• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 1.5.2024Dnes je Sviatok práce
22°Bratislava

V dvoch mestách varujú pred medveďmi, šelmu spozorovali blízko sídliska

  • 15:06 18.04.2024
  • Banská Bystrica/Zvolen
V dvoch mestách varujú pred medveďmi, šelmu spozorovali blízko sídliska

Obyvatelia by mali byť obozretní.

Dve okresné mestá na strednom Slovensku upozorňujú na výskyt medveďa v blízkosti obývaných oblastí. Medveďa zaznamenali v oblasti sídliska Zlatý Potok vo Zvolene aj v Banskej Bystrici v mestskej časti Majer.

Zvolenská mestská samospráva prostredníctvom sociálnych sietí vyzvala obyvateľov k zvýšenej opatrnosti. Stopy medveďa boli nájdené dokonca v blízkosti základnej školy, čo vyvoláva obavy o bezpečnosť. Situáciu s medveďmi v Banskej Bystrici verejne kritizoval Ondrej Lunter, predseda Banskobystrického samosprávneho kraja.

"Mestská polícia Zvolen, štátna polícia, zásahový tím pre medveďa hnedého a poľovné združenie monitorujú lokalitu nad konečnou zastávkou MHD v smere na Bakovu jamu,“ informuje mesto a dodáva, že im pomáha termovízia a dron. „Obyvateľov prosíme, aby boli obozretní najmä v skorých ranných a neskorých večerných hodinách, aby pri prípadnom venčení psov nezachádzali ďaleko a nepúšťali ich navoľno,“ dodáva.

Jedna z obyvateliek lokality na sociálnej sieti uviedla, že dúfa, že sa situácia čo najskôr vyrieši. "Bývame presne tam a začína to byť nebezpečné. Stopy sú na kopci a boli aj na ihrisku základnej školy. Takže medveď sa prechádza po Zlatom Potoku," vysvetlila.

Foto: facebook.com/zvolen.mesto

Situácia s medveďmi je vážna aj v Banskej Bystrici

Medveď bol pozorovaný aj v Banskej Bystrici. Na výskyt medveďa v mestskej časti Majer upozornil na sociálnej sieti Ondrej Lunter, predseda Banskobystrického samosprávneho kraja.

"Pred 2 rokmi som varoval vládu, parlament aj verejnosť, že evidujeme obrovský tlak a napätie v spoločnosti, ktorú táto téma polarizuje. Nie demagógia, nie strašenie, reálny život. Ako župa sme s tým robiť nemohli nič, ale podarilo sa nám iniciovať parlamentný výbor, ktorý vtedy prijal aj nejaké rozumné požiadavky na vládne rezorty," napísal Lunter.

"Nikdy som nerozumel, na čo potrebujeme na medvede ústavný zákon," dodal a návrh KDH, ktorý si včera osvojila vláda a bude ho teraz posudzovať parlament, považuje za racionálny. "Snáď umožní aj rozumné zásahy tam, kde to je urgentné," vyhlásil.

Podľa Luntera je potrebné, aby sa stretla skupina zainteresovaných ľudí, vrátane ochranárov, lesníkov, poľovníkov a predstaviteľov samospráv, ktorí by sa spoločne dohodli, ako spočítať medveďov a ako určiť, koľko ich chceme mať.

Predvčerom večer som bol behať len chvíľu a len kúsok od tohto miesta Niekto si povie 'veď to je u nás bežné už...

Uverejnil používateľ Ondrej Lunter Streda 17. apríla 2024
Zdroj: Info.sk, facebook.com/zvolen.mesto, facebook.com/ondrejlunter
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zakvitnuté čerešne na prvomájový bozk nájdu Žilinčania pomocou aplikácie

Zakvitnuté čerešne na prvomájový bozk nájdu Žilinčania pomocou aplikácie

DNES - 16:38Domáce

Lokality so zakvitnutými čerešňami na prvomájový bozk nájdu Žilinčania v geografickom informačnom systéme (GIS) mesta.

Rudolf Schuster: Miesto Slovenska je v Európskej únii

Rudolf Schuster: Miesto Slovenska je v Európskej únii

DNES - 14:01Domáce

Slovensko musí poznať svoje miesto vo svete, a to je v Európskej únii.

SaS: Vstup SR do EÚ bol významný, z členstva pramenia mnohé výhody

SaS: Vstup SR do EÚ bol významný, z členstva pramenia mnohé výhody

DNES - 11:57Domáce

Vstup SR do Európskej únie (EÚ) bol najvýznamnejším míľnikom. Únia nie je bezchybná, no našej krajine garantuje slobodu a prosperitu.

Blanár: Vstup do EÚ patrí k najvýznamnejším medzníkom samostatnosti SR

Blanár: Vstup do EÚ patrí k najvýznamnejším medzníkom samostatnosti SR

DNES - 10:42Domáce

Vstup Slovenskej republiky do Európskej únie (EÚ) patrí dodnes k najvýznamnejším medzníkom v dejinách našej samostatnej štátnosti.

V železničnom koľajisku vyhasol v noci život ženy

V železničnom koľajisku vyhasol v noci život ženy

DNES - 10:11Domáce

Policajti odboru železničnej polície vyšetrujú okolnosti tragickej udalosti, ku ktorej došlo v priebehu včerajšej noci v blízkosti železničnej stanice Lamač v smere do Devínskej Novej Vsi.