• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
18°Bratislava

Slovenský Facebook čaká zmena, takto Meta zasiahne už v marci

  • 20:06 24.02.2024
  • Bratislava
Slovenský Facebook čaká zmena, takto Meta zasiahne už v marci

Spoločnosť Meta rozširuje možnosti overovania faktov na sociálnych sieťach Facebook a Instagram. Prvá zmena nastane už v marci.

Spoločnosť Meta avizuje na marec 2024 zmenu, ktorá sa dotkne sociálnych sietí Facebook a Instagram. Ako na svojej stránke uvádza portál Demagog.sk, táto slovenská organizácia na overovanie faktov sa po novom stane spolupracovníkom Mety.

„Demagog.sk bude zamestnávať iba fact-checkerov, ktorých rodný jazyk je slovenčina a ich úlohou bude kontrolovať a hodnotiť presnosť obsahu na Slovensku,“ píše Demagog.sk. Minulý rok Meta takto zahrnula do svojho programu českú pobočku Demagog.cz.

Znižovanie dosahov a upozornenie pre používateľov

Demagog.sk ďalej informuje, že Meta pri overovaní faktov spolupracuje s nezávislými organizáciami z celého sveta. „Keď fact-checker vyhodnotí príspevok ako nepravdivý, Meta ho vo Feede zobrazí nižšie, tým sa zastaví šírenie dezinformácií a zníži sa počet ľudí, ktorí príspevok uvidia,“ spresňuje portál.

Posilu pri overovaní faktov si budú môcť všimnúť aj samotní používatelia sociálnych sietí Facebook a Instagram. Stránkam a účtom, ktoré vyhodnotia ako pravidelných šíriteľov nepravdivých príspevkov, znížia dosah a zbavia ich možnosti zarábať a inzerovať. Príspevky hodnotené ako nepravdivé budú takto aj označené.

„Sme radi, že sa Demagog.sk pripája k nášmu programu overovania faktov na Slovensku a bude naďalej pomáhať Slovákom pochopiť kľúčové súvislosti toho, čo čítajú na internete,“ uviedol Public Policy Manager v spoločnosti Meta pre Slovensko Patrik Tovaryš.

„Od vzniku portálu Demagog.sk sa snažíme bojovať proti nepravdám a zavádzaniu vo verejnej diskusii. Spoluprácu so spoločnosťou Meta, vďaka ktorej sa zameriame na misinformácie šírené na sociálnych sieťach, vnímame ako ďalší krok k napĺňaniu našej misie," dodala Veronika Frankovská, projektová manažérka Demagog.sk.

Ako program funguje

Samotná Meta na svojej stránke priblížila fungovanie programu na overovanie faktov pomocou tretích strán. Program má niekoľko krokov:

Identifikovanie falošných správ: Fact-checkeri skontrolujú obsah vyhodnotený používateľmi Facebooku a Instagramu ako dezinformácia. Takýto obsah môžu vyhľadávať aj samostatne.

Preverenie obsahu: Fact-checkeri skontrolujú pravdivosť obsahu.

Označenie dezinformácií a informovanie používateľov: Meta označí dezinformačný obsah a upovedomí o ňom používateľov. Upozornenie dostanú aj používatelia, ktorí budú chcieť zdieľať daný príspevok, alebo ho v minulosti zdieľali.

Obmedzenie dosahu dezinformácie: Obsah vyhodnotený ako klamlivý, falošný alebo čiastočne falošný, sa bude zobrazovať používateľom nižšie na nástenke a bude vylúčený z položky Explore na Instagrame.

Zásah proti opakovaným porušeniam: Stránky, skupiny, účty a webové stránky, ktoré pravidelne zdieľajú dezinformácie, budú na sociálnych sieťach obmedzené.

Zdroj: Info.sk, DP, demagog.sk, facebook.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SOI upozorňuje na nebezpečný výrobok, spotrebiteľom hrozí úraz elektrickým prúdom

SOI upozorňuje na nebezpečný výrobok, spotrebiteľom hrozí úraz elektrickým prúdom

VČERA - 21:18Domáce

Zo slovenského trhu sťahujú nebezpečný produkt.

Na sídlisku strieľali priamo do okien bytov, polícia páchateľa nenašla

Na sídlisku strieľali priamo do okien bytov, polícia páchateľa nenašla

VČERA - 19:51Domáce

Polícia hodnotí poškodenie majetku ako priestupok. Páchateľ sa stále nenašiel.

SaS: Je načase pýtať sa, kto bude novým ministrom vnútra

SaS: Je načase pýtať sa, kto bude novým ministrom vnútra

VČERA - 18:36Domáce

Stabilizačný príspevok je výsmechom policajtov. Je načase pýtať sa, kto bude novým ministrom vnútra. Uviedla to opozičná SaS.

Dve chránené lokality v Nízkych Tatrách podľa ochranárov ohrozuje ťažba dreva

Dve chránené lokality v Nízkych Tatrách podľa ochranárov ohrozuje ťažba dreva

VČERA - 18:33Domáce

Dvojica cenných chránených lokalít v Nízkych Tatrách je podľa mimovládnych ochranárov z občianskeho združenia Prales a iniciatívy My sme les ohrozená ťažbou dreva.

PS: Fico by si mal čo najskôr urobiť poriadok v rezorte životného prostredia

PS: Fico by si mal čo najskôr urobiť poriadok v rezorte životného prostredia

VČERA - 18:03Domáce

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) by si čo najskôr mal urobiť poriadok v rezorte životného prostredia.