• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
20°Bratislava

Kimči vám môže pomôcť schudnúť. Musí však obsahovať tieto zložky

  • 10:53 03.02.2024
  • Svet
Kimči vám môže pomôcť schudnúť. Musí však obsahovať tieto zložky

Kórejská fermentovaná zelenina rastie na popularite. Vedci sa rozhodli preskúmať jej vplyv na ľudské zdravie.

Kimči je fermentovaná zelenina, ktorá pochádza z kórejskej kuchyne. Tento pikantný pokrm je vytvorený procesom kvasenia a má charakteristickú kyslastú chuť a arómu. Popularita tohto kórejského pokrmu z fermentovanej kapusty a zeleniny vzrástla po tom, čo štúdie naznačili, že môže zlepšiť hladinu prospešných baktérií v črevách. Nová štúdia teraz ukázala, že kimči z kapusty môže znížiť riziko obezity u mužov, zatiaľ čo kimči z reďkoviek by mohlo pomôcť mužom aj ženám v boji s nadbytočnými kilami.

Vo výskume uverejnenom v časopise BMJ Open vedci analyzovali údaje od 115 726 ľudí vo veku 40 až 69 rokov v Kórei. Muži s celkovým príjmom jednej až troch porcií kimči denne mali o 11 - 12 % nižšie riziko obezity v porovnaní s mužmi, ktorí jedli menej ako jednu porciu denne.

Tí muži, ktorí konzumovali viac kapustového kimči (do troch porcií denne), mali o 10 % nižšiu pravdepodobnosť obezity a nadbytočného tuku v oblasti brucha. U žien bolo toto riziko o 8 % nižšie v prípade kimči s kapustou. Muži a ženy, ktorí jedli reďkovkové kimči, mali približne o 9 % nižšie riziko ukladania tuku v oblasti brucha.

Stačí jedna porcia denne

Foto: Nungning20/Shutterstock.com

Odborníci uviedli, že konzumácia viac ako troch porcií denne neprináša žiadny skutočný úžitok, pričom naznačili, že ľudia, ktorí jedli viac ako tri porcie kimči, mali tendenciu jesť aj viac iných potravín a mali väčšiu pravdepodobnosť, že budú obézni. Kimči sa vyrába rôznymi spôsobmi, ale zvyčajne obsahuje zeleninu, ako je kapusta, reďkovka a cibuľa, a korenie, ako je červená paprika, cesnak a zázvor.

Predchádzajúce štúdie naznačili, že prospešné baktérie vo fermentovaných potravinách, ako je kimči, sú dobré pre črevá a môžu mať vplyv na hmotnosť. Vedci však varovali pred nadmerným príjmom kimči, pretože je to veľmi bohatý zdroj sodíka, ktorý prináša množstvo negatívnych účinkov na telo, najmä u ľudí s vysokým krvným tlakom.

Zdroj: Info.sk, TM, nextshark.com, bmjopen.bmj.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V slovenských povrchových vodách sa vyskytujú vibriá, môžu spôsobiť hnačku či infekciu

V slovenských povrchových vodách sa vyskytujú vibriá, môžu spôsobiť hnačku či infekciu

8:16 24.07.2024Zdravie

V slovenských povrchových vodách, využívaných na kúpanie, sa môžu vyskytovať tzv. morské vibriá.

Prečo by ste v lete nemali spávať bez pyžama? Toto si o tom myslia lekári

Prečo by ste v lete nemali spávať bez pyžama? Toto si o tom myslia lekári

7:12 24.07.2024Zdravie

Horúce letné teploty nie sú dôvodom, pre ktorý sa oplatí odhodiť pyžamo. Lekári vysvetľujú, prečo je to nebezpečné.

Suché pery sú príznakom deficitu vitamínov: Tieto živiny si musíte doplniť

Suché pery sú príznakom deficitu vitamínov: Tieto živiny si musíte doplniť

19:37 20.07.2024Zdravie

Ak vás trápia suché pery aj v teplejších mesiacoch, na vine môže byť nedostatok dôležitých vitamínov a minerálov.

Toto by ste nikdy nemali robiť na pláži, môže vám ísť o život

Toto by ste nikdy nemali robiť na pláži, môže vám ísť o život

20:05 17.07.2024Zdravie

Bežná plážová aktivita môže byť pre vašu rodinu smrteľná.

Pozor na červené bodky na koži, takto sa z nich môže stať rakovina

Pozor na červené bodky na koži, takto sa z nich môže stať rakovina

21:34 14.07.2024Zdravie

Video zachytáva rozvoj rakoviny kože.