• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
20°Bratislava

Ako vplýva vegánska strava na zdravie: Štúdia na dvojičkách odhalila prekvapivé zistenia

  • 19:46 01.12.2023
  • Stanford
Ako vplýva vegánska strava na zdravie: Štúdia na dvojičkách odhalila prekvapivé zistenia

Zmeny sa prejavili už behom niekoľkých týždňov.

Unikátna štúdia na jednovaječných dvojčatách ukázala, že vegánstvo znižuje riziko srdcových problémov v priebehu niekoľkých týždňov. Vegáni mali výrazne nižší cholesterol, zdravšiu hladinu cukru v krvi a viac schudli už za dva mesiace ako tí, ktorí jedli druhy potravín. Výsledky štúdie boli publikované v odbornom žurnále JAMA Network Open.

Vegánstvo bolo v minulosti spojené a s inými zdravotnými problémami, ako je anémia a depresia. Výskumný tím z Kalifornie sa domnieva, že nové zistenia poukazujú na nižšie riziko srdcových ochorení, keďže cholesterol, cukor v krvi a hmotnosť sú rizikové faktory.

Christopher Gardner, výskumný pracovník v oblasti výživy na Stanfordskej univerzite, uviedol, že štúdia poskytla dôkazy, že vegánska strava je zdravšia ako bežná strava. Štúdie sa zúčastnilo 22 párov jednovaječných dvojčiat s priemerným vekom 39 rokov. Z účastníkov bolo 77 % žien.

Žiadny z účastníkov nemal kardiovaskulárne problémy ani nebol obézny. Ich priemerné BMI bolo 25,9, čo znamená, že účastníci mali miernu nadváhu. Tím sa rozhodol skúmať dvojčatá, pretože mali podobnú genetiku a životný štýl.

Zdravá strava pomáha, no vegánska má ešte lepší vplyv

Vedci zo Stanfordskej univerzity a Kalifornskej univerzity v Irvine požiadali jedno dvojča z každého páru, aby sa stravovalo vegánsky, zatiaľ čo druhé dvojča malo bežnú stravu. Obe diéty obsahovali zeleninu, strukoviny, ovocie a celozrnné výrobky.

Cukry a rafinované obilniny, ako napríklad biely chlieb a cestoviny, neboli zahrnuté v žiadnom z týchto stravovacích plánov. Vegánska diéta neobsahovala žiadne mäso ani živočíšne produkty, zatiaľ čo všežravá strava zahŕňala kuracie mäso, ryby, vajcia, syry, mliečne výrobky a iné živočíšne produkty.

Počas prvých štyroch týždňov dodávala stravovacia služba každej dvojici 21 jedál týždenne, ktoré zahŕňali sedem raňajok, obedov a večerí. Počas posledných štyroch týždňov si účastníci pripravovali jedlá sami. S dvojčatami sa viedli rozhovory o ich stravovaní a viedli si záznamy o tom, čo jedli. Dietológ im bol stále k dispozícii, aby im odpovedal na otázky.

Výskumníci merali účastníkom hmotnosť a robili krvné testy v troch obdobiach počas štúdie: na začiatku pokusu, po štyroch týždňoch a po ôsmich týždňoch. Východisková hodnota LDL u vegánov bola 110,7 mg/dl a u všežravcov 118,5 mg/dl. Na konci štúdie klesli hladiny na 95,5 a 116,1. U vegánov to bol 14-percentný pokles.

U vegánskych účastníkov bol zaznamenaný aj približne 20-percentný pokles inzulínu - jeho vyššia hladina môže zvýšiť pravdepodobnosť vzniku cukrovky. Okrem toho vegáni schudli o 4,2 kilogramu viac ako všežravci.

Podľa Gardnera by väčšina z nás prospelo, keby sme prešli na rastlinnú stravu: „Každý, kto sa rozhodne pre vegánsku stravu, môže zlepšiť svoj dlhodobý zdravotný stav za dva mesiace, pričom najväčšia zmena sa prejavila v prvom mesiaci.“

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedirect.com, jamanetwork.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V slovenských povrchových vodách sa vyskytujú vibriá, môžu spôsobiť hnačku či infekciu

V slovenských povrchových vodách sa vyskytujú vibriá, môžu spôsobiť hnačku či infekciu

8:16 24.07.2024Zdravie

V slovenských povrchových vodách, využívaných na kúpanie, sa môžu vyskytovať tzv. morské vibriá.

Prečo by ste v lete nemali spávať bez pyžama? Toto si o tom myslia lekári

Prečo by ste v lete nemali spávať bez pyžama? Toto si o tom myslia lekári

7:12 24.07.2024Zdravie

Horúce letné teploty nie sú dôvodom, pre ktorý sa oplatí odhodiť pyžamo. Lekári vysvetľujú, prečo je to nebezpečné.

Suché pery sú príznakom deficitu vitamínov: Tieto živiny si musíte doplniť

Suché pery sú príznakom deficitu vitamínov: Tieto živiny si musíte doplniť

19:37 20.07.2024Zdravie

Ak vás trápia suché pery aj v teplejších mesiacoch, na vine môže byť nedostatok dôležitých vitamínov a minerálov.

Toto by ste nikdy nemali robiť na pláži, môže vám ísť o život

Toto by ste nikdy nemali robiť na pláži, môže vám ísť o život

20:05 17.07.2024Zdravie

Bežná plážová aktivita môže byť pre vašu rodinu smrteľná.

Pozor na červené bodky na koži, takto sa z nich môže stať rakovina

Pozor na červené bodky na koži, takto sa z nich môže stať rakovina

21:34 14.07.2024Zdravie

Video zachytáva rozvoj rakoviny kože.