• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.5.2024Meniny má Florián
12°Bratislava

Rusko vetovalo rezolúciu BR OSN s výzvou zabrániť pretekom v zbrojení vo vesmíre

  • 6:10 25.04.2024
  • New York
Rusko vetovalo rezolúciu BR OSN s výzvou zabrániť pretekom v zbrojení vo vesmíre

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

Ako spresnila agentúra AP, v 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

Rezolúcia vyzýva všetky krajiny, aby nevyvíjali ani vo vesmíre nerozmiestňovali jadrové zbrane alebo iné zbrane hromadného ničenia. Zakazuje to už medzinárodná zmluva z roku 1967, ktorá zahŕňala USA a Rusko. Rezolúcia vyžaduje od členských štátov OSN, aby

súhlasili s prípadným overením plnenia dohody.

AP uviedla, že veľvyslankyňa USA pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová po hlasovaní pripomenula, že ruský prezident Vladimir Putin deklaroval, že Moskva nemá v úmysle rozmiestniť jadrové zbrane vo vesmíre. Upozornila však súčasne na fakt, že vetovanie návrhu rezolúcie zo strany Ruska teraz vyvoláva otázku, čo ruská vláda skrýva.

Rusko vývoj takejto zbrane poprelo, doplnila agentúra Reuters a predstavitelia americkej administratívy pred hlasovaním 15-člennej Bezpečnostnej rady OSN odmietli poskytnúť podrobnosti o informáciách tajných služieb, ktoré mohli podporiť ich obvinenie.

Zástupca ruského veľvyslanca pri OSN Dmitrij Poľanskij odpovedal, že Moskva má dojem, že rezolúcia, o ktorej sa v stredu hlasovalo, je „ďalším propagandistickým kúskom Washingtonu“ a je „veľmi spolitizovaná“ a „ďaleko od reality“.

Spojené štáty predložili tento návrh rezolúcie 18. marca po tom, ako Biely dom vo februári uviedol, že Rusko má schopnosť vyvíjať vesmírnu jadrovú zbraň, ktorej elektromagnetické žiarenie by v prípade výbuchu znefunkčnilo rozsiahle siete družíc.

Veľvyslankyňa Thomasová-Greenfieldová spresnila, že takáto detonácia by mohla zničiť tisíce družíc prevádzkovaných krajinami a spoločnosťami na celom svete "a vymazať životne dôležité komunikačné, vedecké, meteorologické, poľnohospodárske, obchodné a národné bezpečnostné služby, na ktorých sme všetci závislí".

Podľa Reuters vlády sveta vnímajú družice na obežnej dráhe Zeme čoraz viac ako kľúčové aktíva, ktoré na Zemi umožňujú využiť celý rad vojenských spôsobilostí.

Ako príklady významnej roly vesmíru v modernej vojne sa uvádza komunikácia cez družicové spojenie alebo cez družice navigované drony používané vo vojne na Ukrajine, ktorú Rusko napadlo vo februári 2022.

Spomínaná zmluva, ktorú v roku 1967 ratifikovalo 114 krajín vrátane USA a Ruska, zakazuje rozmiestňovanie jadrových zbraní alebo akýchkoľvek iných druhov zbraní hromadného ničenia na obežnej dráhe alebo rozmiestňovanie zbraní vo vesmíre akýmkoľvek iným spôsobom.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Rakúsko vyšetruje sériu útokov zameraných proti Svedkom Jehovovým

Rakúsko vyšetruje sériu útokov zameraných proti Svedkom Jehovovým

DNES - 7:59Zahraničné

Rakúske úrady vyšetrujú sériu výbuchov, ktorých terčom zrejme boli Svedkovia Jehovovi.

Polícia v Santo Tomas našla ďalšie tri telá, prípad vyšetruje FBI

Polícia v Santo Tomas našla ďalšie tri telá, prípad vyšetruje FBI

DNES - 6:44Zahraničné

Po zmiznutí dvoch Američanov a jedného Austrálčana sa na rovnakom mieste našli ďalšie tri telá.

Zacharovová varuje: Ak Ukrajina s podporou Západu zaútočí na Kerčský most, odveta bude ničivá

Zacharovová varuje: Ak Ukrajina s podporou Západu zaútočí na Kerčský most, odveta bude ničivá

DNES - 6:21Zahraničné

Rusko bude reagovať "zničujúcim odvetným úderom" v prípade, že Ukrajina s podporou Západu zaútočí na Kerčský most alebo anektovaný Krymský polostrov, varovala v piatok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí.

Šéf WHO apeluje na uzavretie celosvetovej dohody o prístupe k pandémiám

Šéf WHO apeluje na uzavretie celosvetovej dohody o prístupe k pandémiám

DNES - 6:03Zahraničné

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus v piatok apeloval na uzavretie celosvetovej dohody o zvládaní budúcich pandémií.

USA odsúdili ruské kyberútoky v európskych krajinách vrátane Slovenska

USA odsúdili ruské kyberútoky v európskych krajinách vrátane Slovenska

VČERA - 22:13Zahraničné

Americké ministerstvo zahraničných vecí obvinilo v piatok Rusko zo série "zlomyseľných" kybernetických útokov proti európskym krajinám vrátane Slovenska. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.