• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
18°Bratislava

Toto je najlepší typ práce pre duševné zdravie

  • 20:07 16.03.2023
  • Svet
Toto je najlepší typ práce pre duševné zdravie

Podmienky v práci dokážu výrazne ovplyvniť vaše fyzické aj psychické zdravie.

Zamestnania, ktoré umožňujú zamestnancom mať väčšiu kontrolu nad svojou prácou, sú lepšie pre ich duševné a fyzické zdravie. Ukázal to výskum publikovaný v odbornom časopise Journal of Applied Psychology.

Ak majú zamestnanci kontrolu nad svojou prácou, a to aj napriek vysokým nárokom, ich zdravie sa zlepšuje. Typickými spôsobmi, ako poskytnúť zamestnancom kontrolu, je nechať ich, aby si sami rozvrhli prácu, a umožniť im, aby rozhodovali o spôsobe vykonávania práce. Avšak zamestnania, ktoré kladú na zamestnancov obrovské nároky bez toho, aby im poskytli kontrolu nad vlastnou prácou, poškodzujú ich duševné zdravie.

Prvý autor štúdie Erik Gonzalez-Mulé uviedol, že keď sú pracovné požiadavky vyššie ako miera vlastnej kontroly nad prácou, alebo zamestnanci tieto požiadavky nedokážu zvládnuť, dochádza k zhoršeniu duševného zdravia a tým aj k zvýšeniu pravdepodobnosti úmrtia.

Štúdia skúmala 3 148 ľudí v americkom štáte Wisconsin, ktorí boli sledovaní počas 20 rokov. Gonzalez-Mulé vysvetlil cieľ štúdie:

"Skúmali sme, ako kontrola práce - alebo miera autonómie, ktorú majú zamestnanci v práci - a kognitívne schopnosti - alebo schopnosť ľudí učiť sa a riešiť problémy - ovplyvňujú to, ako pracovné stresory, ako je časový tlak alebo pracovné zaťaženie, ovplyvňujú duševné a fyzické zdravie a v konečnom dôsledku aj smrť. Zistili sme, že pracovné stresory častejšie spôsobujú depresiu a smrť v dôsledku pracovných miest, v ktorých majú pracovníci malú kontrolu, alebo u ľudí s nižšími kognitívnymi schopnosťami."

Možnosť mať väčšiu kontrolu nad svojou prácou však zlepšila fyzické a duševné zdravie. Inteligentnejší ľudia sa tiež dokázali prispôsobiť stresujúcejším pracovným miestam bez toho, aby ich to negatívne ovplyvnilo. Gonzalez-Mulé povedal:

"Domnievame sa, že je to preto, lebo kontrola práce a kognitívne schopnosti pôsobia ako zdroje, ktoré ľuďom pomáhajú vyrovnať sa s pracovnými stresormi. Kontrola práce umožňuje ľuďom nastaviť si vlastný rozvrh a určiť si priority práce tak, aby im pomohla dosiahnuť ich pracovné ciele, zatiaľ čo ľudia, ktorí sú inteligentnejší, sa dokážu lepšie prispôsobiť požiadavkám stresujúcej práce a vymyslieť spôsoby, ako sa so stresom vyrovnať."

Gonzalez-Mulé má pre manažérov túto radu:

"Manažéri by mali zamestnancom pracujúcim na náročných pracovných miestach poskytnúť väčšiu kontrolu a v zamestnaniach, kde to nie je možné, úmerne znížiť nároky. Napríklad umožniť zamestnancom, aby si sami stanovovali ciele alebo rozhodovali o tom, ako budú vykonávať svoju prácu, alebo skrátenie pracovného času zamestnancov by mohlo zlepšiť ich zdravie.

Organizácie by mali na náročné pracovné miesta vyberať ľudí s vysokými kognitívnymi schopnosťami. Týmto spôsobom budú profitovať zo zvýšeného pracovného výkonu spojeného s inteligentnejšími zamestnancami a zároveň budú mať zdravšiu pracovnú silu.”

Manažéri by podľa vedcov mali prispôsobovať aj znižovať požiadavky na zamestnancov, uvedomovať si kognitívne schopnosti zamestnancov na zvládanie požiadaviek a poskytovať autonómiu zamestnancom.

Zdroj: Info.sk, TM, psycnet.apa.org, eurekalert.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V slovenských povrchových vodách sa vyskytujú vibriá, môžu spôsobiť hnačku či infekciu

V slovenských povrchových vodách sa vyskytujú vibriá, môžu spôsobiť hnačku či infekciu

8:16 24.07.2024Zdravie

V slovenských povrchových vodách, využívaných na kúpanie, sa môžu vyskytovať tzv. morské vibriá.

Prečo by ste v lete nemali spávať bez pyžama? Toto si o tom myslia lekári

Prečo by ste v lete nemali spávať bez pyžama? Toto si o tom myslia lekári

7:12 24.07.2024Zdravie

Horúce letné teploty nie sú dôvodom, pre ktorý sa oplatí odhodiť pyžamo. Lekári vysvetľujú, prečo je to nebezpečné.

Suché pery sú príznakom deficitu vitamínov: Tieto živiny si musíte doplniť

Suché pery sú príznakom deficitu vitamínov: Tieto živiny si musíte doplniť

19:37 20.07.2024Zdravie

Ak vás trápia suché pery aj v teplejších mesiacoch, na vine môže byť nedostatok dôležitých vitamínov a minerálov.

Toto by ste nikdy nemali robiť na pláži, môže vám ísť o život

Toto by ste nikdy nemali robiť na pláži, môže vám ísť o život

20:05 17.07.2024Zdravie

Bežná plážová aktivita môže byť pre vašu rodinu smrteľná.

Pozor na červené bodky na koži, takto sa z nich môže stať rakovina

Pozor na červené bodky na koži, takto sa z nich môže stať rakovina

21:34 14.07.2024Zdravie

Video zachytáva rozvoj rakoviny kože.