• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 17.6.2024Meniny má Blanka, Bianka
17°Bratislava

Smutné správy z Česka: Zomrel známy herec a režisér

  • 13:08 24.05.2024
  • Praha
Smutné správy z Česka: Zomrel známy herec a režisér

Herec a režisér pred týždňom na vlastnú žiadosť odišiel z pražskej nemocnice.

Vo veku 87 rokov zomrel český divadelný a filmový herec, režisér a pedagóg Jan Kačer. Patril k hviezdam novej vlny českého filmu. Preslávila ho hlavná rola v snímke Smrť sa volá Engelchen podľa románu slovenského spisovateľa Ladislava Mňačka či postava rytiera Armina von der Heide vo filme Údolie včiel. S odvolaním sa na stanicu ČT24 o tom informuje spravodajkyňa TASR.

Foto: TASR/Pavol Zachar

Na vlastnú žiadosť odišiel z nemocnice

Správu o Kačerovej smrti potvrdil hovorca českého Národného divadla Tomáš Staněk. Podľa servera Novinky.cz Kačer minulý týždeň na vlastnú žiadosť odišiel z nemocnice v pražskom Motole, kde sa tri týždne liečil na zápal pľúc.

Ako podotkol server, Kačer patril k najvýznamnejším osobnostiam českého divadla druhej polovice 20. storočia. Jeho prvý režijný angažmán bol v Ostrave, neskôr v pražskom Činohernom klube, ktorý pomáhal založiť. V čase normalizácie však z neho musel pre svoje postoje odísť. Potom pôsobil v ostravskom Štátnom divadle, v Divadle E. F. Buriana a bol členom Divadla na Vinohradoch. Po revolúcii sa stal kmeňovým režisérom Národného divadla.

Ako herec sa presadil sa napríklad v snímkach Smrť sa volá Engelchen, Údolie včiel alebo Každý deň odvahu. Účinkoval aj v seriáloch Jana Eyrová, Rodinné putá, Ordinácia v ružovej záhrade či Dáma a kráľ.

Jan Kačer o filme Smrť sa volá Engelchen

Bol aktívny aj politicky. V roku 1990 sa stal poslancom za Občianske fórum, neskôr neúspešne kandidoval do českého Senátu. Bol tiež riaditeľom Charty 77. Za zásluhy v oblasti kultúry získal viacero ocenení. Bol tiež nositeľom Radu T. G. Masaryka za zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a ľudských práv.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V Kyjeve sa konal prvý pochod Pride od začiatku invázie

V Kyjeve sa konal prvý pochod Pride od začiatku invázie

VČERA - 19:05Zahraničné

Približne 500 ľudí sa zúčastnilo v nedeľu za prísnych bezpečnostných opatrení pochodu za práva homosexuálnych, bisexuálnych a transrodových ľudí v Kyjeve.

Zelenskyj: Rusko nie je pripravené diskutovať o spravodlivom mieri

Zelenskyj: Rusko nie je pripravené diskutovať o spravodlivom mieri

VČERA - 17:35Zahraničné

Rusko nie je pripravené diskutovať o spravodlivom a trvalom mieri, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu na tlačovej konferencii vo Švajčiarsku, kde sa konal dvojdňový mierový summit o Ukrajine.

Hamšík na Majstrovstvách Európy pripúšťa senzáciu v podaní Slovenska

Hamšík na Majstrovstvách Európy pripúšťa senzáciu v podaní Slovenska

VČERA - 16:42Zahraničné

Nadšenie a odhodlanie slovenského tímu pred úvodným zápasom na ME v Nemecku dávajú zabudnúť na jeho postaveniu na turnaji aj v skupine.

Na Islande havaroval autobus s českými turistami

Na Islande havaroval autobus s českými turistami

VČERA - 16:38Zahraničné

Na severe Islandu havaroval v piatok autobus s českými turistami.