• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
18°Bratislava

Fico reagoval na prezidentku: Hlava štátu sa postavila na stranu Lipšica

  • 16:59 08.12.2023
  • Bratislava
Fico reagoval na prezidentku: Hlava štátu sa postavila na stranu Lipšica

Podľa premiéra existuje riadny dôvod na skrátené legislatívne konanie pri novele Trestného zákona.

Na skrátené legislatívne konanie pri novele Trestného zákona a zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) je riadny dôvod, a to ohrozovanie základných práv a slobôd. Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD).

Právo prezidentky SR Zuzany Čaputovej na vetovanie zákona rešpektuje. Napriek tomu ho chce mať schválený do konca roka 2023. V súvislosti so zmenami v trestnom systéme hovorí o významnom cieli z vládneho programu.

Skrátené legislatívne konanie je povolené okrem iných prípadov aj vtedy, ak sú ohrozené základné práva a slobody. Ostatné tri roky činnosti ÚŠP sú plné porušovania základných práv a slobôd,“ vyhlásil Fico. Neprekvapilo ho, že sa hlava štátu „postavila na stranu špeciálneho prokurátora“ Daniela Lipšica.

Fico naďalej trvá na vyjadreniach o jeho protiprávnych konaniach. „ÚŠP zlyhal na celej čiare a z garanta zákonnosti v exponovaných kauzách sa stal vykonávateľom zvráteného politického cieľa,“ podotkol premiér. Za daných okolností preto nevidí iné riešenie, ako zrušenie úradu a presun jeho agendy.

Opoziční politici sa stotožňujú s Čaputovou

Foto: TASR/Jakub Kotian

Opoziční politici sa stotožňujú s prezidentkou Zuzanou Čaputovou v kritike vládnych návrhov týkajúcich sa trestnej politiky. Prezidentka v piatok uviedla, že nevylučuje prípadné veto ani podanie na Ústavný súd SR v prípade rušenia Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

„Prezidentka sa zastala princípov právneho štátu a jasne sa postavila na stranu spravodlivosti a slušných ľudí na Slovensku. My budeme proti únosu právneho štátu bojovať v parlamente, v Európskej únii aj na uliciach a oceňujeme, že prezidentka spraví zo svojej pozície všetko, čo jej ústava umožňuje, aby sme spoločne ukázali, že demokracia sa vie brániť,“ skonštatovalo hnutie Progresívne Slovensko. Jeho predseda Michal Šimečka sa zhoduje s prezidentkou v tom, ako upozornila na „absurdnú rýchlosť a brutalitu“ vlády pri pretláčaní zmien. Jediným vysvetlením je podľa neho snaha o pomstu a zrušenie inštitúcie, ktorá si len robí svoju prácu.

Poslankyňa parlamentu za SaS Mária Kolíková upozornila, že prezidentka sa ozvala ešte predtým, ako návrh prešiel. Je podľa nej zjavné, že hlava štátu je vyrušená tým, akým spôsobom koalícia robí zmeny. Došlo podľa nej k porušeniam štandardného legislatívneho procesu.

Predseda KDH Milan Majerský sa stotožňuje s tým, že prezidentka kritizuje rýchlosť prípravy návrhov. Koalícia mala ísť podľa neho na to „s rozumom“ a pomaly. „Odstráňme, čo je chybné, ale nezrušiť celú inštitúciu,“ reagoval.

Prezidentka v piatok kritizovala koalíciu, že chce zmeny prijať v skrátenom legislatívnom konaní bez diskusie s odbornou a laickou verejnosťou. Rušenie ÚŠP sa javí Čaputovej ako účelový a neprípustný personálny zásah zo strany politickej moci do fungovania prokuratúry. V návrhu podľa nej absentujú reálne dôvody na skrátené legislatívne konanie. Zároveň poukázala, že vládny návrh oslabuje aj ochranu oznamovateľov korupcie. Z právnej ochrany sa má vybrať jedna celá profesijná skupina policajtov.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SOI upozorňuje na nebezpečný výrobok, spotrebiteľom hrozí úraz elektrickým prúdom

SOI upozorňuje na nebezpečný výrobok, spotrebiteľom hrozí úraz elektrickým prúdom

VČERA - 21:18Domáce

Zo slovenského trhu sťahujú nebezpečný produkt.

Na sídlisku strieľali priamo do okien bytov, polícia páchateľa nenašla

Na sídlisku strieľali priamo do okien bytov, polícia páchateľa nenašla

VČERA - 19:51Domáce

Polícia hodnotí poškodenie majetku ako priestupok. Páchateľ sa stále nenašiel.

SaS: Je načase pýtať sa, kto bude novým ministrom vnútra

SaS: Je načase pýtať sa, kto bude novým ministrom vnútra

VČERA - 18:36Domáce

Stabilizačný príspevok je výsmechom policajtov. Je načase pýtať sa, kto bude novým ministrom vnútra. Uviedla to opozičná SaS.

Dve chránené lokality v Nízkych Tatrách podľa ochranárov ohrozuje ťažba dreva

Dve chránené lokality v Nízkych Tatrách podľa ochranárov ohrozuje ťažba dreva

VČERA - 18:33Domáce

Dvojica cenných chránených lokalít v Nízkych Tatrách je podľa mimovládnych ochranárov z občianskeho združenia Prales a iniciatívy My sme les ohrozená ťažbou dreva.

PS: Fico by si mal čo najskôr urobiť poriadok v rezorte životného prostredia

PS: Fico by si mal čo najskôr urobiť poriadok v rezorte životného prostredia

VČERA - 18:03Domáce

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) by si čo najskôr mal urobiť poriadok v rezorte životného prostredia.