratislava

Putin chce na Ukrajine prímerie na súčasných frontových líniách, tvrdia ruské zdroje

  • 17:49 24.05.2024
  • Moskva
Putin chce na Ukrajine prímerie na súčasných frontových líniách, tvrdia ruské zdroje

Ruský prezident Vladimir Putin je pripravený zastaviť vojnu na Ukrajine vyrokovaným prímerím, ktoré by uznalo súčasnú líniu bojov, uviedli v piatok pre tlačovú agentúru Reuters štyri nemenované ruské zdroje. Šéf Kremľa je podľa nich pripravený bojovať ďalej, ak Kyjev a Západ nebudú reagovať.

Tri z týchto zdrojov, oboznámené s diskusiami v Putinovom okolí, uviedli, že ruský líder vyjadril malej skupine svojich poradcov frustráciu z toho, čo považuje za Západom podporované pokusy o zabrzdenie rokovaní, ako aj z rozhodnutia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vylúčiť rokovania.

Putin môže bojovať tak dlho, ako to bude potrebné, ale Putin je pripravený aj na prímerie – na zmrazenie vojny,“ povedal ďalší zo štvorice – vysokopostavený ruský zdroj, ktorý pracuje s Putinom a v Kremli pozná rozhovory na najvyššej úrovni.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov v odpovedi na žiadosť o vyjadrenie uviedol, že šéf Kremľa dal opakovane najavo, že Rusko je otvorené dialógu na dosiahnutie svojich cieľov, pričom zdôraznil, že Moskva nechce „večnú vojnu“. Ukrajinské ministerstvá zahraničných vecí a obrany na otázky neodpovedali.

Minulotýždňové vymenovanie ekonóma Andreja Belousova za nového ruského ministra obrany niektorí západní vojenskí a politickí analytici vnímajú ako postavenie ruského hospodárstva do trvalej vojnovej pozície s cieľom vyhrať tento konflikt. K výmene na poste došlo po trvalom nátlaku na bojisku a územnom postupe Ruska v uplynulých týždňoch.

Zdroje však uviedli, že Putin, ktorý bol v marci opätovne zvolený na nové šesťročné funkčné obdobie, by radšej využil súčasný spád Ruska na to, aby vojnu ukončil. K novému ministrovi obrany sa zdroje priamo nevyjadrili.

Na základe poznatkov z rozhovorov v najvyšších kruhoch Kremľa dva z týchto zdrojov uviedli, že Putin zastáva názor, že doterajšie úspechy vo vojne sú dostatočné na to, aby „ruskému ľudu predal víťazstvo“ na Ukrajine.

Tento najväčší pozemný konflikt v Európe od druhej svetovej vojny si vyžiadal desaťtisíce obetí na oboch stranách a viedol k rozsiahlym sankciám Západu voči ruskej ekonomike.

Tri zdroje uviedli, že Putin pochopil, že akýkoľvek nový dramatický pokrok by si vyžadoval ďalšiu celonárodnú mobilizáciu, čo nechce, pričom jeden zdroj, ktorý ruského prezidenta pozná, uviedol, že jeho popularita po prvej mobilizácii v septembri 2022 klesla.

Národné povolanie do služby vyľakalo časť obyvateľstva Ruska a prinútilo státisíce mužov v odvodovom veku opustiť krajinu. Peskov uviedol, že Rusko nepotrebuje mobilizáciu a namiesto toho robí nábor dobrovoľníkov do ozbrojených síl. Vyhliadka na prímerie alebo dokonca mierové rozhovory sa v súčasnosti zdá byť vzdialená.

Zelenskyj opakovane povedal, že mier za Putinových podmienok je neuskutočniteľný. Prisľúbil, že získa späť stratené územia vrátane Krymu, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014. Ukrajinský prezident v roku 2022 podpísal dekrét, ktorým formálne vyhlásil akékoľvek rozhovory s Putinom za „nemožné“.

Jeden zo zdrojov predpovedá, že k dohode nemôže dôjsť, kým je Zelenskyj pri moci – pokiaľ ho Rusko neobíde a neuzavrie dohodu s Washingtonom. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken však minulý týždeň v Kyjeve novinárom povedal, že neverí, že Putin má záujem o seriózne rokovania.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V Kyjeve sa konal prvý pochod Pride od začiatku invázie

V Kyjeve sa konal prvý pochod Pride od začiatku invázie

VČERA - 19:05Zahraničné

Približne 500 ľudí sa zúčastnilo v nedeľu za prísnych bezpečnostných opatrení pochodu za práva homosexuálnych, bisexuálnych a transrodových ľudí v Kyjeve.

Zelenskyj: Rusko nie je pripravené diskutovať o spravodlivom mieri

Zelenskyj: Rusko nie je pripravené diskutovať o spravodlivom mieri

VČERA - 17:35Zahraničné

Rusko nie je pripravené diskutovať o spravodlivom a trvalom mieri, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu na tlačovej konferencii vo Švajčiarsku, kde sa konal dvojdňový mierový summit o Ukrajine.

Hamšík na Majstrovstvách Európy pripúšťa senzáciu v podaní Slovenska

Hamšík na Majstrovstvách Európy pripúšťa senzáciu v podaní Slovenska

VČERA - 16:42Zahraničné

Nadšenie a odhodlanie slovenského tímu pred úvodným zápasom na ME v Nemecku dávajú zabudnúť na jeho postaveniu na turnaji aj v skupine.

Na Islande havaroval autobus s českými turistami

Na Islande havaroval autobus s českými turistami

VČERA - 16:38Zahraničné

Na severe Islandu havaroval v piatok autobus s českými turistami.