• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
13°Bratislava

V Holandsku chcú pomocou kamier zistiť, koľko vtákov zabijú veterné turbíny

  • 20:46 19.04.2024
  • Brusel/Haag
V Holandsku chcú pomocou kamier zistiť, koľko vtákov zabijú veterné turbíny

Nadnárodná energetická spoločnosť Vattenfall plánuje umiestniť infračervené kamery na jednu z veterných turbín v Severnom mori, aby spočítala, koľko vtákov zahynie vinou krútiacich sa lopatiek turbín.

DutchNews.nl pripomenul, že v súčasnosti rozhodnutie zastaviť alebo spomaliť turbíny veterných parkov záleží od ministerstva hospodárstva. Ministerstvo používa modely, ktoré predpovedajú možný úhyn vtákov v rušných obdobiach počas jari a jesene, keď milióny jedincov prelietavajú nad Severným morom na svojich migračných trasách.

V roku 2023 zastavili veterné turbíny v Severnom mori trikrát z dôvodu ochrany vtákov. Podľa odhadov odborníkov však každý rok zabijú okolo 50.000 vtákov.

Spoločnosť Vattenfall, ktorá je vo vlastníctve švédskeho štátu, okrem Švédska vyrába energiu aj v Dánsku, Fínsku, Nemecku, Holandsku a Spojenom kráľovstve. Predstavitelia spoločnosti tvrdia, že predpovede nedávajú presný obraz o situácii, pretože mŕtve vtáky padajú do mora a miznú v morských prúdoch.

Aj preto chce spoločnosť umiestniť zhruba 16 infračervených kamier na jednu z turbín v Severnom mori, ktorá je súčasťou pobrežného veterného parku asi 18 kilometrov od Haagu.

Chceme otestovať tieto kamery a techniku umelej inteligencie, aby sa znížil počet mŕtvych vtákov. Chceme zistiť, koľko presne vtákov zahynie a za akých okolností,“ vyhlásil hovorca Vattenfall Jesper Kyed Larsen pre holandskú televíznu stanicu NOS. Podľa jeho slov to z dlhodobého hľadiska povedie k realistickejším predpovediam pre budúce morské veterné farmy a pomôže určiť, kedy treba vrtule zastaviť.

Pokus sa začne v auguste tohto roku a potrvá 12 mesiacov. Spoločnosť Vattenfall bude vykonávať testy v spolupráci s verejnou univerzitou vo Wageningene v Holandsku, ktorá sa špecializuje na výskum so zameraním na poľnohospodárstvo, technické a inžinierske predmety.

Podobné pokusy sa už konali na súši, upozornil DutchNews.nl. Vlani majitelia veľkej veternej farmy v Zeewolde uviedli, že na turbíny nainštalovali inteligentné kamery na sledovanie príletu orliakov morských, ktoré majú rozpätie krídel takmer poldruha metra, a podľa toho mohli včas zastaviť vrtule.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

VČERA - 22:07Zahraničné

Prinajmenšom 200 propalestínskych demonštrantov zadržala vo štvrtok polícia v areáli Kalifornskej univerzity v Los Angeles.

NATO: Spojencov znepokojujú hybridné útoky Ruska, ktoré zasiahli okrem iných aj Česko

NATO: Spojencov znepokojujú hybridné útoky Ruska, ktoré zasiahli okrem iných aj Česko

VČERA - 22:05Zahraničné

Členovia Severoatlantickej aliancie sú hlboko znepokojení nedávnymi hybridnými útokmi pripisovanými Rusku, ktoré zasiahli predovšetkým Britániu, Česko, Estónsko, Nemecko, Litvu, Lotyšsko a Poľsko.

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

VČERA - 18:56Zahraničné

Obnova domov v Pásme Gazy by sa podľa správy Organizácie spojených národov (OSN) zverejnenej vo štvrtok mohla predĺžiť až do nasledujúceho storočia, informuje agentúra Reuters.

Macron varuje, že všetci nacionalisti sú

Macron varuje, že všetci nacionalisti sú "skrytí brexiteri"

VČERA - 16:55Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

VČERA - 15:25Zahraničné

Premiér SR Robert Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v parlamente v reakcii na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.