• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 13.4.2024Meniny má Aleš
25°Bratislava

Do jedálneho lístka by mali ľudia v zime zaradiť sýtejšie jedlá

  • 9:26 29.01.2024
  • Zvolen
Do jedálneho lístka by mali ľudia v zime zaradiť sýtejšie jedlá

Do jedálneho lístka by mali ľudia v zime zaradiť sýtejšie jedlá a aj také, ktoré doplnia vitamíny. Vhodné sú teplé zeleninové či mäsové polievky a prívarky zo strukovín. Upozorňuje na to nutričná terapeutka Ľubomíra Fraňová zo zvolenskej nemocnice.

Ako ďalej uviedla, strukoviny obsahujú vitamín B. „Sú výživné, obsahujú veľa bielkovín, vlákniny, minerálov a účinne zasýtia,“ vysvetlila. Dodávajú energiu, ktorú pre chladné počasie a kratšie dni ľudské telo rýchlejšie spotrebuje. Podľa nej tiež majú prínos pre nervovú sústavu.

Poznamenala, že ľudské telo si počas rôznych ročných období pýta rozdielne potraviny. Líšia sa totiž požiadavky organizmu na vitamíny, minerály a výživné látky. „Na rozdiel od letných mesiacov, keď vitamíny prijímame zo sezónneho ovocia a zeleniny bez toho, aby sme sa nad tým zamýšľali, počas zimy musíme byť rozvážnejší,“ objasnila.

Počas zimy sa venuje mnoho odborníkov aj nedostatku vitamínu D. V tomto období ho totiž nedokážeme čerpať prirodzene zo slnka. Je dôležitý pre správne fungovanie imunity, ale tiež vstrebávanie vápnika. Tým sa aktívne podieľa na spevňovaní kostí. Prijať ho možno i zo stravy, treba však pamätať na to, že vitamín D je rozpustný iba v tukoch. „Z hlavných jedál sú na doplnenie vitamínu D vhodné ryby, napríklad losos i sardinky v oleji,“ spresnila terapeutka. Môžu to byť aj avokádo, huby či vajíčka.

Dôležitý je tiež vitamín C, ktorý pomáha správnej funkcii imunitného systému a bojuje proti infekciám. Ten získame napríklad z citrusového ovocia, kyslej kapusty a obsahujú ho aj šípky. Fraňová spomenula, že pre nižšie teploty a mrazy mnoho ľudí počas zimy prichádza aj o pocit smädu, čo môže byť veľmi nebezpečné. „Počas všetkých ročných období je vhodná čistá neperlivá voda. Cez zimu si však doprajte aj ovocný či bylinkový čaj, ktorý je vhodné dochutiť medom a citrónom, poprípade zázvorom,“ priblížila.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

21:42 08.04.2024Zdravie

Na čo treba dbať pri nákupe dámskej spodnej bielizne? Odborníci na reprodukčné zdravie žien prezradili 6 princípov, ktorými sa treba riadiť.

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

9:07 08.04.2024Zdravie

Kliešťovou encefalitídou sa možno nakaziť aj z nepasterizovaného ovčieho či kozieho mlieka a výrobkov z neho.

Vaše cievy môžu byť plné mikroplastov, na toto si dávajte pozor

Vaše cievy môžu byť plné mikroplastov, na toto si dávajte pozor

21:44 06.04.2024Zdravie

Vedci objavili mikroskopické kúsky plastu u viac ako 50 % pacientov s upchatými cievami.

Črty tváre ovplyvňuje strava matky počas tehotenstva: Táto zložka má za následok veľký nos

Črty tváre ovplyvňuje strava matky počas tehotenstva: Táto zložka má za následok veľký nos

7:21 05.04.2024Zdravie

Vaše črty tváre môžu byť ovplyvnené tým, čo vaša matka jedla počas tehotenstva, tvrdí štúdia.

Fajčenie e-cigariet zvyšuje riziko zlyhania srdca

Fajčenie e-cigariet zvyšuje riziko zlyhania srdca

20:44 03.04.2024Zdravie

Lekárske štúdie postupne odhaľujú zdravotné následky čoraz populárnejších elektronických cigariet.