• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 25.3.2025Meniny má Marián
11°Bratislava

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

  • 8:09 16.03.2024
  • Michigan
Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.

Ak pracujete na smeny alebo musíte veľmi skoro vstávať, určite poznáte ten otravný pocit, že musíte bdieť, zatiaľ čo väčšina ľudí spokojne spí v posteli. Ukázalo sa, že váš pocit mrzutosti je oprávnený, pretože piata hodina ráno je podľa výskumníkov oficiálne najhorší čas dňa. Vedci z Michiganskej univerzity v štúdii na viac ako 2 500 účastníkoch zistili, že v tomto čase ľudia hlásili najhoršiu náladu. Na druhú stranu sa účastníci cítili najveselší o piatej hodine popoludní.

Pokles nálady o piatej hodine ráno pociťovali ľudia bez ohľadu na to, kedy vstávali. Ich nálada však bola tým horšia, čím dlhšie boli hore. "Nálada sa prirodzene cyklicky mení, pričom najnižšia je ráno a najvyššia večer, nezávisle od nedostatku spánku," povedal hlavný autor štúdie Ben Shapiro. "Nedostatok spánku je samostatný proces, ktorý ďalej znižuje náladu. Takže niekto, kto nespí celú noc by mal mať o piatej ráno ešte horšiu náladu, ako keby sa práve zobudil o piatej ráno. V bežný deň však bude jeho nálada o 5. hodine ráno stále horšia ako večer."

5. hodina ráno je najhoršia bez ohľadu na to, kedy vstávate

Foto: Produced By Mama_Tao/Shutterstock.com

V štúdii uverejnenej v časopise PLOS Digital Health boli použité údaje zo zariadenia Fitbit od 2 602 zdravotníkov počas dvoch rokov. Každé inteligentné zariadenie umožnilo merať účastníkom srdcovú frekvenciu, počet krokov, údaje o spánku a denné skóre nálady. Výsledky nielenže poukázali na poklesy a vrcholy o 5. a 17. hodine, ale ukázali, že nálada bola tým horšia, čím dlhšie boli zdravotníci hore.

"V oblasti psychiatrie je známe, že spánok a cirkadiánny rytmus zohrávajú dôležitú úlohu v duševnom zdraví," povedal Shapiro. „Tieto zistenia sa však preukázali len na malých vzorkách a v umelých laboratórnych podmienkach. Táto štúdia zovšeobecňuje tieto zistenia na každodenný život veľkého počtu účastníkov.“ Tím však poznamenal, že kolísanie nálady jednotlivcov je komplexné a ovplyvnené mnohými faktormi a že len málo účastníkov zostalo hore viac ako 18 hodín denne.

Zároveň však zdôraznili, aké účinné môžu byť inteligentné zariadenia, ako sú Fitbity, pre výskum. "Namiesto invazívnych odberov krvi alebo monitorovania teploty sme schopní získať podobné údaje z každodenného Fitbitu. To otvára lekárom zaoberajúcim sa duševným zdravím dvere k využívaniu meraní cirkadiánneho rytmu v každodennej klinickej praxi,“ dodal Shapiro.

Zdroj: Info.sk, TM, medicalxpress.com, journals.plos.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Skrytá nástraha infúzií: Vedci varujú pred nepoznaným rizikom

Skrytá nástraha infúzií: Vedci varujú pred nepoznaným rizikom

VČERA - 19:14Zdravie

Infúzie môžu priamo do krvi pacientov uvoľňovať neželané látky, hlási nová štúdia.

Následky osýpok trvajú roky, vírus spôsobuje imunitnú amnéziu

Následky osýpok trvajú roky, vírus spôsobuje imunitnú amnéziu

19:37 23.03.2025Zdravie

Osýpky zničia obranyschopnosť imunitného systému proti iným infekciám.

Potraviny s vysokým obsahom cukru či citrusové šťavy škodia ústnej dutine

Potraviny s vysokým obsahom cukru či citrusové šťavy škodia ústnej dutine

9:10 23.03.2025Zdravie

Pri udržiavaní zdravia ústnej dutiny zohráva dôležitú úlohu výživa. Škodlivé sú napríklad potraviny s vysokým obsahom cukru či citrusové šťavy.

Skúmali črevá 117-ročnej ženy. Čo sme zistili o dlhovekosti?

Skúmali črevá 117-ročnej ženy. Čo sme zistili o dlhovekosti?

19:38 22.03.2025Zdravie

Naozaj sa tajomstvo dlhovekosti nachádza v črevách? Toto odhalil výskum 117-ročnej Marie Morerovej.

Ako podporiť fungovanie mozgu? Pomôžu tieto 4 potraviny

Ako podporiť fungovanie mozgu? Pomôžu tieto 4 potraviny

9:14 19.03.2025Zdravie

Mozog pre svoje správne fungovanie potrebuje prijímať určité živiny. Nájsť ich možno napríklad v rybách, orechoch, avokáde či v tmavej čokoláde.