• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 2.3.2024Meniny má Anežka
Bratislava

Kimči vám môže pomôcť schudnúť. Musí však obsahovať tieto zložky

  • 10:53 03.02.2024
  • Svet
Kimči vám môže pomôcť schudnúť. Musí však obsahovať tieto zložky

Kórejská fermentovaná zelenina rastie na popularite. Vedci sa rozhodli preskúmať jej vplyv na ľudské zdravie.

Kimči je fermentovaná zelenina, ktorá pochádza z kórejskej kuchyne. Tento pikantný pokrm je vytvorený procesom kvasenia a má charakteristickú kyslastú chuť a arómu. Popularita tohto kórejského pokrmu z fermentovanej kapusty a zeleniny vzrástla po tom, čo štúdie naznačili, že môže zlepšiť hladinu prospešných baktérií v črevách. Nová štúdia teraz ukázala, že kimči z kapusty môže znížiť riziko obezity u mužov, zatiaľ čo kimči z reďkoviek by mohlo pomôcť mužom aj ženám v boji s nadbytočnými kilami.

Vo výskume uverejnenom v časopise BMJ Open vedci analyzovali údaje od 115 726 ľudí vo veku 40 až 69 rokov v Kórei. Muži s celkovým príjmom jednej až troch porcií kimči denne mali o 11 - 12 % nižšie riziko obezity v porovnaní s mužmi, ktorí jedli menej ako jednu porciu denne.

Tí muži, ktorí konzumovali viac kapustového kimči (do troch porcií denne), mali o 10 % nižšiu pravdepodobnosť obezity a nadbytočného tuku v oblasti brucha. U žien bolo toto riziko o 8 % nižšie v prípade kimči s kapustou. Muži a ženy, ktorí jedli reďkovkové kimči, mali približne o 9 % nižšie riziko ukladania tuku v oblasti brucha.

Stačí jedna porcia denne

Foto: Nungning20/Shutterstock.com

Odborníci uviedli, že konzumácia viac ako troch porcií denne neprináša žiadny skutočný úžitok, pričom naznačili, že ľudia, ktorí jedli viac ako tri porcie kimči, mali tendenciu jesť aj viac iných potravín a mali väčšiu pravdepodobnosť, že budú obézni. Kimči sa vyrába rôznymi spôsobmi, ale zvyčajne obsahuje zeleninu, ako je kapusta, reďkovka a cibuľa, a korenie, ako je červená paprika, cesnak a zázvor.

Predchádzajúce štúdie naznačili, že prospešné baktérie vo fermentovaných potravinách, ako je kimči, sú dobré pre črevá a môžu mať vplyv na hmotnosť. Vedci však varovali pred nadmerným príjmom kimči, pretože je to veľmi bohatý zdroj sodíka, ktorý prináša množstvo negatívnych účinkov na telo, najmä u ľudí s vysokým krvným tlakom.

Zdroj: Info.sk, TM, nextshark.com, bmjopen.bmj.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Účinnosť liekov ovplyvňujú aj potraviny, tieto sú najzásadnejšie

Účinnosť liekov ovplyvňujú aj potraviny, tieto sú najzásadnejšie

9:14 26.02.2024Zdravie

Účinnosť a bezpečnosť lieku môžu ovplyvniť aj interakcie s potravinami.

Toto jedlo je pre zuby horšie ako sladkosti

Toto jedlo je pre zuby horšie ako sladkosti

18:41 24.02.2024Zdravie

Častá konzumácia tohto typu jedál zvyšuje riziko zubných kazov, upozorňuje dentálna hygienička.

Obľúbený vitamín zvyšuje riziko demencie, varujú vedci. Nachádza sa vo viacerých obilninách

Obľúbený vitamín zvyšuje riziko demencie, varujú vedci. Nachádza sa vo viacerých obilninách

7:36 22.02.2024Zdravie

Štúdia spojila užívanie vitamínu s vyšším riziko demencie.

Kyslá kapusta obsahuje viacero látok prospešných pre zdravie človeka

Kyslá kapusta obsahuje viacero látok prospešných pre zdravie človeka

9:22 19.02.2024Zdravie

Kyslá kapusta obsahuje viacero vitamínov či minerálov prospešných pre zdravie človeka.

Smartfóny spôsobujú problémy aj u rodičov. Takto škodia svojim deťom

Smartfóny spôsobujú problémy aj u rodičov. Takto škodia svojim deťom

6:52 19.02.2024Zdravie

Rodičia, ktorí používajú smartfóny, môžu uškodiť svojim deťom v tínedžerskom veku.