• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 17.6.2024Meniny má Adolf
17°Bratislava

Výživová poradkyňa šokuje: Tieto jedlá sú lepšie z mikrovlnky ako zo sporáka

  • 17:27 23.05.2024
  • Bratislava
Výživová poradkyňa šokuje: Tieto jedlá sú lepšie z mikrovlnky ako zo sporáka

Odborníčka na zdravie a výživu popiera zaužívaný mýtus o tom, že jedlo ohrievané v mikrovlnke prichádza o živiny.

Mikrovlnky sú dlhodobo predmetom sporu medzi tými, podľa ktorých žiarenie v nich pri ohrievaní jedla znižuje jeho výživový profil, a tými, ktorí obhajujú mikrovlnky ako rýchly a spoľahlivý spôsob prípravy jedla.

Klinická dietetička (výživová poradkyňa) Shyla Cadoganová sa zastala všetkých tých, ktorí nedajú na mikrovlnku dopustiť, keď pre denník Daily Mail uviedla, že v niektorých prípadoch je používanie mikrovlnky dokonca osožnejšie ako napríklad dusenie alebo praženie.

V niektorých prípadoch je používanie mikrovlnky osožnejšie ako dusenie alebo praženie; Foto: Prostock-studio/Shutterstock.com

Podľa Cadoganovej každá metóda prípravy jedla, či už ide o dusenie, vyprážanie alebo opekanie, ovplyvňuje živiny v jedle, vrátane ohrievania v mikrovlnke. Keďže však ohrievanie jedla v mikrovlnke trvá kratšie, jedlo si podľa nej zachová viac živín ako pri iných spôsoboch prípravy.

Cadoganovej tvrdenie podporuje aj ďalší odborník z oblasti zdravia, pedagóg z Harvardovej univerzity Anthony Komaroff, ktorý na blogu Harvard Health blog uvádza:

„Ohrievanie jedla v mikrovlnke je v skutočnosti jeden z najlepších spôsobov, ako zachovať živiny v jedle. Čím dlhšie sa totiž jedlo varí, tým viac živín sa rozkladá.“

Ako fungujú mikrovlnky

Mikrovlnka po zapnutí začne produkovať neionizované žiarenie, ktoré uvoľňuje elektromagnetické vlny, a tie rozhýbu molekuly v jedle tak, aby vytvárali teplo. Jedlo sa teda zohrieva zvnútra smerom von, pričom dochádza aj k enzymatickým zmenám, ktoré sú však príznačné aj pre ďalšie spôsoby varenia.

Jedlo ohrievané na sporáku alebo v rúre sa zohrieva zvonku smerom dovnútra, takže vonkajšie časti dosiahnu vysokú teplotu ešte predtým, ako sa zohreje vnútro, čo zvyšuje čas ohrevu a znižuje množstvo živín.

Mikrovlnky bránia strate vitamínov

Pri varení jedla vo vode, napríklad v prípade zeleniny, dochádza k poklesu hladiny vitamínu C v jedle. Naopak, pri ohreve zeleniny v mikrovlnke, sa zachováva vyššia hladina tohto vitamínu, tvrdí Cadoganová.

Mikrovlnky sú takisto vhodným prostriedkom na prípravu jedla s vysokým obsahom vitamínu K, sodíka, draslíka a fosforu. Túto kombináciu nájdeme napríklad v sladkých zemiakoch alebo mrkve.

Zelenina s obsahom antioxidantov, najmä lykopénu (nachádza sa v paradajkách, pričom dokáže redukovať množstvo „zlého“ cholesterolu a chráni pred vznikom srdcových ochorení), je takisto vhodná na prípravu v mikrovlnke, ktorá najmenej znižuje množstvo týchto látok.

Varenie verzus zohrievanie

Mikrovlnky sú vhodné na prípravu sladkých zemiakov a mrkvy, v ktorých zanechávajú viac vitamínov; Foto: yamasan0708/Shutterstock.com

Hoci o tom len málokto hovorí, varenie zeleniny má najhorší dopad na jej nutričný profil. Dokazuje to aj štúdia z roku 2023, podľa ktorej pri varení zeleniny dochádza k 70 až 82-percentnému poklesu obsahu flavonoidov, ktoré okrem iného redukujú riziko infarktu a porážky.

Zelenina pri varení stráca aj značný podiel minerálov ako draslík, horčík, zinok, meď a mangán.

Naproti tomu pri ohrievaní zeleniny v mikrovlnke sa podľa vedcov zachováva v zelenine až 90 percent pôvodného obsahu živín a najvyššie množstvo vitamínu C spomedzi všetkých spôsobov tepelného spracovania.

Cadoganová na záver dodáva:

„Štúdie dokazujú, že mikrovlnky pomáhajú zachovať niektoré minerály a antioxidanty. Je takisto dôležité spomenúť, že niektoré antioxidanty, ako tie v mrkvách, paprikách a paradajkách, sa pri varení takpovediac 'odomykajú'.“

Zdroj: Info.sk, DP, health.harvard.edu, dailymail.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ak ste mali nadváhu v tomto veku, musíte byť na pozore. Hrozí vám smrteľné ochorenie

Ak ste mali nadváhu v tomto veku, musíte byť na pozore. Hrozí vám smrteľné ochorenie

VČERA - 13:40Zdravie

Ženy, ktoré mali v istom období života vyššiu váhu, sú rizikové, aj keď neskôr schudli.

Nenápadná prísada zhoršuje vysychanie pokožky, na toto si dajte pozor

Nenápadná prísada zhoršuje vysychanie pokožky, na toto si dajte pozor

19:37 13.06.2024Zdravie

Prísada, ktorá sa bežne používa pri varení, môže viesť k zhoršeniu príznakov ekzému.

Príčina zápalu v črevách odhalená: Vedci hovoria o svätom grále

Príčina zápalu v črevách odhalená: Vedci hovoria o svätom grále

19:51 11.06.2024Zdravie

Lekári hovoria o „svätom grále“ všetkých zápalových ochorení čriev. Prelom v liečbe pomôže miliónom pacientov po celom svete.

 Lieky je vhodné mať počas letu v príručnej batožine

Lieky je vhodné mať počas letu v príručnej batožine

14:30 08.06.2024Zdravie

Lieky nie je vhodné mať počas letu v podpalubnej batožine. Na všetkých letiskách s ňou nemusia zaobchádzať citlivo.

Peľ tráv bude dominovať až do júla, jeho koncentrácie ovplyvňujú zrážky

Peľ tráv bude dominovať až do júla, jeho koncentrácie ovplyvňujú zrážky

16:41 05.06.2024Zdravie

Peľ tráv z čeľade lipnicovitých stále dominuje v ovzduší na celom území Slovenska a bude aj naďalej.