• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Táto riasa dokáže zmierniť bolesti brucha a nadúvanie

  • 9:05 19.03.2023
  • Svet
Táto riasa dokáže zmierniť bolesti brucha a nadúvanie

Riasa pomáha aj ľuďom so syndrómom dráždivého čreva.

Výskum publikovaný v odbornom časopise Journal of Functional Foods ukázal, že riasa s názvom Chlamydomonas reinhardtii (C. reinhardtii) môže zmierniť tráviace problémy. V rámci štúdie dobrovoľníci konzumovali 1 alebo 3 gramy prášku C. reinhardtii denne počas jedného mesiaca.

Výsledky odhalili, že účastníci mali pravidelnejšiu stolicu, menšie bolesti brucha, menej hnačiek alebo zápchy a menej nadúvania alebo plynatosti. Konzumácia rias tiež nespôsobila žiadne zmeny v ich črevnom mikrobióme (mikroorganizmy, ktoré žijú v tráviacom trakte človeka).

C. reinhardtii je zelená riasa, ktorá rastie v pôde a sladkej vode na celom svete. Zatiaľ čo niektoré riasy, ako napríklad morské riasy, sú obľúbené pre svoje živiny, vitamíny a minerály, zdravotný účinok C. reinhardtii je stále predmetom štúdií.

Výskumníci teraz naznačujú, že C. reinhardtii môže zlepšiť gastrointestinálne poruchy vrátane syndrómu dráždivého čreva (IBS) a jeho príznakov, ako sú bolesti žalúdka, plynatosť, nadúvanie a hnačka. Profesor Stephen Mayfield, spoluautor štúdie, povedal:

"Ľudia sa touto riasou zaoberajú už desaťročia, ale toto je prvá štúdia, ktorá dokazuje to, čo mnohí z nás tušili - prospieva vám. Je to vzrušujúce, pretože to dokazuje jasný prínos: ak máte príznaky podobné syndrómu dráždivého čreva, je pre vás dobrá."

Profesor Mayfield a jeho kolegovia roky skúmali túto riasu, aby sa dala použiť ako udržateľný zdroj biopalív. Postupom času však testovali, či sa C. reinhardtii dá použiť ako výživná zložka potravín na posilnenie ľudského zdravia.

Vedci skúmali aj vplyv konzumácie tejto riasy na ľudí s problémami tráviaceho traktu. Frank Fields, prvý autor štúdie, povedal:

"Výhody konzumácie tohto druhu rias boli okamžite zrejmé pri skúmaní údajov od myší aj ľudí, ktorí trpeli gastrointestinálnymi symptómami. Dúfam, že táto štúdia pomôže destigmatizovať myšlienku zaradenia rias a produktov z nich do stravy - je to fantastický zdroj výživy a my sme teraz dokázali, že tento druh rias má ďalšie výhody pre zdravie zvierat a ľudí."

Odborníci sa domnievajú, že zlepšenie tráviaceho systému môže byť spôsobené neznámou biologicky aktívnou zlúčeninou alebo zmenami v expresii génov (genetickej informácie) regulovanej určitými baktériami v črevách.

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedirect.com, todayspractitioner.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.