• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
20°Bratislava

Stukovatenú pečeň môžu mať aj štíhli ľudia, príčinou môže byť strava

  • 9:12 29.05.2023
  • Bratislava
Stukovatenú pečeň môžu mať aj štíhli ľudia, príčinou môže byť strava

Najčastejšou príčinou vzniku nealkoholovej stukovatenej pečene (NAFLD) je nezdravý životný štýl, ktorý vedie k nadváhe a obezite. Aj štíhli ľudia však môžu trpieť týmto ochorením. Upozornil na to gastroenterológ Ladislav Kužela.

K hromadeniu tuku v pečeni môžu viesť napríklad určité dedičné stavy, bez ohľadu na hmotnosť. Príčinou vzniku steatózy môže byť aj strava s vysokým obsahom cukru, rafinovaných uhľohydrátov a nasýtených tukov,“ uviedol. K ďalším príčinám patria podľa jeho slov pravidelná a nadmerná konzumácia alkoholu a tiež užívanie niektorých liekov.

Súčasťou balíku štíhlej NAFLD sú tiež určité zdravotné stavy, ako je inzulínová rezistencia alebo cukrovka 2. typu. Celkovo teda môže kombinácia faktorov životného štýlu, genetiky a zdravotného stavu prispieť k rozvoju stukovatenia pečene bez ohľadu na telesnú hmotnosť,“ doplnil Kužela.

V rámci prevencie ochorenia aj jeho liečby sú dôležité stravovacie návyky. „Našťastie, vidím rastúcu snahu o zdravšie stravovanie a tiež zvyšujúce sa povedomie o dôležitosti zdravej výživy a to nielen medzi mladými ľuďmi, ale aj u starších generácií,“ skonštatoval gastroenterológ. Zmena podľa neho nie je jednoduchá, ale nie nemožná. „Zdravšie stravovanie môže pomôcť zlepšiť náš fyzický aj duševný stav a viesť nás k zdravšiemu a šťastnejšiemu životu,“ pripomenul.

Ideálny stav je podľa neho stravovať sa počas celého roka zdravo s dôrazom na ovocie a zeleninu a celozrnné produkty, pečeni môže pomôcť aj príjem fosfolipidov. „Zdravý tanier je z prevažnej väčšiny zložený z rastlinných produktov, teda z ovocia a zeleniny, strukovín a z menšej miery zo živočíšnych produktov. Polovicu taniera by malo tvoriť ovocie, zelenina a druhá polovica by mala byť zložená z celozrnných produktov, bielkovín z rastlín, nenasýtených rastlinných olejov a iba malého množstva živočíšnych bielkovín,“ vymenoval Kužela.

Priblížil, že mäso by malo tvoriť menej ako 15 percent obsahu. „Ukázalo sa, že zvýšená konzumácia červeného mäsa okrem iného zvyšuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka. Odporúča sa preto jesť iba približne 100 gramov červeného mäsa za týždeň alebo konzumovať 200 gramov bieleho mäsa za týždeň. Základom je vyhnúť sa priemyselne spracovaným potravinám, teda polotovarom a rafinovaným cukrom,“ zhrnul odborník.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V slovenských povrchových vodách sa vyskytujú vibriá, môžu spôsobiť hnačku či infekciu

V slovenských povrchových vodách sa vyskytujú vibriá, môžu spôsobiť hnačku či infekciu

8:16 24.07.2024Zdravie

V slovenských povrchových vodách, využívaných na kúpanie, sa môžu vyskytovať tzv. morské vibriá.

Prečo by ste v lete nemali spávať bez pyžama? Toto si o tom myslia lekári

Prečo by ste v lete nemali spávať bez pyžama? Toto si o tom myslia lekári

7:12 24.07.2024Zdravie

Horúce letné teploty nie sú dôvodom, pre ktorý sa oplatí odhodiť pyžamo. Lekári vysvetľujú, prečo je to nebezpečné.

Suché pery sú príznakom deficitu vitamínov: Tieto živiny si musíte doplniť

Suché pery sú príznakom deficitu vitamínov: Tieto živiny si musíte doplniť

19:37 20.07.2024Zdravie

Ak vás trápia suché pery aj v teplejších mesiacoch, na vine môže byť nedostatok dôležitých vitamínov a minerálov.

Toto by ste nikdy nemali robiť na pláži, môže vám ísť o život

Toto by ste nikdy nemali robiť na pláži, môže vám ísť o život

20:05 17.07.2024Zdravie

Bežná plážová aktivita môže byť pre vašu rodinu smrteľná.

Pozor na červené bodky na koži, takto sa z nich môže stať rakovina

Pozor na červené bodky na koži, takto sa z nich môže stať rakovina

21:34 14.07.2024Zdravie

Video zachytáva rozvoj rakoviny kože.