• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
13°Bratislava

Vláda navrhla ústavný zákon, ktorý by umožňoval odstrel medveďov

  • 18:07 27.03.2024
  • Galanta
Vláda navrhla ústavný zákon, ktorý by umožňoval odstrel medveďov

Vláda na svojom stredajšom výjazdovom rokovaní v Galante schválila návrh ústavného zákona, ktorý má riešiť situáciu so zvýšeným výskytom medveďov v intravilánoch a bezpečnostné riziká s tým súvisiace. Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) o tom informoval po rokovaní kabinetu.

Týmto zákonom sa stanovujú podmienky, pri splnení ktorých možno pristúpiť k odstrelu. Tie podmienky sú postavené tak, že v nejakom rozumnom čase budeme vedieť tento problém vyriešiť,“ dodal Fico.

Minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) spresnil, že zákon umožňuje v okolí miest a obcí vytvoriť 500 m bezpečnostnú zónu. „Pokiaľ sa do tejto zóny dostane medveď, je jasné, že výrazne stratil plachosť a zvyšuje sa riziko stretu s človekom. Ak sa bude medveď nachádzať v tejto zóne, bude možné pristúpiť k jeho likvidácii bez správneho konania,“ vysvetlil Taraba. „Odstrel budú môcť vykonať nielen členovia zásahového tímu, ale aj poľovníci, policajti, v národných parkoch aj ich správcovia,“ informoval.

Zdôraznil, že návrh je „absolútne právne čistý“. Načasovanie návrhu vysvetlil tým, že prichádza čas prebúdzania sa medveďov zo zimného spánku a ich vyššej koncentrácie v okolí sídiel. „Ústavným zákonom to dávame preto, aby to mimovládky nemohli zastaviť na ústavnom súde,“ uviedol Taraba.

Šéf envirorezortu sa chce stretnúť s predsedom Národnej rady SR Petrom Pellegrinim (Hlas-SD) a hovoriť o prípadnom mimoriadnom rokovaní parlamentu o návrhu.

Návrh ústavného zákona o ochrane pred útokmi chráneného živočícha má podľa predkladacej správy najmä vytvoriť jednotný právny rámec, ktorým sa ustanovia osobitné výnimky, keď je potrebné, aby ochrana medveďa hnedého ustúpila vyššiemu celospoločenskému záujmu, a to ochrane života a zdravia človeka. Reaguje primárne na opakujúce sa situácie, keď bol výskyt medveďa hnedého zaznamenaný v husto osídlených oblastiach či katastrálnych územiach obcí. Predkladatelia navrhujú, aby bol účinný dňom vyhlásenia.

Progresívne Slovensko (PS) podotklo, že návrh je v rozpore so slovenskou aj s európskou legislatívou. Považuje ho za účelový a za krok do predvolebnej kampane Pellegriniho. Kritizuje aj postoj vlády a ministerstva v otázke medveďov. „Je to nesystémové a v rozpore s legislatívou. Za navrhovaný zákon jednoznačne v tejto podobe nebudeme hlasovať,“ uviedla poslankyňa parlamentu Tamara Stohlová (PS). Podotkla, že manažment medveďa hnedého musí byť postavený na systémových opatreniach, ktoré má ministerstvo k dispozícii. PS zároveň vyzvalo Tarabu, aby sprístupnil informácie k odstrelu medveďa v Liptovskom Mikuláši. „Ak nepreukáže, že išlo o objektívne problémového medveďa a postupoval v zmysle zákona, musíme konštatovať, že zákony obchádza,“ podotkla Stohlová.

Návrh zákona kritizuje aj iniciatíva My sme les. Podotkla, že zákon vylúči verejnosť z účasti na konaniach k výstavbe priehrad či vodných elektrární v ich okolí. Návrh navyše považuje za fiktívne gesto a marketingový ťah v rámci prezidentských volieb.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Budúcnosť Slovenska vidí bývalá europoslankyňa Anna Záborská v EÚ

Budúcnosť Slovenska vidí bývalá europoslankyňa Anna Záborská v EÚ

DNES - 9:07Domáce

Budúcnosť Slovenska vidí bývalá dlhoročná europoslankyňa Anna Záborská aj naďalej v Európskej únii.

Vo vysokých polohách Tatier platí v sobotu mierne lavínové nebezpečenstvo

Vo vysokých polohách Tatier platí v sobotu mierne lavínové nebezpečenstvo

DNES - 8:23Domáce

Vo Vysokých a Nízkych Tatrách platí v sobotu v polohách s nadmorskou výškou nad 1700 metrov mierne lavínové nebezpečenstvo.

V bytovom dome nahlásili bodné poranenia u viacerých osôb, jeden muž je mŕtvy

V bytovom dome nahlásili bodné poranenia u viacerých osôb, jeden muž je mŕtvy

DNES - 8:13Domáce

V bytovom dome v Rohožníku v okrese Malacky nahlásili bodné poranenia u viacerých osôb. Jeden muž je mŕtvy.

Kaliňák v Budapešti upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu

Kaliňák v Budapešti upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu

VČERA - 22:00Domáce

Z geografického hľadiska nie je západný Balkán zadným dvorom Európskej únie, ale jej vnútorným dvorom.

SHMÚ: Tieto okresy zasiahne mráz

SHMÚ: Tieto okresy zasiahne mráz

VČERA - 18:59Domáce

SHMÚ upozorňuje na prízemné mrazy najmä na severe a východe Slovenska.