• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
12°Bratislava

V toaletnom papieri našli prekvapivé zložky. Tieto chemikálie sú spojené s rakovinou a neplodnosťou

  • 7:24 02.03.2023
  • Florida
V toaletnom papieri našli prekvapivé zložky. Tieto chemikálie sú spojené s rakovinou a neplodnosťou

Toaletný papier je podľa štúdie zdrojom “večných chemikálií”.

Toaletný papier, ktorý sa nachádza vo väčšine domácnostiach, sa ukázal ako prekvapivý zdroj "večných chemikálií" v odpadových vodách. Podľa štúdie uverejnenej v časopise Environmental Science & Technology Letters môže toaletný papier kontaminovať životné prostredie na celom svete perfluóralkylovými a polyfluóralkylovými látkami (PFAS).

Bežne sa PFAS nachádzajú v hasiacej pene, v leteckom palive a sú spojené s rôznymi ochoreniami, ako je rakovina semenníkov a obličiek. Existujú tisíce druhov PFAS, z ktorých mnohé nájdete v čistiacich prostriedkoch a kozmetike a značná časť končí v kanalizácii.

Autori štúdie, ktorí nedávno skúmali prítomnosť jedného z hlavných typov PFAS v biologickom odpade, sa rozhodli pokračovať vo svojom pátraní s toaletným papierom. Autori vysvetlili, že pri výrobe toaletného papiera sa PFAS často pridávajú počas procesu premeny dreva na buničinu. Papierne sú tak podľa štúdie známym zdrojom kontaminácie životného prostredia.

Zdrojom je nielen toaletný papier ale aj rolka

Autori zistili, že PFAS môže obsahovať nielen štandardný toaletný papier, ale aj rolky vyrobené z recyklovaného papiera, keďže môžu byť vyrobené z kontaminovaných vlákien.

Výskumníci požiadali dobrovoľnícku sieť študentov a profesorov, aby zozbierali toaletný papier predávaný v Severnej, Južnej a Strednej Amerike, ako aj v Afrike a západnej Európe. Okrem toho vyhodnotili vzorky odpadových vôd z ôsmich čističiek na Floride.

Potom extrahovali PFAS z častíc papiera aj z pevných častíc odpadu a analyzovali ich na prítomnosť 34 rôznych zlúčenín. Hlavnými látkami, ktoré našli, boli "diPAP" - prekurzorové zlúčeniny, ktoré sa môžu premeniť na iné druhy PFAS, ako napríklad potenciálne karcinogénnu perfluorooktanovú kyselinu (PFOA).

Po skombinovaní svojich výsledkov s údajmi o odpadových vodách z iných štúdií a zohľadnení spotreby toaletného papiera na obyvateľa vedci zistili, že toaletný papier je zodpovedný za približne 4 % najčastejšie sa vyskytujúceho typu diPAP v odpadových vodách USA a Kanady. Vo Švédsku sa však toto číslo vyšplhalo na 35 % a vo Francúzsku na 89 %.

PFAS obsahuje recyklovaný aj nerecyklovaný papier

"Napriek tomu, že Severoameričania používajú viac toaletného papiera ako obyvatelia mnohých iných krajín, vypočítané percentá naznačujú, že väčšina PFAS sa do odpadových vôd USA dostáva z kozmetiky, textilu, obalov potravín alebo iných zdrojov," uviedli autori.

V závere štúdie uviedli, že toaletný papier je zdrojom znečistenia PFAS v systémoch čistenia odpadových vôd a hlavným zdrojom znečistenia na niektorých miestach na svete.

Hoci vedci hodnotili nerecyklovaný aj recyklovaný toaletný papier, nehodnotili iné alternatívy, ako napríklad rolky na báze bambusu. Zistili však, že koncentrácia diPAP sa nelíšila v závislosti od obsahu recyklovaného materiálu.

Podľa vedcov bolo ich cieľom lepšie pochopiť zdroje PFAS, vyjadrili však nádej, že takýto výskum by mohol pomôcť ovplyvniť budúcu politiku v environmentálnej oblasti.

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedaily.com, pubs.acs.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.