Výživová poradkyňa šokuje: Tieto jedlá sú lepšie z mikrovlnky ako zo sporáka
![Výživová poradkyňa šokuje: Tieto jedlá sú lepšie z mikrovlnky ako zo sporáka](https://data.info.sk/photo/article/2024/05/249689/o_J6ImIpP.jpg)
Odborníčka na zdravie a výživu popiera zaužívaný mýtus o tom, že jedlo ohrievané v mikrovlnke prichádza o živiny.
Mikrovlnky sú dlhodobo predmetom sporu medzi tými, podľa ktorých žiarenie v nich pri ohrievaní jedla znižuje jeho výživový profil, a tými, ktorí obhajujú mikrovlnky ako rýchly a spoľahlivý spôsob prípravy jedla.
Klinická dietetička (výživová poradkyňa) Shyla Cadoganová sa zastala všetkých tých, ktorí nedajú na mikrovlnku dopustiť, keď pre denník Daily Mail uviedla, že v niektorých prípadoch je používanie mikrovlnky dokonca osožnejšie ako napríklad dusenie alebo praženie.
V niektorých prípadoch je používanie mikrovlnky osožnejšie ako dusenie alebo praženie; Foto: Prostock-studio/Shutterstock.com
Podľa Cadoganovej každá metóda prípravy jedla, či už ide o dusenie, vyprážanie alebo opekanie, ovplyvňuje živiny v jedle, vrátane ohrievania v mikrovlnke. Keďže však ohrievanie jedla v mikrovlnke trvá kratšie, jedlo si podľa nej zachová viac živín ako pri iných spôsoboch prípravy.
Cadoganovej tvrdenie podporuje aj ďalší odborník z oblasti zdravia, pedagóg z Harvardovej univerzity Anthony Komaroff, ktorý na blogu Harvard Health blog uvádza:
„Ohrievanie jedla v mikrovlnke je v skutočnosti jeden z najlepších spôsobov, ako zachovať živiny v jedle. Čím dlhšie sa totiž jedlo varí, tým viac živín sa rozkladá.“
Ako fungujú mikrovlnky
Mikrovlnka po zapnutí začne produkovať neionizované žiarenie, ktoré uvoľňuje elektromagnetické vlny, a tie rozhýbu molekuly v jedle tak, aby vytvárali teplo. Jedlo sa teda zohrieva zvnútra smerom von, pričom dochádza aj k enzymatickým zmenám, ktoré sú však príznačné aj pre ďalšie spôsoby varenia.
Jedlo ohrievané na sporáku alebo v rúre sa zohrieva zvonku smerom dovnútra, takže vonkajšie časti dosiahnu vysokú teplotu ešte predtým, ako sa zohreje vnútro, čo zvyšuje čas ohrevu a znižuje množstvo živín.
Mikrovlnky bránia strate vitamínov
Pri varení jedla vo vode, napríklad v prípade zeleniny, dochádza k poklesu hladiny vitamínu C v jedle. Naopak, pri ohreve zeleniny v mikrovlnke, sa zachováva vyššia hladina tohto vitamínu, tvrdí Cadoganová.
Mikrovlnky sú takisto vhodným prostriedkom na prípravu jedla s vysokým obsahom vitamínu K, sodíka, draslíka a fosforu. Túto kombináciu nájdeme napríklad v sladkých zemiakoch alebo mrkve.
Zelenina s obsahom antioxidantov, najmä lykopénu (nachádza sa v paradajkách, pričom dokáže redukovať množstvo „zlého“ cholesterolu a chráni pred vznikom srdcových ochorení), je takisto vhodná na prípravu v mikrovlnke, ktorá najmenej znižuje množstvo týchto látok.
Varenie verzus zohrievanie
Mikrovlnky sú vhodné na prípravu sladkých zemiakov a mrkvy, v ktorých zanechávajú viac vitamínov; Foto: yamasan0708/Shutterstock.com
Hoci o tom len málokto hovorí, varenie zeleniny má najhorší dopad na jej nutričný profil. Dokazuje to aj štúdia z roku 2023, podľa ktorej pri varení zeleniny dochádza k 70 až 82-percentnému poklesu obsahu flavonoidov, ktoré okrem iného redukujú riziko infarktu a porážky.
Zelenina pri varení stráca aj značný podiel minerálov ako draslík, horčík, zinok, meď a mangán.
Naproti tomu pri ohrievaní zeleniny v mikrovlnke sa podľa vedcov zachováva v zelenine až 90 percent pôvodného obsahu živín a najvyššie množstvo vitamínu C spomedzi všetkých spôsobov tepelného spracovania.
Cadoganová na záver dodáva:
„Štúdie dokazujú, že mikrovlnky pomáhajú zachovať niektoré minerály a antioxidanty. Je takisto dôležité spomenúť, že niektoré antioxidanty, ako tie v mrkvách, paprikách a paradajkách, sa pri varení takpovediac 'odomykajú'.“
![V slovenských povrchových vodách sa vyskytujú vibriá, môžu spôsobiť hnačku či infekciu](https://data.info.sk/photo/article/2024/07/252096/s_CsmEe4O.jpg)
V slovenských povrchových vodách sa vyskytujú vibriá, môžu spôsobiť hnačku či infekciu
V slovenských povrchových vodách, využívaných na kúpanie, sa môžu vyskytovať tzv. morské vibriá.
![Prečo by ste v lete nemali spávať bez pyžama? Toto si o tom myslia lekári](https://data.info.sk/photo/article/2024/07/252091/s_Wfg4Dzu.jpg)
Prečo by ste v lete nemali spávať bez pyžama? Toto si o tom myslia lekári
Horúce letné teploty nie sú dôvodom, pre ktorý sa oplatí odhodiť pyžamo. Lekári vysvetľujú, prečo je to nebezpečné.
![Suché pery sú príznakom deficitu vitamínov: Tieto živiny si musíte doplniť](https://data.info.sk/photo/article/2024/07/251868/s_phpokjUsp.jpg)
Suché pery sú príznakom deficitu vitamínov: Tieto živiny si musíte doplniť
Ak vás trápia suché pery aj v teplejších mesiacoch, na vine môže byť nedostatok dôležitých vitamínov a minerálov.
![Toto by ste nikdy nemali robiť na pláži, môže vám ísť o život](https://data.info.sk/photo/article/2024/07/251794/s_phpQKxDfW.jpg)
Toto by ste nikdy nemali robiť na pláži, môže vám ísť o život
Bežná plážová aktivita môže byť pre vašu rodinu smrteľná.
![Pozor na červené bodky na koži, takto sa z nich môže stať rakovina](https://data.info.sk/photo/article/2024/07/251746/s_phpnwwJ9Q.jpg)
Pozor na červené bodky na koži, takto sa z nich môže stať rakovina
Video zachytáva rozvoj rakoviny kože.