• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
16°Bratislava

MAAE bude mimoriadne rokovať o Záporožskej jadrovej elektrárni

  • 7:30 10.04.2024
  • Viedeň
MAAE bude mimoriadne rokovať o Záporožskej jadrovej elektrárni

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) uskutoční vo štvrtok mimoriadnu schôdzku o Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES) na juhu Ukrajiny.

Ide o najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe, ktorá sa nachádza v centre narastajúceho napätia vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

MAAE v utorkovom vyhlásení uviedla, že bola informovaná o novom „útoku“ v oblasti elektrárne na juhu Ukrajiny, ktorá je okupovaná ruskými silami od začiatku invázie v roku 2022. Moskva a Kyjev sa odvtedy navzájom obviňujú z dronových útokov na reaktory zariadenia.

Podľa jadrovej agentúry OSN o mimoriadnu schôdzku Rady guvernérov MAAE separátne požiadali Ukrajina i Rusko a začne sa vo štvrtok o 15.00 SELČ. Úradujúci šéf rady guvernérov, Argentínčan Holger Martinsen, zvolal schôdzku neodkladne vzhľadom na „naliehavosť prijatej žiadosti“, cituje AFP.

Rusko vo svojom liste z pondelka požadovalo stretnutie s cieľom zvážiť „nedávne útoky a provokácie“ ukrajinských síl na Záporožie. Ukrajina, ktorá akékoľvek útoky zo svojej strany poprela, vyzvala na diskusiu o vývoji na území, ktoré má pod kontrolou a nárokuje si ich, a o „bezpečnostných“ dôsledkoch.

Rusko obviňuje Kyjev z dronových útokov, ku ktorým malo dôjsť v pondelok a v utorok. Ukrajina zas obvinila Rusko, že tieto útoky zinscenovalo, aby mohlo šíriť nepravdivé informácie o svojom vojnovom nepriateľovi, spresňuje AFP.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

DNES - 18:56Zahraničné

Obnova domov v Pásme Gazy by sa podľa správy Organizácie spojených národov (OSN) zverejnenej vo štvrtok mohla predĺžiť až do nasledujúceho storočia, informuje agentúra Reuters.

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

DNES - 15:25Zahraničné

Premiér SR Robert Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v parlamente v reakcii na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

DNES - 13:50Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron potvrdil, že nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu.