• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
14°Bratislava

Stoltenberg: Štáty NATO dajú Ukrajine viac systémov protivzdušnej obrany

  • 17:42 19.04.2024
  • Brusel
Stoltenberg: Štáty NATO dajú Ukrajine viac systémov protivzdušnej obrany

Členské štáty Severoatlantickej aliancie sa v piatok dohodli, že Ukrajine dodajú viac prostriedkov protivzdušnej obrany.

Po online konferencii ministrov obrany krajín NATO s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v rámci zasadnutia Rady NATO - Ukrajina to oznámil generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg.

„NATO zmapovalo existujúce kapacity v Aliancii a identifikovalo systémy, ktoré môžu byť poskytnuté Ukrajine. Očakávam teda, že čoskoro budú oznámené ďalšie dodávky prostriedkov protivzdušnej obrany Ukrajine,“ povedal Stoltenberg s tým, že to zverejnia jednotlivé štáty.

„Popri systémoch Patriot sú tu aj ďalšie zbrane, ktoré môžu spojenci poskytnúť, vrátane (francúzskeho systému) SAMP/T. Mnohí ďalší, ktorí nemajú dostupné systémy (protivzdušnej obrany), prisľúbili finančnú pomoc, aby mohli byť pre Ukrajinu zakúpené,“ citovala Stoltenberga agentúra Reuters.

Zelenskyj predtým ministrom obrany členských štátov NATO povedal, že Aliancia sa musí rozhodnúť, či je naozaj spojencom Ukrajiny. A ak je, má jej poslať systémy protivzdušnej obrany.

„Závisí to od vášho rozhodnutia. Je to rozhodnutie, či život má naozaj všade rovnakú cenu. Rozhodnutie, či sa ku všetkým partnerom staviate rovnako. A rozhodnutie, či sme naozaj partnermi,“ povedal ukrajinský prezident cez telemost.

Rusko v uplynulých týždňoch zintenzívnilo raketové a dronové útoky na ukrajinskú infraštruktúru. Generálny tajomník NATO na rokovaní ministrov zahraničných vecí krajín G7 na talianskom ostrove Capri vo štvrtok povedal, že Ukrajina urgentne potrebuje posilniť svoju protivzdušnú obranu.

O prostriedky protivzdušnej obrany žiada aj Zelenskyj, obzvlášť naliehavo po tom, čo západní spojenci pred necelými dvoma týždňami pomohli Izraelu zostreliť takmer všetkých zhruba 150 rakiet a 170 dronov vypálených z Iránu v odvete za predpokladaný izraelský nálet na iránsky konzulát v Sýrii z 1. apríla.

Zelenskyj ešte začiatkom mesiaca povedal, že Ukrajina potrebuje 25 systémov Patriot, v ktorých bude po šesť až osem odpaľovacích zariadení, uvádza agentúra DPA. Na ochranu najdôležitejších objektov vrátane energetickej infraštruktúry by na začiatok podľa Zelenského stačilo sedem patriotov. Jeden systém Patriot pred necelým týždňom sľúbilo Ukrajine Nemecko.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

VČERA - 22:07Zahraničné

Prinajmenšom 200 propalestínskych demonštrantov zadržala vo štvrtok polícia v areáli Kalifornskej univerzity v Los Angeles.

NATO: Spojencov znepokojujú hybridné útoky Ruska, ktoré zasiahli okrem iných aj Česko

NATO: Spojencov znepokojujú hybridné útoky Ruska, ktoré zasiahli okrem iných aj Česko

VČERA - 22:05Zahraničné

Členovia Severoatlantickej aliancie sú hlboko znepokojení nedávnymi hybridnými útokmi pripisovanými Rusku, ktoré zasiahli predovšetkým Britániu, Česko, Estónsko, Nemecko, Litvu, Lotyšsko a Poľsko.

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

VČERA - 18:56Zahraničné

Obnova domov v Pásme Gazy by sa podľa správy Organizácie spojených národov (OSN) zverejnenej vo štvrtok mohla predĺžiť až do nasledujúceho storočia, informuje agentúra Reuters.

Macron varuje, že všetci nacionalisti sú

Macron varuje, že všetci nacionalisti sú "skrytí brexiteri"

VČERA - 16:55Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

VČERA - 15:25Zahraničné

Premiér SR Robert Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v parlamente v reakcii na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.