• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 10.5.2024Meniny má Viktória
21°Bratislava

Lavrov v Číne kritizoval protizákonné sankcie Západu

  • 9:15 09.04.2024
  • Peking
Lavrov v Číne kritizoval protizákonné sankcie Západu

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v utorok v Pekingu na stretnutí so svojím čínskym rezortným kolegom Wang Im kritizoval "protizákonné sankcie" Západu voči Rusku a ďalším krajinám.

Ako uviedla agentúra AFP, Západ podľa Lavrova „uplatňuje nezákonné sankcie voči viacerým štátom, medzi nimi je samozrejme aj Rusko“. Lavrov na tlačovej konferencii dodal, že táto politika sa začína aktívne uplatňovať aj voči Číne.

Lavrov na rokovaniach v Pekingu konštatoval, že vďaka lídrom Číny a Ruska - Si Ťin Pchingovi a Vladimirovi Putinovi - dosiahli vzťahy medzi Ruskom a Čínou bezprecedentnú úroveň.

Ozrejmil, že blízkosť či zhoda prístupov Ruska a Číny k riešeniu kľúčových problémov doby dáva základ pre posilnenie strategickej koordinácie na svetovej scéne. Doplnila, že takáto interakcia v medzinárodných záležitostiach „umožňuje efektívne riešiť spoločné problémy interne aj externe“.

Po rokovaniach s Wang Im Lavrov na tlačovej konferencii informoval, že „zo zrejmých dôvodov“ na nich venovali veľa času krokom Číny a Ruska na medzinárodnej scéne.

Lavrov sa okrem iného vrátil k plánu Číny na urovnanie konfliktu na Ukrajine. Podľa neho „12 bodov, ktoré Čína predložila minulý rok, jasne formuluje potrebu pomenovať základné príčiny tohto konfliktu a snažiť sa tieto dôvody odstrániť predovšetkým v kontexte zaistenia rovnakej a nedeliteľnej bezpečnosti, a to aj v Európe, ale i vo svete ako celku“.

Šéfovia diplomacií diskutovali aj o situácii na Blízkom východe po vypuknutí vojny medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas.

Obe strany sa súčasne zhodli, že budú pokračovať v spolupráci v boji proti terorizmu, a to aj prostredníctvom multilaterálnych mechanizmov.

Lavrov sa pekinskému vedeniu osobitne poďakoval za podporu prejavenú Moskve po teroristickom útoku na koncertno-zábavný komplex Crocus City Hall v metropolitnej oblasti Moskvy, pri ktorom prišlo o život 144 ľudí a 551 ich bolo zranených. Vo vyšetrovacej väzbe je 11 podozrivých vrátane štyroch vykonávateľov útoku.

K útoku z 22. marca sa opakovane prihlásil Islamský štát. Moskva však naďalej hľadá spojenie medzi útočníkmi a Ukrajinou, prípadne Západom. Ruské obvinenia, nepodložené dôkazmi, Kyjev aj Washington odmietli.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka si uctila pamiatku obrancov Kyjeva

Prezidentka si uctila pamiatku obrancov Kyjeva

DNES - 12:11Zahraničné

Prezidentka Zuzana Čaputová si na úvod rozlúčkovej návštevy Ukrajiny, kam pricestovala dnes ráno, uctila pamiatku 118 obetí krutých bojov pri obci Moščun.

Nemecko zvažuje voči Izraelu podobné kroky, akými hrozia Spojené štáty

Nemecko zvažuje voči Izraelu podobné kroky, akými hrozia Spojené štáty

DNES - 6:37Zahraničné

Nemecký minister obrany Boris Pistorius vo štvrtok uviedol, že Berlín zvažuje podobné kroky ako Spojené štáty, ktoré pohrozili zastavením dodávok zbraní Izraelu.

Putin navrhol Dume ako kandidáta na premiéra Michaila Mišustina

Putin navrhol Dume ako kandidáta na premiéra Michaila Mišustina

DNES - 6:16Zahraničné

Ruská Štátna duma, dolná komora federálneho parlamentu, v piatok prerokuje návrh na vymenovanie Michaila Mišustina za predsedu ruskej vlády.

Biely dom: Veľká operácia v Rafahu nebude znamenať porážku Hamasu

Biely dom: Veľká operácia v Rafahu nebude znamenať porážku Hamasu

DNES - 6:08Zahraničné

Americký prezident Joe Biden sa domnieva, že veľká vojenská operácia Izraela v meste Rafah by neprispela k cieľu poraziť palestínske militantné hnutie v Hamas v Pásme Gazy.

Zomrel kľúčový aktér kauzy Panama Papers

Zomrel kľúčový aktér kauzy Panama Papers

DNES - 6:03Zahraničné

Vo veku 71 rokov zomrel v Paname významný aktér finančného škandálu známeho ako Panama Papers - panamský právnik Ramón Fonseca.