ÚVZ radí, ako vyhodnotiť dodržiavanie hygieny v stánkoch na vianočných trhoch

Dodržiavanie hygienického štandardu v stánkoch na vianočných trhoch môže zákazník vyhodnotiť podľa čistoty pracovných dosiek, kuchynských pomôcok a čistoty pracovného odevu zamestnancov.
Vyplýva to z odporúčaní odboru hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.
Ľudia by si tiež mali všímať, či zamestnanci dodržiavajú základné hygienické zásady, napríklad či nechytajú polotovary, potraviny či hotové pokrmy holými rukami. Pri manipulácii s jedlom by zamestnanci mali mať jednorazové rukavice a pokrývku hlavy.
Chladené potraviny a používané polotovary podľa odborníkov nesmú byť uložené voľne, patria do chladiacich zariadení. „Vystavované nebalené pokrmy a potraviny v stánkoch musia byť vhodne chránené pred kontamináciou z okolitého prostredia, prikryté aspoň ochrannou fóliou,“ upozornili hygienici.
Zároveň pripomenuli, že regionálne úrady verejného zdravotníctva ako obvykle vykonávajú na vianočných trhoch celoslovenské kontroly.

Pre časť krajiny vydali meteorologické výstrahy
Pre časť Slovenska platia výstrahy, do platnosti vstúpia už túto noc.

Na severe Slovenska horí rodinný dom
Na mieste zasahujú hasiči, hlásia odtiaľ zranenie.

Zvláštny jav po pandémii: U ľudí sa častejšie vyskytuje táto alergia
Počet alergikov na Slovensku pribúda. Imunológovia evidujú najmä tento typ.

Fico odcestoval do zahraničia, navštívi túto krajinu
Premiér sa v zahraničí bude rozprávať o prehĺbení bilaterálnych vzťahov a zvýšení hospodárskej výmeny.

Šaško: Výstavba nadzemnej časti národnej nemocnice prejde kontrolou ÚHP
Výstavba nadzemnej časti národnej nemocnice v bratislavských Vajnoroch prejde kontrolou Útvaru hodnoty za peniaze.