• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

Video: Európu ničí orkán Xaver, hlásia prvé obete

  • 13:34 06.12.2013
  • LONDÝN
Video: Európu ničí orkán Xaver, hlásia prvé obete

Osem osôb prišlo o život a ďalšie tisíce evakuovali v dôsledku búrky Xaver, ktorá sa vo štvrtok prehnala západom a severom Európy.

Päť osôb prišlo vo štvrtok o život alebo je nezvestných a ďalšie tisíce evakuovali v dôsledku silnej búrky, ktorá zasiahla západ a sever Európy.

Búrka spôsobila aj vážne dopravné problémy a výpadky elektrickej energie, bez ktorej sa ocitlo 20-tisíc Britov. Tamojšie úrady navyše evakuovali 15-tisíc ľudí.

Búrku pomenovanú Xaver sprevádzal na britských ostrovoch sprevádzal vietor s rýchlosťou miestami až takmer 230 kilometrov za hodinu. Úrady v Dánsku a Škótsku museli zastaviť železničnú dopravu, zrušené boli stovky letov a veľké obmedzenia sa dotkli aj trajektov.

Uzavrieť museli aj jeden z najdlhších európskych mostov medzi Švédskom a Dánskom. V nemeckom prístavnom meste Hamburg zase vo viacerých školách zrušili na piatok vyučovanie. Mŕtvych alebo nezvestný hlásia z Británie, Škótska, Švédska a Dánska.

Silný frontálny systém sa sformoval nad Atlantickým oceánom a cez Grónsko prináša na starý kontinent arktický vzduch spojený so silným vetrom. Holandskí meteorológovia vo štvrtok vydali varovanie na 24 hodín, keďže búrku označili oranžovým kódom, po ktorom nasleduje už len červený označujúci najhoršie možné poveternostné podmienky.

Kalamitný stav v Čechách

Silná búrka spôsobila v noci zo štvrtka na piatok veľké problémy aj na území Česka. Úrady hlásia problémy s dopravou, výdatné sneženie, silný vietor, ktorý spôsobil, že desaťtisíce ľudí zostali bez elektrickej energie. Je tomu tak hlavne na východe krajiny.

Dodávatelia elektriny vyhlásili kalamitný stav. Búrka Xaver podľa predpokladov priniesla výdatné snehové zrážky, pričom na Krkonošiach fúkal vietor rýchlosťou 130 kilometrov za hodinu a pribudlo 30 centimetrov nového snehu. Problémy pre popadané stromy má najmä železničná doprava.

Českí meteorológovia varujú, že dramatická môže byť i noc z piatku na sobotu, píše portál českej spravodajskej televízie ČT24.

Poľsko hlási tri obete

Prudká víchrica sa presunula už aj na územie Poľska. Podľa tamojších spravodajských portálov zahynuli v Pomoransku pri baltskom pobreží tri osoby po tom, ako spadol na ich auto strom. Celkový počet mŕtvych alebo nezvestných v súvislosti s orkánom Xaver tak v Európe stúpol na osem.

Vietor sprevádzaný snežením v Poľsku spôsobil prerušenie dodávok elektriny pre vyše 100-tisíc domácností.

Portál denníka Gazeta Wyborcza spomína prípad z obce Skotnik v Západnom Pomoransku, kde v dôsledku extrémneho počasia spadlo elektrické vedenie na kravín a usmrtilo 26 zvierat.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu

Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu

VČERA - 22:02Zahraničné

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Izraelský minister Ben-Gvir sa zranil pri dopravnej nehode

Izraelský minister Ben-Gvir sa zranil pri dopravnej nehode

VČERA - 21:58Zahraničné

Pri dopravnej nehode dvoch vozidiel v piatok večer neďaleko Tel Avivu sa zranili traja ľudia vrátane izraelského ministra národnej bezpečnosti Itamara Ben-Gvira.

Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie

Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie

VČERA - 21:57Zahraničné

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie, uviedla tlačová agentúra AFP.

Erdogan od nového šéfa NATO očakáva, že bude riešiť obavy Turecka

Erdogan od nového šéfa NATO očakáva, že bude riešiť obavy Turecka

VČERA - 21:56Zahraničné

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Biden je šťastný, že bude debatovať s Trumpom

Biden je šťastný, že bude debatovať s Trumpom

VČERA - 21:55Zahraničné

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom.