• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
18°Bratislava

Orbán: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine

  • 19:05 19.04.2024
  • Budapešť
Orbán: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny.

Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán. Informovali o tom agentúry APA a MTI.

Keby nebolo Fideszu a KDNP (Kresťanskodemokratická ľudová strana), keby vláda nebola v rukách národných síl, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne,“ vyhlásil Orbán.

Provojnové vlády, bruselskí byrokrati a sieť amerického finančníka Georgea Sorosa podľa neho posielajú milióny dolárov maďarskej „provojnovej ľavici“, ktorá namiesto vlády zasadzujúcej sa za mier chce „bábkovú provojnovú vládu kontrolovanú Bruselom a Washingtonom“.

Orbán zdôraznil, že Fidesz vyhral všetky voľby do Európskeho parlamentu za posledných 20 rokov, čo z neho robí najúspešnejšie politické zoskupenie v Maďarsku a v Európe. Šance na víťazstvo v ďalších voľbách, ktoré sa uskutočnia 9. júna, označil za „veľké“.

Orbán, kritizoval opozíciu za to, že stratila dôveru občanov, a zároveň vyzdvihol ekonomické úspechy svojej vlády. Slovne zaútočil aj na orgány v Bruseli, ktoré si podľa neho nezaslúžia ďalšiu šancu a je potrebná zmena. To sa však podľa neho nestane samé od seba.

Brusel treba obsadiť, odstaviť bruselských byrokratov a vziať veci do vlastných rúk. Ak to neurobíme, nielen Európa, ale aj my Maďari doplatíme na neschopnosť a bezmocnosť lídrov v Bruseli,“ povedal Orbán.

Aby to aj tí v Bruseli pochopili: Nie migrácii, nie genderu, nie vojne,“ uzatvoril Orbán svoj príhovor, citujúc v angličtine slogan z volebného manifestu Fideszu.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

DNES - 18:56Zahraničné

Obnova domov v Pásme Gazy by sa podľa správy Organizácie spojených národov (OSN) zverejnenej vo štvrtok mohla predĺžiť až do nasledujúceho storočia, informuje agentúra Reuters.

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

DNES - 15:25Zahraničné

Premiér SR Robert Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v parlamente v reakcii na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

DNES - 13:50Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron potvrdil, že nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu.