• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 13.4.2024Meniny má Aleš
25°Bratislava

Kimči vám môže pomôcť schudnúť. Musí však obsahovať tieto zložky

  • 10:53 03.02.2024
  • Svet
Kimči vám môže pomôcť schudnúť. Musí však obsahovať tieto zložky

Kórejská fermentovaná zelenina rastie na popularite. Vedci sa rozhodli preskúmať jej vplyv na ľudské zdravie.

Kimči je fermentovaná zelenina, ktorá pochádza z kórejskej kuchyne. Tento pikantný pokrm je vytvorený procesom kvasenia a má charakteristickú kyslastú chuť a arómu. Popularita tohto kórejského pokrmu z fermentovanej kapusty a zeleniny vzrástla po tom, čo štúdie naznačili, že môže zlepšiť hladinu prospešných baktérií v črevách. Nová štúdia teraz ukázala, že kimči z kapusty môže znížiť riziko obezity u mužov, zatiaľ čo kimči z reďkoviek by mohlo pomôcť mužom aj ženám v boji s nadbytočnými kilami.

Vo výskume uverejnenom v časopise BMJ Open vedci analyzovali údaje od 115 726 ľudí vo veku 40 až 69 rokov v Kórei. Muži s celkovým príjmom jednej až troch porcií kimči denne mali o 11 - 12 % nižšie riziko obezity v porovnaní s mužmi, ktorí jedli menej ako jednu porciu denne.

Tí muži, ktorí konzumovali viac kapustového kimči (do troch porcií denne), mali o 10 % nižšiu pravdepodobnosť obezity a nadbytočného tuku v oblasti brucha. U žien bolo toto riziko o 8 % nižšie v prípade kimči s kapustou. Muži a ženy, ktorí jedli reďkovkové kimči, mali približne o 9 % nižšie riziko ukladania tuku v oblasti brucha.

Stačí jedna porcia denne

Foto: Nungning20/Shutterstock.com

Odborníci uviedli, že konzumácia viac ako troch porcií denne neprináša žiadny skutočný úžitok, pričom naznačili, že ľudia, ktorí jedli viac ako tri porcie kimči, mali tendenciu jesť aj viac iných potravín a mali väčšiu pravdepodobnosť, že budú obézni. Kimči sa vyrába rôznymi spôsobmi, ale zvyčajne obsahuje zeleninu, ako je kapusta, reďkovka a cibuľa, a korenie, ako je červená paprika, cesnak a zázvor.

Predchádzajúce štúdie naznačili, že prospešné baktérie vo fermentovaných potravinách, ako je kimči, sú dobré pre črevá a môžu mať vplyv na hmotnosť. Vedci však varovali pred nadmerným príjmom kimči, pretože je to veľmi bohatý zdroj sodíka, ktorý prináša množstvo negatívnych účinkov na telo, najmä u ľudí s vysokým krvným tlakom.

Zdroj: Info.sk, TM, nextshark.com, bmjopen.bmj.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

21:42 08.04.2024Zdravie

Na čo treba dbať pri nákupe dámskej spodnej bielizne? Odborníci na reprodukčné zdravie žien prezradili 6 princípov, ktorými sa treba riadiť.

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

9:07 08.04.2024Zdravie

Kliešťovou encefalitídou sa možno nakaziť aj z nepasterizovaného ovčieho či kozieho mlieka a výrobkov z neho.

Vaše cievy môžu byť plné mikroplastov, na toto si dávajte pozor

Vaše cievy môžu byť plné mikroplastov, na toto si dávajte pozor

21:44 06.04.2024Zdravie

Vedci objavili mikroskopické kúsky plastu u viac ako 50 % pacientov s upchatými cievami.

Črty tváre ovplyvňuje strava matky počas tehotenstva: Táto zložka má za následok veľký nos

Črty tváre ovplyvňuje strava matky počas tehotenstva: Táto zložka má za následok veľký nos

7:21 05.04.2024Zdravie

Vaše črty tváre môžu byť ovplyvnené tým, čo vaša matka jedla počas tehotenstva, tvrdí štúdia.

Fajčenie e-cigariet zvyšuje riziko zlyhania srdca

Fajčenie e-cigariet zvyšuje riziko zlyhania srdca

20:44 03.04.2024Zdravie

Lekárske štúdie postupne odhaľujú zdravotné následky čoraz populárnejších elektronických cigariet.