• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
15°Bratislava

Bezpečnostná rada prijala mimoriadne opatrenia

  • 19:31 25.03.2024
  • Bratislava
Bezpečnostná rada prijala mimoriadne opatrenia

Na veľkých podujatiach spojených s Veľkou nocou sa prijmú mimoriadne opatrenia.

Monitorovať sa majú napríklad bohoslužby či obchodné centrá. Avizoval to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) po pondelkovom mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady SR. Poukázal pritom na to, že teroristický útok v Moskve bol cielený na kresťanskú komunitu. Na Bezpečnostnej rade SR sa podľa neho riešilo aj možné zvýšenie stupňa rizika teroristického ohrozenia z druhého na tretí.

Budú prijaté mimoriadne opatrenia, aby sme posilnili všetky rizikové podujatia, najmä spojené s Veľkou nocou, to znamená, že posilníme kontrolu a posilníme hliadky na veľkých spoločenských akciách spojenými s bohoslužbami, rovnako budeme monitorovať zvýšenou aktivitou všetky obchodné centrá a obchodné domy tak, aby sme eliminovali akékoľvek možné riziko toho, že sa niečo podobné môže udiať aj na Slovensku,“ spresnil. Polícia zatiaľ nedisponuje informáciami o konkrétnych hrozbách voči SR a jej občanom ani o potenciálnom prepojení útočníkov z Moskvy na Slovensko.

Rezort vnútra spresnil, že zvýšené bezpečnostné opatrenia sa týkajú všetkých kultúrnych, športových či spoločenských podujatí, kde je väčšie množstvo ľudí. Monitorujú sa aj kostoly a vlaky prichádzajúce na naše územie. Vykonávajú sa tiež kontroly na hraniciach a ďalších strategických miestach. Policajný zbor zároveň komunikuje so spoločnými kontaktnými pracoviskami v pôsobnosti rezortu a zahraničnými partnermi.

Nebezpečný muž na Slovensku

Minister avizoval, že na budúci týždeň sa plánuje stretnutie v Národnom bezpečnostnom analytickom centre. To situáciu vyhodnocuje z hľadiska bezpečnosti. Šéf rezortu doplnil, že sa vyhodnotia všetky nové informácie a ak to bude potrebné, zvýši sa aj stupeň rizika teroristického ohrozenia. Pripomenul, že na najvyšší možný ho zvýšilo aj Francúzsko.

Poukázal tiež na to, že v roku 2022 sa na Slovensko dostala vysoko riziková a nebezpečná osoba. Muž pochádza z Tadžikistanu a má trvalý pobyt na Ukrajine. Ozrejmil, že prešiel ukrajinskými hranicami a neskôr ho preto z Nemecka vyhostili späť na Slovensko. Aktuálne je umiestnený v záchytnom tábore Sečovce a prebieha konanie o jeho extradícii. Šutaj Eštok kritizoval predchádzajúce vlády za to, že umožnili „nekontrolovateľný“ tok pre všetku nelegálnu migráciu.

Tvrdí, že preto nesú politickú zodpovednosť za kroky, ktoré sa aktuálne prijímajú. Spomínal lídra hnutia Slovensko Igora Matoviča aj expremiéra Ľudovíta Ódora, ktorý aktuálne kandiduje v eurovoľbách za Progresívne Slovensko.

Minister zároveň odmietol, že by zvolanie Bezpečnostnej rady SR súviselo s kandidatúrou predsedu parlamentu a lídra Hlasu-SD Petra Pellegriniho v prezidentských voľbách. Pýtal sa, či aj francúzsky prezident Emmanuel Macron šíri strach a je zapojený do Pellegriniho kampane. Poznamenal, že ako šéf rezort radšej urobí preventívne opatrenia.

V koncertnej sále neďaleko ruskej Moskvy došlo v piatok (22. 3.) k útoku. Vtrhli tam neznámi muži a spustili paľbu na návštevníkov a personál. V budove okrem toho vypukol aj požiar. Zahynulo najmenej 137 ľudí, ďalších vyše 180 bolo zranených. K útoku sa prihlásila džihádistická sieť Islamský štát (IS).

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Budúcnosť Slovenska vidí bývalá europoslankyňa Anna Záborská v EÚ

Budúcnosť Slovenska vidí bývalá europoslankyňa Anna Záborská v EÚ

DNES - 9:07Domáce

Budúcnosť Slovenska vidí bývalá dlhoročná europoslankyňa Anna Záborská aj naďalej v Európskej únii.

Vo vysokých polohách Tatier platí v sobotu mierne lavínové nebezpečenstvo

Vo vysokých polohách Tatier platí v sobotu mierne lavínové nebezpečenstvo

DNES - 8:23Domáce

Vo Vysokých a Nízkych Tatrách platí v sobotu v polohách s nadmorskou výškou nad 1700 metrov mierne lavínové nebezpečenstvo.

V bytovom dome nahlásili bodné poranenia u viacerých osôb, jeden muž je mŕtvy

V bytovom dome nahlásili bodné poranenia u viacerých osôb, jeden muž je mŕtvy

DNES - 8:13Domáce

V bytovom dome v Rohožníku v okrese Malacky nahlásili bodné poranenia u viacerých osôb. Jeden muž je mŕtvy.

Kaliňák v Budapešti upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu

Kaliňák v Budapešti upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu

VČERA - 22:00Domáce

Z geografického hľadiska nie je západný Balkán zadným dvorom Európskej únie, ale jej vnútorným dvorom.

SHMÚ: Tieto okresy zasiahne mráz

SHMÚ: Tieto okresy zasiahne mráz

VČERA - 18:59Domáce

SHMÚ upozorňuje na prízemné mrazy najmä na severe a východe Slovenska.