• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Skončili sa krajské voľby, účasť bola nízka

  • 22:56 09.11.2013
  • BRATISLAVA
Skončili sa krajské voľby, účasť bola nízka

Na Slovensku sa skončili v poradí štvrté voľby poslancov a predsedov samosprávnych krajov od vzniku Slovenskej republiky. Volebné miestnosti sa zatvorili o 22:00.


Ich priebeh bol podľa Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) pokojný a bez väčších problémov. Podľa predsedu ÚVK Štefana Škrabáka (KSS) voliči hlasovali bez státia v radoch, čo podľa neho nasvedčuje tomu, že “asi účasť nebude nejaká vysoká“.

Ak v dnešných voľbách nezíska v niektorom z krajov kandidát na predsedu samosprávneho kraja potrebnú nadpolovičnú väčšinu platných hlasov, bude do 14 dní druhé kolo volieb, teda pravdepodobne v sobotu 23. novembra.

Voľby boli jedny z najpokojnejších

Voľby hodnotí predseda ÚVK Škrabák ako jedny z najpokojnejších. ÚVK na svojom večernom rokovaní prerokovala iba dva podnety. Od začiatku hlasovania sa tak komisia zaoberala spolu 20 podnetmi, medzi nimi aj podozreniami z kupovania hlasov rómskych voličov, ktoré sa však nepotvrdili.

Posledné dva podnety sa týkali prezentácie dvoch kandidátov na poslancov zastupiteľstiev vyšších územných celkov (VÚC). Ich portréty boli na autách. ÚVK nemá podľa Škrabáka kompetencie, aby voči takémuto konaniu mohla vyvodiť nejaké postihy, preto oba podnety vzala na vedomie.

“Toto boli najpokojnejšie, také najkľudnejšie voľby. Neviem, či to bolo tým, že je daždivo, ale účasťou, to vám ťažko viem povedať,“ povedal pre médiá Štefan Škrabák, ktorý za posledných 15 – 20 rokov pôsobil vo vedúcich funkciách rôznych volebných komisií.

Dodal, že na ÚVK sa tesne pred skončením hlasovania obracajú najmä okrskové volebné komisie. Medzi iným sa pýtajú, či majú do výsledkov hlasovania započítať hlasovacie lístky, na ktorých sú aj rôzne obrázky. “Ak tam bude jasne viditeľne podľa zákona zakrúžkovaný príslušný počet kandidátov alebo aspoň jeden kandidát, tak ten hlas je uznateľný, napriek tomu, že sú tam, povedzme, všelijaké čarbanice,“ dodal pre médiá predseda ÚVK.

NITRIANSKY KRAJ

V Nitrianskom kraji dosahuje volebná účasť momentálne okolo 15 až 20 percent. Agentúru SITA o tom informovala predsedníčka krajskej volebnej komisie Renáta Klučárová. Vyššiu účasť hlásia najmä okrsky v južných obvodoch kraja – v Štúrove okolo 21 percent, v Komárne zhruba 23 percent.

V Šalianskom obvode sa účasť na voľbách vo vybraných okrskoch, ktoré monitorovala obvodná volebná komisia, pohybuje okolo 12 percent. V Topoľčianskom a Novozámockom obvode dosahuje približne 13 percent. Volebné miestnosti budú otvorené do 22:00 „Neviem, či sa ešte volebná účasť nejako výraznejšie zmení, pretože je už pokročilá hodina, ale môže sa stať všetko,“ hovorí Klučárová.

Voľby v kraji sú naďalej pokojné, volebná komisia Nitrianskeho samosprávneho kraja nedostala žiadny podnet týkajúci sa narušenia priebehu volieb či moratória. Dva podnety riešili v priebehu dňa obvodné komisie v Nitre a v Topoľčanoch. V Nitre zapísali v jednom volebnom okrsku do zoznamu voličov tých, ktorí mali voliť vo vedľajšom okrsku. „Obvodná volebná komisia rozhodla tak, že tá komisia, kde mali voliť, ich vyčiarkla zo zoznamu voličov,“ povedala Klučárová. V obci Súlovce v okrese Topoľčany boli pred volebnou miestnosťou okrskovej volebnej komisie vyvesené vzory hlasovacích lístkov aj so zakrúžkovanými kandidátmi. Problém hneď odstránili.

BRATISLAVSKÝ KRAJ

Situácia v Bratislavskom kraji je aj vo večerných hodinách počas dnešných krajských volieb pokojná. Podľa predsedu krajskej volebnej komisie Jána Keselého stále neevidujú žiadne podnety ani sťažnosti. Ako dodal, počas volebného dňa sa vybrali aj na niekoľko náhodných kontrol do vybraných okrskov.

Kontroly dopadli dobre, okrskové volebné komisie začali podľa Keslého ráno načas a všetko bolo pripravené. K odhadovanej účasti sa počas volieb Keselý vyjadriť nevedel.

Volebné miestnosti ostanú otvorené ešte do 22:00. Počas dňa však okrsky v Bratislavskom kraji hlásili nízku volebnú účasť. V Ružinove napríklad krátko popoludní nepresiahla desať percent. K volebným urnám prichádzali najmä starší občania, v Ružinove sa s urnou vybrali aj k 96-ročnej babičke, ktorá žije v domácnosti s viac ako 70-ročnou dcérou.

Voliť chceli aj pacienti hospitalizovaní v zariadeniach Univerzitnej nemocnice v Bratislave, kde o vhodenie volebného lístka do prenosnej urny malo dnes záujem približne 80 pacientov. Právo voliť v regionálnych voľbách však mali len hospitalizovaní pacienti, ktorí majú v danom okrsku, kde sa nachádza nemocnica, trvalý pobyt.

TRENČIANSKY KRAJ

Účasť v Trenčianskom kraji na voľbách do samosprávnych krajov v podvečerných hodinách mierne stúpla. Pohybuje sa okolo 13 až 15 percent.

Ako agentúru SITA informoval predseda krajskej volebnej komisie Juraj Gerlici, naďalej však prichádza k volebným urnám najmä stredná a staršia generácia. „Mám informáciu, že voličská účasť išla trošku smerom hore, ale či to prekročilo 15-percentnú hranicu, to nie je isté,“ povedal.

Voľby v kraji sa zatiaľ zaobišli bez závažnejších problémov. „Nemáme nahlásený žiaden incident alebo nejaké úmyselné ovplyvňovanie či porušenie volebného moratória okrem toho, čo sa stalo v Novom Meste nad Váhom,“ informoval Gerlici.

Vzor hlasovacieho lístku na doske za plentou v jednej volebnej miestnosti v Novom Meste nad Váhom obsahoval aj zakrúžkované mená niektorých kandidátov na poslancov. Gerlici je presvedčený, že tu išlo skôr o provokáciu. Okrsok navštívila komisia aj osobne. „Vyzerá to tak, že nejaká osoba, ktorá tam bola, tak ten lístok zakrúžkovala a hneď to aj odfotila,“ dodal. V mene jedného z kandidátov na poslanca v Prievidzskom obvode je zase v hlasovacích lístkoch nesprávne uvedené posledné písmeno jeho priezviska.

Pre zdravotné problémy museli dnes ráno voliť nových členov do komisií v troch volebných okrskoch v Novom Meste nad Váhom. Nového člena museli dnes ráno zvoliť aj v obvodnej komisii v Myjave. Počas volebného dňa musela zo zdravotných dôvodov odstúpiť aj predsedníčka volebnej komisie v Prievidzskom obvode. Na ich miesta nastúpili náhradníci.

TRNAVSKÝ KRAJ

Trnavská krajská volebná komisia podľa jej predsedu Róberta Orihela neriešila žiadne vážne podnety v súvislosti s dnešnými voľbami, rovnako bez práce boli aj obvodné komisie v kraji.

Orihel povedal, že členovia komisie majú určité informácie o možnom porušení volebného moratória, ale oficiálny podnet od nikoho nedostali. Aj keby sa tak stalo, komisia nemá kompetencie na to, aby situáciu riešila, skonštatoval. Krajská volebná komisia sa k účasti voličov nevyjadruje.

Podľa predsedníčky obvodnej volebnej komisie v Trnave Márie Mešťánkovej sa účasť voličov v okresoch Trnava a Hlohovec pohybuje od 6 do 22 percent.

Prekvapujúce podľa nej je, že vyššia účasť je skôr v krajskom meste. ,,Podľa našich pozorovaní v dedinách je vyššia účasť tam, kde majú napríklad kandidáta na poslanca,“ povedala. Účasť do dvadsať percent odhadujú aj v ďalších obvodoch kraja s tým, že medzi jednotlivými okrskami bývajú výrazné rozdiely.

BANSKOBYSTRICKÝ KRAJ

Možnosť voliť využíva v Banskobystrickom kraji vo večerných hodinách viac ľudí než dopoludnia a popoludní, účasť je však stále nízka.

Uviedol to pre agentúru SITA predseda volebnej komisie Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Juraj Džmura s tým, že voľby v kraji naďalej prebiehajú pokojne a bez incidentov. „Komisia prerokovala podnet viceprimátora Detvy o možnom kupovaní hlasov, ale je na orgánoch činných v trestnom konaní, aby prešetrili, či došlo k trestnému činu,“ uviedol Džmura.

Kým predseda krajskej volebnej komisie odmieta volebnú účasť odhadovať, podľa jej zapisovateľa Tomáša Kulku prišlo dosiaľ v kraji voliť zhruba 20 percent voličov. „Podľa môjho názoru, čo sme videli, chodí voliť viac ľudí v mestách než na dedinách. Mladých ľudí tieto voľby nezaujali, volí hlavne stredná a staršia generácia,“ uviedol Kulka.

PREŠOVSKÝ KRAJ

Volebná účasť hodinu pred zatvorením volebných miestností je v Prešovskom kraji podľa odhadu asi 20-percentná. Agentúre SITA to povedal hovorca Volebnej komisie Prešovského samosprávneho kraja Radoslav Milčo (KDH – SDKÚ-DS – Most-Híd). Podľa jeho predpokladov bude vyššia na dedinách ako v mestách. Priebeh volieb bol pomerne pokojný. Ráno otvorili všetky volebné okrsky miestnosti načas. Nikto nepožiadal o možnosť posunúť čas volieb na skorší termín.

Krajská volebná komisia riešila v priebehu dňa viacero podaní, ktoré sa týkali podozrenia z údajného kupovania voličských hlasov a zvážania voličov k volebným miestnostiam. Tie sa podľa polície a obvodných volebných komisií v jednotlivých volebných okresoch nepotvrdili.

Členovia krajskej volebnej komisie boli na výjazde v okresoch Humenné a Vranov nad Topľou, konkrétne v obciach Zamutov, Lomné, Lackovce a Topoľovka. Milčo uviedol, že iba v obci Topoľovka zistili menšie nedostatky pri spôsobe úpravy volebných lístkov. Išlo o to, že naraz prišlo voliť viac ľudí a volebné lístky začali upravovať na inom mieste, ako za plentou na to určenou. Po napomenutí to napravili.

KOŠICKÝ KRAJ

Bez rušivých momentov a pokojne prebiehajú voľby do orgánov Košického samosprávneho kraja. Potvrdila to predsedníčka Volebnej komisie KSK Jana Rubická. Uviedla, že dopoludnia riešili jedno upozornenie na možné porušenie volebného moratória.

„Volebná komisia KSK dopoludnia dostala e-mail, v ktorom sa občianka pýtala, či nebolo porušené volebné moratórium, keď dostala skrz kandidáta na poslanca e-mailový odkaz. Komisia zasadala a prešetrila tento podnet. Konštatovala, že daný e-mail nemožno identifikovať a nebol, posúdený ako protizákonný,“ informovala Rubická.

Dodala, že mali ešte jednu telefonickú otázku od občana z Barce, ktorý informoval, že primátor Košíc Richard Raši dnes vystupoval v televízii a či to nie je porušenie moratória. Aj tento podnet sme prešetrili, a keďže primátor Košíc nekandiduje vo voľbách do VÚC, ani nehovoril o kandidátoch, moratórium neporušil.

Členovia volebnej komisie dopoludnia navštívili okrsky v Rožňave a nezistili žiadne nedostatky. „Navštívili sme aj okrsok v Rožňavskej Bani, kde do desiatej bolo voliť osem ľudí z približne 450 oprávnených voličov,“ uviedol člen krajskej volebnej komisie František Ténai. Doložil, že okrem Rožňavy navštívili aj okrsky v obciach Moldava, Turňa, Drienovec a Krásnohorské Podhradie a nezistili nijaké problémy.

ŽILINSKÝ KRAJ

V Žilinskom kraji sa volebná účasť pohybuje okolo 15 percent. Najnižšiu účasť, okolo 10 percent, zatiaľ evidujú v okrese Námestovo, najvyššiu, okolo 40 percent hlásia niektoré kysucké obce.

„Predbežne neoficiálne je volebná účasť v Žilinskom kraji okolo 15 percent. Jeden z regiónov, kde bola najvyššia účasť, je okres Čadca, napríklad tam podľa neoficiálnych čísel je účasť okolo 25 percent a v niektorých obciach dokonca 40 percent. Naopak, napríklad v okrese Námestovo je len približne 10-percentná volebná účasť,“ uviedol pre agentúru SITA predseda krajskej volebnej komisie Martin Turóci.

Počas volebnej soboty riešila Volebná komisia Žilinského samosprávneho kraja zatiaľ len jeden podnet. „V Tvrdošíne boli na elektronickom bilborde prezentovaní nejakí kandidáti na poslancov, po upozornení prevádzkovateľ bilbordu túto reklamu stiahol. Okrem tohto podnetu neboli zaznamenané žiadne mimoriadne udalosti, pochybenia alebo niečo, čo by narušovalo priebeh volieb,“ dodal Turóci.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

VČERA - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

VČERA - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

VČERA - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

VČERA - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

VČERA - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.