Obľúbený vitamín zvyšuje riziko demencie, varujú vedci. Nachádza sa vo viacerých obilninách
Štúdia spojila užívanie vitamínu s vyšším riziko demencie.
V štúdii uverejnenej v časopise General Psychiatry sa zistila súvislosť medzi vitamínom B1, ktorý sa bežne nachádza v obilninách, a zhoršovaním kognitívnych funkcií u inak zdravých starších ľudí.
Tiamín alebo vitamín B1 sa prirodzene nachádza v niektorých potravinách a do iných sa umelo pridáva kvôli zvýšeniu nutričných hodnôt. Pomáha premieňať potraviny na energiu a poháňať nervový systém tela. Medzi zdroje tohto vitamínu patria celozrnné výrobky, strukoviny, pečeň, losos a obohatené raňajkové cereálie.
Ideálny príjem vitamínu B1
Výskum zistil silnú súvislosť medzi nadmerným aj príliš nízkym príjmom tiamínu a zhoršením kognitívnych funkcií. Nedostatok tiamínu môže viesť k nedostatočnému zásobovaniu neurónov mozgu energiou. Podľa výskumu by sme však mali prijímať presne 0,68 mg B1 denne.
V štúdii sa skúmali údaje z Čínskeho prieskumu zdravia a výživy (CHNS), do ktorého bolo v rokoch 1989 až 2011 zaradených 3 100 ľudí. Tí v rokoch 1997 až 2006 štyrikrát uviedli údaje o svojej strave a absolvovali kognitívne testy. Priemerný vek účastníkov štúdie bol 63 rokov a testy zahŕňali úlohy na zapamätanie slov a číselných vzorov.
V priebehu sledovania výskumníci zistili súvislosť medzi konzumáciou tiamínu a zhoršením výsledkov v kognitívnych testoch. Zaznamenali krivku a v tvare písmena J, čo znamená, že príliš málo alebo príliš veľa tiamínu môže mať nepriaznivé účinky, ale na krivke existuje ideálne množstvo tiamínu.
Už jedna porcia cereálií prekračuje ideálny príjem B1
Foto: morisfoto/Shutterstock.com
Priemerný príjem tiamínu medzi účastníkmi štúdie bol 0,93 mg denne. Krivka v tvare písmena J odhalila, že ideálne množstvo je 0,68 mg denne. Rozsah medzi 0,6 mg a 1,00 mg denne má podľa vedcov minimálne riziká.
Každý 1,0 mg denne nad bezpečnú hranicu 0,68 mg však bol spojený s poklesom globálneho kognitívneho skóre o 4,24 bodov. Jedna porcia obohatených raňajkových cereálií pritom obsahuje 1,2 mg tiamínu.
Súvislosti, ktoré výskumníci pozorovali, boli silnejšie u ľudí, ktorí boli obézni, mali vysoký krvný tlak alebo nefajčili. Globálne kognitívne skóre sa pohybuje od nuly do 27 bodov, čo znamená, že pokles o približne štyri body znamená pokles kognitívnych funkcií o najmenej 15 percent.
Vedci zdôraznili, že je potrebné vykonať ďalšie štúdie na túto tému, pretože tiamín má množstvo zdravotných výhod vrátane posilnenia imunitného systému, regulácie cukrovky, podpory trávenia, podpory zdravia srdca a zvýšenia energie.
Toto spracované jedlo je pre vás v skutočnosti dobré
Nie všetky spracované potraviny sú pre zdravie škodlivé. Pri tejto výhody prevažujú nad možnými negatívami.
Pri prevencii i liečbe hemoroidov sú dôležité režimové opatrenia
Pri prevencii i liečbe hemoroidov sú dôležité režimové opatrenia. Dbať treba na zdravú stravu či dostatok tekutín, rovnako na pravidelný pohyb a primeranú hygienu.
Akupunkturista radí: 12 jedál, ktoré vám ničia srdce
Ak chcete chrániť svoje srdce pred ochoreniami, vyhnite sa týmto dvanástim obľúbeným potravinám.
Spánková deprivácia alebo len únava? Takto ich od seba rozoznáte
Zdá sa vám, že už nemožno hovoriť len o únave? Spoznajte príznaky spánkovej deprivácie.
Prevencia pankreatitítdy: Tento vitamín najlepšie chráni pankreas
Nová štúdia prináša nádej pre tých, ktorí sú ohrození akútnou pankreatitídou.