• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
21°Bratislava

Županmi sú Frešo, Mikuš, Belica, Kotleba a Trebuľa

  • 10:05 24.11.2013
  • BRATISLAVA
Županmi sú Frešo, Mikuš, Belica, Kotleba a Trebuľa

Marián Kotleba porazil v Banskobystrickom kraji Vladimír Maňku o takmer 15 000 hlasov.

Marián Kotleba

Dnes sa v piatich samosprávnych krajoch konalo druhé kolo volieb predsedov VÚC. V prvom kole sa županmi stali Juraj Blanár (Žilinský samosprávny kraj), Jaroslav Baška (Trenčiansky samosprávny kraj) a Peter Chudík (Prešovský samosprávny kraj). Po sčítaní väčšiny hlasov sú istí župani aj Pavol Frešo v bratislavskom kraji, Milan Belica v Nitrianskom kraji a Tibor Mikuš v Trnavskom kraji, Zdenko Trebuľa v Košickom samosprávnom kraji a Marián Kotleba v Banskobystrickom kraji. 

Bratislavský samosprávny kraj

V Bratislave sme jasným spôsobom Smer-SD porazili a tesné súboje v Košickom a Nitrianskom kraji dokazujú, že ľavica je poraziteľná. Po spočítaní prevažnej väčšiny hlasov vo voľbách do vyšších územných celkom (VÚC) to dnes vyhlásil kandidát na župana Pavol Frešo (SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd, SaS, SMK, OKS, Strana zelených). Podotkol, že v tomto kole bol zvolený rekordne najvyšším počtom hlasov, ktoré kedy vôbec získali šéfovia Bratislavského samosprávneho kraja.

"Tento výsledok, ktorý máme v Bratislave, je obrovským záväzkom a v skutočnosti prvým krokom k tvorbe alternatívy na Slovensku a porážke Smeru-SD v ďalších voľbách. Je to precedens, prvý schod, ktorý sme dosiahli," zhodnotil Frešo. To, že kandidáti Smeru sú poraziteľní, demonštroval aj na tom, že v Košickom a Nitrianskom kraji boli výsledky tesné. "Aj na tom je možné ukázať, že ľavica je poraziteľná," podotkol.

Medzitým Štatistický úrad (ŠÚ) SR spočítal všetky odovzdané hlasy. Z neoficiálnych výsledkov vyplýva, že v druhom kole krajských volieb dostal Frešo od voličov 74,24 percenta (74.132 hlasov). Jeho vyzývateľka Monika Flašíková Beňová (Smer-SD) získala 25,75 percenta (25.714 hlasov). Volebná účasť v BSK dosiahla 17,89 percenta.

Trnavský samosprávny kraj

Tibor Mikuš bude vykonávať funkciu predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) aj nasledujúce štyri roky. Ide už o jeho tretie volebné obdobie. V 2. kole krajských volieb zvíťazil nad protikandidátom Józsefom Berényim pomerom hlasov 60,3 % k 39,7 %. Mikušovi odovzdalo svoj hlas 48.358 voličov, čo je o 17.000 viac ako v 1. kole.

Znovuzvolený predseda po zverejnení neoficiálnych výsledkov hlasovania povedal, že je spokojný, hoci spokojnejší by bol, keby bol zvíťazil už v 1. kole. Poďakoval všetkým, ktorí prišli voliť a špeciálne tým, ktorí dali hlas jemu. "Verím, že ich dôveru nesklamem," povedal predseda TTSK. Konštatoval, že voliči v južných okresoch kraja volili na etnickom princípe. "To je neodškriepiteľný fakt. Myslím si, že ľudia by mali posudzovať kandidátov nie podľa národnosti, ale podľa výsledkov práce," dodal Mikuš. Povedal, sa po voľbách v jeho práci nič zásadného nezmení, pretože v predvolebnej kampani nedával občanom nereálne sľuby, ale sľúbil, že bude pokračovať v začatej práci. Pozitívne hodnotil korektné vystupovanie J. Berényiho v kampani a dúfa, že také vzťahy budú i naďalej, nakoľko Berényi sa stal členom krajského parlamentu. 

Nitriansky samosprávny kraj

Predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Milan Belica (Smer-SD, SNS, ASV) obhájil svoj post. V druhom kole krajských volieb získal 55,61 percenta hlasov. Jeho vyzývateľ Tomáš Galbavý (SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd, Nova, SMK, OKS) 44,38 percenta. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov druhého kola voľby predsedov samosprávnych krajov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V NSK sú spočítané všetky okrsky. Volebná účasť dosiahla 15,52 percenta.

Banskobystrický samosprávny kraj

Ešte väčší šok ako pred dvoma týždňami v štábe Ľudovíta Kaníka zažili dnes spolustraníci a priaznivci Vladimíra Maňku v krajskej centrále SMERu-SD v Banskej Bystrici. Voľby predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) totiž s pomerne vysokým náskokom vyhral Marián Kotleba z Ľudovej strany - Naše Slovensko.

"Myslím si, že keby Kotleba kandidoval v ktoromkoľvek kraji, tak dosiahne podobný výsledok, snáď okrem Bratislavy. Je to problém celoslovenský a naozaj ho bude potrebné riešiť," boli prvé slová Maňku na výsledky volieb, v ktorých sa očakávalo práve jeho víťazstvo.

Ako ďalej uviedol, výsledky banskobystrických volieb sú "určitým protestom občana". Kotlebovi voliči sú podľa neho v prvom rade jeho skalní, potom sú to ľudia, ktorí majú pocit, že niektoré veci sa neriešia tak, ako by sa mali a tretia skupina sú mladí ľudia, ktorí si povedali poďme voliť Kotlebu, nech je zábava. Podľa neho bude musieť nastať zvrat v politike smerom k občanom. "Ľuďom budeme musieť hovoriť veci, ktoré majú pocit, že sa neriešia," pripomenul. Maňka zároveň vyjadril sklamanie nad tým, že v druhom kole volieb sa za neho nepostavila aj pravica. V reakcii na prehru ale nemieni odísť z politiky, kraju chce však aj naďalej pomáhať. 

Novým predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) sa stal Marian Kotleba (ĽSNS). V druhom kole krajských volieb dostal od voličov 55,53 percenta (71.397 hlasov). Doterajší šéf Vladimír Maňka (Smer-SD, KDH, SMK, SMS, ĽS, HZD, Strana zelených) kraja skončil so ziskom 44,46 percenta (57.164 hlasov). V BBSK už spočítali všetky hlasy, volebná účasť dosiahla 24,61 percenta.

Košický samosprávny kraj

Volebná súťaž o post predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) priniesla víťazstvo súčasnému šéfovi Vyššieho územného celku Zdenkovi Trebuľovi, ktorý kandidoval za koalíciu Smer-SD, Most-Híd, SMK-MKP. Podľa neoficiálnych výsledkov porazil svojho súpera Rudolfa Bauera (KDS, SDKÚ-DS, KDH, SaS, NOVA) o viac ako šesť percent, čo v konečných súčtoch prinieslo rozdiel o 4631 hlasov. Volebná účasť v Košickom kraji bola na úrovni 12,21 percenta a bola najnižšia zo všetkých krajov, v ktorých sa druhé kolo volieb uskutočnilo.

„Bolo to napínavé,“ zhodnotil výsledok volieb Trebuľa. Poukázal na to, že v prvom kole volieb bolo desať kandidátov, pričom ôsmi sa v druhom kole spojili pri podpore Bauera. „Politika nemá logiku a pravidlá, ale ukázalo sa, že my sme ľudí spojili,“ doplnil staronový predseda KSK.

Zdôraznil, že za ostatné štyri roky boli v Zastupiteľstve KSK prijaté mnohé stratégie. „Je tu veľa projektov, ktoré je potrebné dokončiť. Dostali sme 22 miliónov eur na opravu ciest, ktoré by sa mali začať realizovať na jar,“ dodal s tým, že verí v úspešné čerpanie zdrojov aj nasledujúcom plánovacom období a ľudia v kraji to pocítia.

Trebuľa sa vyjadril aj ku kampani, ktorá sa podľa neho v posledných dvoch týždňoch radikalizovala.„Za pätnásť rokov, čo som v komunálnej, či regionálnej politike som sa nestretol s takými osobnými atakmi a s takou nenávisťou,“ vyhlásil. Prízvukoval, že sú tu prvé signály, že extrémizmus sa dostáva do takej pozície, ktorá túto krajinu môže do budúcna ohroziť. Odpovedi na spôsob komunikácie s spoluprácu s Mariánom Kotlebom sa vyhol.

Zdenko Trebuľa vyhral v druhom kole so ziskom 53,07 percenta hlasov. Jeho vyzývateľ Rudolf Bauer (KDS) dostal od voličov 46,92 percenta hlasov. Volebná účasť dosiahla 12,21 percenta.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Po páde na snehovom poli potrebovala pomoc maďarská turistka

Po páde na snehovom poli potrebovala pomoc maďarská turistka

DNES - 17:23Domáce

Po páde na snehovom poli vo Vysokých Tatrách potrebovala pomoc maďarská turistka.

NAKA obvinila osobu, ktorá sa mala vyhrážať ministrovi a poslancom

NAKA obvinila osobu, ktorá sa mala vyhrážať ministrovi a poslancom

DNES - 16:50Domáce

Vyšetrovateľ NAKA obvinil z nebezpečného vyhrážania jednu osobu, ktorá mala poslať výhražnú správu ministrovi vnútra a ďalším dvom poslancom cez sociálnu sieť.

Muža obvineného z pokusu o vraždu premiéra vzali do vyšetrovacej väzby

Muža obvineného z pokusu o vraždu premiéra vzali do vyšetrovacej väzby

DNES - 15:10Domáce

Muža obvineného z pokusu o vraždu premiéra Roberta Fica (Smer-SD) vzal Špecializovaný trestný súd (ŠTS) do vyšetrovacej väzby.

Zdravotný stav premiéra je stabilizovaný, no vážny, prevoz zatiaľ neočakávajú

Zdravotný stav premiéra je stabilizovaný, no vážny, prevoz zatiaľ neočakávajú

DNES - 14:44Domáce

Stav premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je stabilizovaný, no naďalej vážny. K pozitívnej prognóze prispela piatková (17. 5.) operácia.

Hnutie Slovensko vyzvalo na odstúpenie Šutaja Eštoka a stiahnutie zákona o STVR

Hnutie Slovensko vyzvalo na odstúpenie Šutaja Eštoka a stiahnutie zákona o STVR

DNES - 12:12Domáce

Hnutie Slovensko vyzvalo na odstúpenie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) z funkcie.