• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

Gynekológovia radia: Toto počas menštruácie nikdy nerobte

  • 19:58 02.06.2023
  • Veľká Británia
Gynekológovia radia: Toto počas menštruácie nikdy nerobte

Bojujete pravidelne počas menštruácie s kŕčmi a bolesťou? Možno niečo robíte nesprávne.

Podľa gynekológov existuje niekoľko jednoduchých zmien, ktoré môžete urobiť vo svojej rutine v období pred menštruáciou, ktoré vám môžu pomôcť zmierniť akékoľvek nepohodlie. Tomuto by ste sa podľa nich mali vyhnúť.

Pitie kávy

Kofeín môže zvýšiť napätie a zhoršiť symptómy menštruácie, ako je nadúvanie a kŕče, podľa Dr Thejaswini J, pôrodníka a gynekológa z materských nemocníc v Bangalore v Indii. Blokuje hormón, ktorý môže zmenšiť krvné cievy a spomaliť prietok krvi.

Niekoľko štúdií v rokoch 2014 a 2016 zistilo, že aj jedna šálka kávy bola spojená s intenzívnejšou bolesťou a vysoký príjem mohol zdvojnásobiť riziko.

Jedenie slaných jedál

Potraviny s vysokým obsahom sodíka sú nezdravé kedykoľvek počas mesiaca, ale najmä počas menštruácie, zhodnotila pôrodníčka a gynekologička Kate Shkodzik. Môžu zhoršiť nafukovanie a zadržiavanie vody, vďaka čomu sa budete cítiť ešte nepríjemnejšie.

Výskum Katedry výživy na Univerzite v Severnej Karolíne v Greensboro zistil, že slané jedlá, ako je pizza a hranolky, boli obzvlášť zlé pri spôsobovaní zápalu, čo môže viesť k zvýšenej bolesti.

Fajčenie

Ďalším bodom, na ktorý by ste mali počas menštruácie zabudnúť, je fajčenie. Podľa Americkej akadémie pôrodníkov a gynekológov ženy, ktoré fajčia, pociťujú vážnejšie predmenštruačné príznaky a majú 50-percentný nárast kŕčov trvajúcich dva alebo viac dní.

Dokonca aj dýchanie pasívneho dymu môže prispieť ku kŕčom, zistila štúdia publikovaná v časopise Environmental Health Perspectives.

Pitie alkoholu

Môže byť lákavé siahnuť po svojom obľúbenom nápoji, keď sa cítite zle, ale podľa odborníkov je lepšie vyhnúť sa mu. Alkohol ovplyvňuje hladinu vašich hormónov a môže zvýšiť produkciu estrogénu aj testosterónu. Ak ich je príliš veľa, môže to zhoršiť prejavy PMS, najmä zmeny nálady a podráždenosť.

Vynechávanie jedál

Aj keď nemáte chuť na jedlo, mali by ste sa snažiť dodržiavať pravidelné jedlá. Akékoľvek narušenie harmonogramu a nedostatok živín môže viesť k prudkému poklesu energetickej hladiny a celkovej pohody. Môže tiež zhoršiť nevoľnosť, povedal Dr. Shkodzik.

Jedenie sladkostí

Počas menštruácie by ste mali aspoň sčasti vyradiť cukor. K nadúvaniu a plynatosti a prispieva totiž prudký nárast hladiny cukru v krvi.

Spracované a sladké potraviny môžu prispieť k zápalu a nadúvaniu, čím sa zintenzívni menštruačné nepohodlie. Siahnite radšej po zdravších alternatívach.

Príliš veľa práce

Neignorujte potreby svojho tela – počúvajte ho a odpočívajte, keď je to potrebné. Prílišná námaha počas menštruácie môže zvýšiť únavu a nepohodlie.

Zdroj: Info.sk, MB, thesun.co.uk, flo.health,
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.