• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
20°Bratislava

Fico: Boli to tri roky strateného života, vlády babrákov a pádu životnej úrovne

  • 18:18 27.09.2023
  • Bratislava
Fico: Boli to tri roky strateného života, vlády babrákov a pádu životnej úrovne

Aktuálne volebné obdobie predstavovalo tri roky strateného života poznačeného vládou babrákov a amatérov, ako aj pádom životnej úrovne. V TASR TV to povedal predseda Smeru-SD Robert Fico.

V roku 2022 podľa neho klesli reálne mzdy o 4,5 percenta, čo je najviac za 22 rokov, nedarí sa čerpať európske fondy a verejné financie sú rozvrátené. „Vďaka vládam Matoviča, Hegera a Ódora sme sa stali druhou najchudobnejšou krajinou v EÚ,“ tvrdí Fico. Politici, ktorí Slovensko do tohto stavu dostali, majú podľa neho ambíciu spojiť sa po voľbách s Progresívnym Slovenskom a pokračovať vo vládnutí.

Za základ alternatívy k pokračovaniu doterajšieho spôsobu vládnutia považuje spojenie Smeru-SD a Hlasu-SD. „Stabilná vláda sa nedá postaviť inak, ako v spolupráci Smeru a Hlasu. Po voľbách by si mali sadnúť, dohodnúť sa na parametroch vládneho programu a potom by mali hľadať partnerov na podporu tohto vládneho programu,“ vyhlásil.

Pripúšťa programové rozdiely medzi Smerom-SD a Hlasom-SD, najmä v zahraničnej politike, zároveň však poukazuje na spoločné ukotvenie v Strane európskych socialistov. „Ja mám niekedy plechové ústa, poviem veci naplno a nebojím sa toho,“ skonštatoval Fico na margo zahraničnopolitických postojov Smeru-SD.

V prípade, že nedôjde k vytvoreniu vlády na báze Smeru-SD a Hlasu-SD, podľa neho najskôr vznikne slabá vláda zložená z veľkého množstva ideologicky rôznorodých strán, chaotický vývoj v štáte bude pokračovať a spieť k ďalším predčasným voľbám. Výber politickej alternatívy je podľa neho v rukách ľudí, ktorí v sobotu (30.9.) pôjdu k volebným urnám.

Smer-SD je podľa neho štandardná politická strana, ktorá existuje dlhé roky a nie mediálna bublina. „Robili sme aj chyby. Ale prinajmenšom ľudia vedia, že v prípade voľby Smeru-SD by nekupovali mačku vo vreci, ale ostrieľaných, skúsených politikov, ktorých poznajú,“ zdôraznil Fico.

Vláda, ktorá nastúpi po voľbách, nebude mať podľa neho čas na dlhodobé vízie, bude musieť okamžite konať. Tvrdí, že bude potrebné zaviesť kontroly na hraniciach s Maďarskom, keďže v dôsledku uzatvárania hraníc zo strany Poľska a Nemecka hrozí, že migranti už nebudú cez naše územie iba prechádzať, ale budú sa v mesiacoch pred začiatkom zimy hromadiť na našom území.

Vláda bude musieť na prvom zasadnutí pomenovať postup pri konsolidácii verejných financií, aby každý člen vlády vedel, s čím môže rátať na budúci rok,“ doplnil Fico. Tempo konsolidácie by podľa neho malo byť pomalé, na úrovni pol percenta ročne, aby nebolo potrebné robiť škrty v sociálnej oblasti. „Netreba sa báť veľkých investícií a PPP projektov,“ poznamenal. Chcel by využiť skutočnosť, že v polovici programovacieho obdobia je možné urobiť revíziu plánovaného čerpania eurofondov a významné zdroje presunúť tak, aby boli k dispozícii samosprávam.

Vláda by podľa neho mala okamžite začať pracovať aj na znížení cien potravín, ktoré podľa neho stále znepokojivo rastú a riešiť problém cien energií na budúci rok.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

DNES - 7:03Domáce

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

SOI upozorňuje na nebezpečný výrobok, spotrebiteľom hrozí úraz elektrickým prúdom

SOI upozorňuje na nebezpečný výrobok, spotrebiteľom hrozí úraz elektrickým prúdom

VČERA - 21:18Domáce

Zo slovenského trhu sťahujú nebezpečný produkt.

Na sídlisku strieľali priamo do okien bytov, polícia páchateľa nenašla

Na sídlisku strieľali priamo do okien bytov, polícia páchateľa nenašla

VČERA - 19:51Domáce

Polícia hodnotí poškodenie majetku ako priestupok. Páchateľ sa stále nenašiel.

SaS: Je načase pýtať sa, kto bude novým ministrom vnútra

SaS: Je načase pýtať sa, kto bude novým ministrom vnútra

VČERA - 18:36Domáce

Stabilizačný príspevok je výsmechom policajtov. Je načase pýtať sa, kto bude novým ministrom vnútra. Uviedla to opozičná SaS.

Dve chránené lokality v Nízkych Tatrách podľa ochranárov ohrozuje ťažba dreva

Dve chránené lokality v Nízkych Tatrách podľa ochranárov ohrozuje ťažba dreva

VČERA - 18:33Domáce

Dvojica cenných chránených lokalít v Nízkych Tatrách je podľa mimovládnych ochranárov z občianskeho združenia Prales a iniciatívy My sme les ohrozená ťažbou dreva.