• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 17.6.2024Meniny má Adolf
17°Bratislava

Borrell vyzval Izrael, aby pre zatykač na Netanjahua nezastrašoval sudcov ICC

  • 13:45 24.05.2024
  • Brusel/Haag
Borrell vyzval Izrael, aby pre zatykač na Netanjahua nezastrašoval sudcov ICC

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell vyzval v piatok Izrael, aby "nezastrašoval a nevyhrážal sa" sudcom Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu.

K zastrašovaniu malo dôjsť po tom, ako hlavný prokurátor súdu Imran Khan požiadal o vydanie medzinárodných zatykačov na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

Žiadam každého, počnúc izraelskou vládou, ale aj isté európske vlády, aby nezastrašovali sudcov a nevyhrážali sa im,“ povedal Borrell počas rozhovoru pre španielsku verejnoprávnu televíziu TVE. Zároveň vyzval na „rešpektovanie Medzinárodného trestného súdu“, píše AFP.

Hlavný prokurátor ICC Karim Khan v pondelok oznámil, že požiadal súd o vydanie zatykačov na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta, ale aj na vodcov palestínskeho militantného hnutia Hamas - Jahjá Sinwára, Muhammada Dajfa a Ismáíla Haníju.

Khan argumentoval tým, že sú dôvody domnievať sa, že všetci menovaní nesú trestnú zodpovednosť za vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti v súvislosti s aktuálne prebiehajúcim konfliktom v Pásme Gazy.

Izrael v utorok vyzval „národy civilizovaného sveta“, aby vystúpili proti žiadosti hlavného prokurátora ICC a deklarovali, že by takéto zatykače v prípade ich vydania nerešpektovali.

Český premiér Petr Fiala označil zatykač na Netanjahua a Galanta spoločne s vodcami Hamasu za „desivý a absolútne neprijateľný“. Šéf úradu maďarskej vlády Gergely Gulyás medzičasom vyhlásil, že v Maďarsku by bol takýto zatykač nevykonateľný.

Khan špecifikoval, že Netanjahu a Galant by mali byť obvinení z vyhladzovania a vyvolávania hladomoru ako spôsobu vedenia vojny vrátane odmietnutia dodávok humanitárnej pomoci a úmyselného zamerania sa na civilistov v konflikte.

Trojica vodcov Hamasu by podľa Khana mala byť obvinená z vyhladzovania, vraždy, brania rukojemníkov, znásilnenia a sexuálneho napadnutia vo väzbe.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V Kyjeve sa konal prvý pochod Pride od začiatku invázie

V Kyjeve sa konal prvý pochod Pride od začiatku invázie

VČERA - 19:05Zahraničné

Približne 500 ľudí sa zúčastnilo v nedeľu za prísnych bezpečnostných opatrení pochodu za práva homosexuálnych, bisexuálnych a transrodových ľudí v Kyjeve.

Zelenskyj: Rusko nie je pripravené diskutovať o spravodlivom mieri

Zelenskyj: Rusko nie je pripravené diskutovať o spravodlivom mieri

VČERA - 17:35Zahraničné

Rusko nie je pripravené diskutovať o spravodlivom a trvalom mieri, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu na tlačovej konferencii vo Švajčiarsku, kde sa konal dvojdňový mierový summit o Ukrajine.

Hamšík na Majstrovstvách Európy pripúšťa senzáciu v podaní Slovenska

Hamšík na Majstrovstvách Európy pripúšťa senzáciu v podaní Slovenska

VČERA - 16:42Zahraničné

Nadšenie a odhodlanie slovenského tímu pred úvodným zápasom na ME v Nemecku dávajú zabudnúť na jeho postaveniu na turnaji aj v skupine.

Na Islande havaroval autobus s českými turistami

Na Islande havaroval autobus s českými turistami

VČERA - 16:38Zahraničné

Na severe Islandu havaroval v piatok autobus s českými turistami.