Kimči vám môže pomôcť schudnúť. Musí však obsahovať tieto zložky
Kórejská fermentovaná zelenina rastie na popularite. Vedci sa rozhodli preskúmať jej vplyv na ľudské zdravie.
Kimči je fermentovaná zelenina, ktorá pochádza z kórejskej kuchyne. Tento pikantný pokrm je vytvorený procesom kvasenia a má charakteristickú kyslastú chuť a arómu. Popularita tohto kórejského pokrmu z fermentovanej kapusty a zeleniny vzrástla po tom, čo štúdie naznačili, že môže zlepšiť hladinu prospešných baktérií v črevách. Nová štúdia teraz ukázala, že kimči z kapusty môže znížiť riziko obezity u mužov, zatiaľ čo kimči z reďkoviek by mohlo pomôcť mužom aj ženám v boji s nadbytočnými kilami.
Vo výskume uverejnenom v časopise BMJ Open vedci analyzovali údaje od 115 726 ľudí vo veku 40 až 69 rokov v Kórei. Muži s celkovým príjmom jednej až troch porcií kimči denne mali o 11 - 12 % nižšie riziko obezity v porovnaní s mužmi, ktorí jedli menej ako jednu porciu denne.
Tí muži, ktorí konzumovali viac kapustového kimči (do troch porcií denne), mali o 10 % nižšiu pravdepodobnosť obezity a nadbytočného tuku v oblasti brucha. U žien bolo toto riziko o 8 % nižšie v prípade kimči s kapustou. Muži a ženy, ktorí jedli reďkovkové kimči, mali približne o 9 % nižšie riziko ukladania tuku v oblasti brucha.
Stačí jedna porcia denne
Foto: Nungning20/Shutterstock.com
Odborníci uviedli, že konzumácia viac ako troch porcií denne neprináša žiadny skutočný úžitok, pričom naznačili, že ľudia, ktorí jedli viac ako tri porcie kimči, mali tendenciu jesť aj viac iných potravín a mali väčšiu pravdepodobnosť, že budú obézni. Kimči sa vyrába rôznymi spôsobmi, ale zvyčajne obsahuje zeleninu, ako je kapusta, reďkovka a cibuľa, a korenie, ako je červená paprika, cesnak a zázvor.
Predchádzajúce štúdie naznačili, že prospešné baktérie vo fermentovaných potravinách, ako je kimči, sú dobré pre črevá a môžu mať vplyv na hmotnosť. Vedci však varovali pred nadmerným príjmom kimči, pretože je to veľmi bohatý zdroj sodíka, ktorý prináša množstvo negatívnych účinkov na telo, najmä u ľudí s vysokým krvným tlakom.
Kráčate po dome bosí? Toto na to hovoria lekári
Chodenie naboso po domácnosti má svoje výhody aj riziká. Toto si o tom myslia lekári.
Lekár varuje: Tento minerál často predpisujeme, no zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva
Nesprávne užívanie doplnku stravy môže mať negatívne dôsledky na vaše zdravie.
Ako často chodíte „na malú“? Pri tomto čísle treba spozornieť!
Aká frekvencia močenia sa počas dňa ešte považuje za zdravú, a kedy už môže ísť o príznak ochorenia? Zdravotníci poznajú presné číslo.
Užívate tento liek proti bolesti? Môže ovplyvniť vaše správanie
Užívanie bežného lieku proti bolesti môže viesť k zmenám v emóciách, naznačuje výskum.
Otrava jedlom: Táto strava vás dokáže ochrániť pred nepríjemnými symptómami
Lekári uviedli, aké potraviny by ste mali jesť, aby ste svoje črevá ochránili pred otravou z jedla.