• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 26.5.2024Meniny má Dušan
20°Bratislava

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

  • 6:27 16.04.2024
  • Bratislava
5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Hoci ich užívame preto, aby nám pomáhali udržiavať zdravie v norme, vitamíny sa rýchlo vedia premeniť na nebezpečnú zbraň v prípade, že to s ich užívaním preženieme.

Lekári sa zhodujú na tom, že najväčší problém môže nastať pri predávkovaní sa vitamínmi rozpustnými v tuku, pretože sa dlhodobo hromadia v tele. Naproti tomu vitamíny rozpustné vo vode, ako je napríklad vitamín C alebo B, sa z tela rýchlo vyplavujú, a tak pri nich tak ľahko nedochádza k otrave.

Vápnik

Foto: GracePhotos/Shutterstock.com

Vápnik patrí k minerálom, ktoré majú v tele najvyššie zastúpenie, pričom je kľúčový pre zdravie kostí, zubov a ciev. Prirodzene sa nachádza v mlieku a jogurtoch, no je možné ho užívať aj vo forme doplnkov.

Bežný dospelý by mal denne užívať 1000 až 1200 miligramov, pričom za nadmernú sa považuje dávka 2200 miligramov vápnika.

Príznaky predávkovania: bolesť brucha, nevoľnosť, vracanie, vo vážnejších prípadoch obličkové kamene a problémy so srdcom.

Železo

Železo vo forme doplnkov je prospešné najmä pre anemikov, ktorí ho majú v tele nedostatok. Potrebnú dennú dávku železa nájdeme v jedlách ako červené mäso, niektoré druhy cereálií, ustrice, strukoviny či špenát.

Denne sa odporúča užiť 8 až 18 miligramov železa.

Príznaky predávkovania: nevoľnosť, vracanie, hnačka, problémy s pečeňou a srdcom.

Vitamín A

Foto: PeopleImages.com - Yuri A/Shutterstock.com

V kozmetickom priemysle je známy aj pod označením retinol, pričom jeho hlavnou úlohou v prípravkoch je bojovať proti vráskam. Keďže ide o vitamín rozpustný v tuku, jeho hromadenie môže vyvolať celý rad nepríjemných príznakov.

Príznaky predávkovania: nevoľnosť, vracanie, závrat, rozostrené videnie, bolesť hlavy a svalov, problémy s koordináciou až kóma či smrť.

Vitamín D

Slnečný vitamín patrí do kategórie unikátnych, keďže okrem doplnkov a stravy ho dokážeme získať zo slnka. Ide tiež o jeden z najčastejšie užívaných vitamínov vo forme doplnkov, pričom je kľúčový pre správne fungovanie kostí, obličiek a svalov.

Priemerný dospelý by mal denne prijať 600 až 800 jednotiek vitamínu D denne, čo zodpovedá približne 30 minútam pobytu na slnku. Vitamín D tiež získavame z rýb, vaječných žĺtkov a syra.

Príznaky predávkovania: nevoľnosť, vracanie, sucho v ústach, hnačka, chudnutie, zlyhanie obličiek, hyperkalcémia.

B6

Keďže je rozpustný vo vode, je veľmi ťažké sa ním predávkovať, no ani s vitamínom B6 sa netreba zahrávať. Odporúčaná denná dávka je 250 miligramov denne, pričom ho možno nájsť v cícere, pečeni, tuniakovi či lososovi.

Príznaky predávkovania: poškodenie nervov a bolesť.

Zdroj: Info.sk, DP, nypost.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Toto sa stane s vašou pokožkou po 20 minútach cvičenia s make-upom na tvári

Toto sa stane s vašou pokožkou po 20 minútach cvičenia s make-upom na tvári

VČERA - 19:37Zdravie

Vedci varujú pred cvičením s nalíčenou tvárou.

Video: Takto sa škvrna na nechte môže zmeniť na rakovinu

Video: Takto sa škvrna na nechte môže zmeniť na rakovinu

21:57 24.05.2024Zdravie

Video ukazuje, ako sa nedokonalosť na nechte môže zmeniť na smrtiacu rakovinu.

Výživová poradkyňa šokuje: Tieto jedlá sú lepšie z mikrovlnky ako zo sporáka

Výživová poradkyňa šokuje: Tieto jedlá sú lepšie z mikrovlnky ako zo sporáka

17:27 23.05.2024Zdravie

Odborníčka na zdravie a výživu popiera zaužívaný mýtus o tom, že jedlo ohrievané v mikrovlnke prichádza o živiny.

Tento trik s perom vám môže zachrániť život

Tento trik s perom vám môže zachrániť život

19:36 20.05.2024Zdravie

Zdravotná sestra poradila dvojsekundový trik, ktorý by mal poznať každý.

Toto dochucovadlo zvyšuje riziko rakoviny žalúdka o takmer 40%

Toto dochucovadlo zvyšuje riziko rakoviny žalúdka o takmer 40%

19:42 18.05.2024Zdravie

Dochucovanie jedál môže mať za následok vyššiu pravdepodobnosť rakoviny.