• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Toto je najlepší typ práce pre duševné zdravie

  • 20:07 16.03.2023
  • Svet
Toto je najlepší typ práce pre duševné zdravie

Podmienky v práci dokážu výrazne ovplyvniť vaše fyzické aj psychické zdravie.

Zamestnania, ktoré umožňujú zamestnancom mať väčšiu kontrolu nad svojou prácou, sú lepšie pre ich duševné a fyzické zdravie. Ukázal to výskum publikovaný v odbornom časopise Journal of Applied Psychology.

Ak majú zamestnanci kontrolu nad svojou prácou, a to aj napriek vysokým nárokom, ich zdravie sa zlepšuje. Typickými spôsobmi, ako poskytnúť zamestnancom kontrolu, je nechať ich, aby si sami rozvrhli prácu, a umožniť im, aby rozhodovali o spôsobe vykonávania práce. Avšak zamestnania, ktoré kladú na zamestnancov obrovské nároky bez toho, aby im poskytli kontrolu nad vlastnou prácou, poškodzujú ich duševné zdravie.

Prvý autor štúdie Erik Gonzalez-Mulé uviedol, že keď sú pracovné požiadavky vyššie ako miera vlastnej kontroly nad prácou, alebo zamestnanci tieto požiadavky nedokážu zvládnuť, dochádza k zhoršeniu duševného zdravia a tým aj k zvýšeniu pravdepodobnosti úmrtia.

Štúdia skúmala 3 148 ľudí v americkom štáte Wisconsin, ktorí boli sledovaní počas 20 rokov. Gonzalez-Mulé vysvetlil cieľ štúdie:

"Skúmali sme, ako kontrola práce - alebo miera autonómie, ktorú majú zamestnanci v práci - a kognitívne schopnosti - alebo schopnosť ľudí učiť sa a riešiť problémy - ovplyvňujú to, ako pracovné stresory, ako je časový tlak alebo pracovné zaťaženie, ovplyvňujú duševné a fyzické zdravie a v konečnom dôsledku aj smrť. Zistili sme, že pracovné stresory častejšie spôsobujú depresiu a smrť v dôsledku pracovných miest, v ktorých majú pracovníci malú kontrolu, alebo u ľudí s nižšími kognitívnymi schopnosťami."

Možnosť mať väčšiu kontrolu nad svojou prácou však zlepšila fyzické a duševné zdravie. Inteligentnejší ľudia sa tiež dokázali prispôsobiť stresujúcejším pracovným miestam bez toho, aby ich to negatívne ovplyvnilo. Gonzalez-Mulé povedal:

"Domnievame sa, že je to preto, lebo kontrola práce a kognitívne schopnosti pôsobia ako zdroje, ktoré ľuďom pomáhajú vyrovnať sa s pracovnými stresormi. Kontrola práce umožňuje ľuďom nastaviť si vlastný rozvrh a určiť si priority práce tak, aby im pomohla dosiahnuť ich pracovné ciele, zatiaľ čo ľudia, ktorí sú inteligentnejší, sa dokážu lepšie prispôsobiť požiadavkám stresujúcej práce a vymyslieť spôsoby, ako sa so stresom vyrovnať."

Gonzalez-Mulé má pre manažérov túto radu:

"Manažéri by mali zamestnancom pracujúcim na náročných pracovných miestach poskytnúť väčšiu kontrolu a v zamestnaniach, kde to nie je možné, úmerne znížiť nároky. Napríklad umožniť zamestnancom, aby si sami stanovovali ciele alebo rozhodovali o tom, ako budú vykonávať svoju prácu, alebo skrátenie pracovného času zamestnancov by mohlo zlepšiť ich zdravie.

Organizácie by mali na náročné pracovné miesta vyberať ľudí s vysokými kognitívnymi schopnosťami. Týmto spôsobom budú profitovať zo zvýšeného pracovného výkonu spojeného s inteligentnejšími zamestnancami a zároveň budú mať zdravšiu pracovnú silu.”

Manažéri by podľa vedcov mali prispôsobovať aj znižovať požiadavky na zamestnancov, uvedomovať si kognitívne schopnosti zamestnancov na zvládanie požiadaviek a poskytovať autonómiu zamestnancom.

Zdroj: Info.sk, TM, psycnet.apa.org, eurekalert.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.