• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Toto umelé sladidlo súvisí s infarktom a mŕtvicou

  • 21:51 01.03.2023
  • Cleveland
Toto umelé sladidlo súvisí s infarktom a mŕtvicou

Populárna náhrada cukru súvisí s vyšším výskytom kardiovaskulárnych problémov.

Výskum ukázal, že erytritol, obľúbené umelé sladidlo, je spojené so zvýšeným rizikom srdcového infarktu a mŕtvice. Zistenia vedcov z Clevelandskej kliniky boli uverejnené v časopise Nature Medicine. Vedci skúmali viac ako 4 000 ľudí v USA a Európe a zistili, že tí, ktorí mali vyššiu hladinu erytritolu v krvi, boli vystavení zvýšenému riziku výskytu fatálneho infarktu či mŕtvice.

Výskumníci sledovali účinok erytritolu pridaného buď do krvi, alebo do izolovaných krvných doštičiek. Sú to fragmenty buniek, ktoré sa zhlukujú, aby zastavili krvácanie a prispeli k tvorbe krvných zrazenín. Výsledky ukázali, že erytritol uľahčil aktiváciu krvných doštičiek a tvorbu zrazeniny. Predklinické štúdie potvrdili, že požitie erytritolu zvýšilo tvorbu zrazenín.

Erytritol sa často používa ako nízkokalorické sladidlo v rôznych potravinách a nápojoch. Má približne 70 % sladivosti bežného cukru, ale obsahuje len zlomok kalórií. Erytritol sa často používa aj vo výrobkoch bez cukru a vo výrobkoch vhodných pre diabetikov, pretože výrazne nezvyšuje hladinu cukru v krvi ani inzulínu.

"Popularita sladidiel, ako je erytritol, sa v posledných rokoch rýchlo zvýšila, ale je potrebné vykonať hlbší výskum ich dlhodobých účinkov," povedal hlavný autor štúdie Stanley Hazen, vedúci oddelenia kardiovaskulárnych a metabolických vied v Lernerovom výskumnom inštitúte a spoluvedúci oddelenia preventívnej kardiológie na Clevelandskej klinike.

Umelé sladidlá, ako napríklad erytritol, sú bežnou náhradou cukru v nízkokalorických, nízkosacharidových a "keto" výrobkoch. Výrobky bez cukru obsahujúce erytritol sa často odporúčajú ľuďom, ktorí trpia obezitou, cukrovkou alebo metabolickým syndrómom a chcú znížiť svoj príjmu cukru alebo kalórií. Ľudia s týmito ochoreniami sú tiež vystavení vyššiemu riziku nežiaducich kardiovaskulárnych stavov, ako je srdcový infarkt a mozgová príhoda.

Erytritol je sacharidový alkohol, ktorý sa vyrába fermentáciou kukurice. Po požití sa v tele ťažko metabolizuje a namiesto toho prechádza do krvného obehu a z tela odchádza najmä močom. Ľudské telo prirodzene vytvára malé množstvo erytritolu, takže akákoľvek ďalšia konzumácia môže zvyšovať hladiny v krvi.

Vedci vyžadujú ďalšie štúdie, ktoré by potvrdili ich zistenia v bežnej populácii. "Naša štúdia ukazuje, že keď účastníci konzumovali umelo sladený nápoj s množstvom erytritolu, ktoré sa nachádza v mnohých spracovaných potravinách, pozorovali sa počas niekoľkých dní výrazne zvýšené hladiny v krvi - hladiny výrazne vyššie ako tie, ktoré zvyšujú riziko zrážania krvi," povedal Hazen. "Je dôležité, aby sa vykonali ďalšie štúdie bezpečnosti, ktoré by preskúmali dlhodobé účinky umelých sladidiel vo všeobecnosti a erytritolu konkrétne na riziko srdcového infarktu a mozgovej príhody, najmä u ľudí s vyšším rizikom kardiovaskulárnych ochorení."

Zdroj: Info.sk, TM, cnn.com, nature.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.